StoryEditorOCM
Splitzadnja linija obrane

Na Bačvicama se u subotu organizira prosvjed protiv novog Zakona o pomorskom dobru. Evo što trebate ponijeti

Piše split sd
25. siječnja 2023. - 12:38

Udruga Sunce vas poziva da se pridružite mirnom okupljanju u subotu, 28. siječnja na splitskim Bačvicama točno u podne i to povodom novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koji, kako kažu, za posljedicu može imati nastavak trenda preizgrađenosti obale i pomorskog dobra, kao i trenda nasipavanja koje nesporno uzrokuje nepovratnu štetu morskom okolišu i našem prirodnom krajobrazu.

Kako tvrde iz ove udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj, sporni Zakon predviđa ograničenje upotrebe pomorskog dobra iz opće upotrebe, odnosno omogućuje gospodarskim subjektima jednostavan proces koncesije za korištenje plaža te ostavlja prostor slobodnom tumačenju odredbi o isključenju javnosti s plaža.

image
Vojko Basic/Cropix

"Osim toga, ovakvim nedorečenim zakonom vladajući nastavljaju trend pretjerane eksploatacije, betonizacije i nasipavanja naše obale. Za nas je pomorsko dobro opće dobro koje pripada svima nama, bez uvjeta i ograničenja! 100 posto naše i 100 posto slobodno!

Tražimo povlačenje Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama iz saborske procedure! Tražimo da se izričito zabrani nasipavanje/dohrane materijalom s primjesama zemlje koja uništava biljni i životinjski svijet u moru! Nasipavanje se treba tretirati kao iznimno dopuštena radnja kada je nužno potrebno, a Zakon treba dati prednost projektiranju plaža koje ne zahtijevaju kontinuirane dohrane!

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Tražimo još bolje uređenje ovlasti postupanja inspektora pomorskog dobra i komunalnih redara u predmetima devastacije pomorskog dobra (primjerice nasipavanja). I u novom zakonskom tekstu nadležnosti se preklapaju i otvaraju mogućnost pozitivnog ili negativnog sukoba. Smatramo da bi Zakonom trebalo nedvosmisleno zabraniti isključivanje javnosti iz korištenja bilo kojeg dijela plaže!

Novim Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama otvara se mogućnost zabrane pristupa građanima plažama i obali! Između ostalog, ukoliko se neka plaža nalazi unutar kampa, pored hotela, kafića ili restorana vlasnik može zatražiti koncesiju i isključiti javnost sa 70 posto kopnenog i 50 posto morskog dijela.

image
udruga sunce

Gospodarski subjekti na taj način mogu vrlo jednostavno zatražiti mogućnost korištenja plaže i isključenja javnosti, tako da ukratko, dragi naši sugrađani, možemo ostati bez najvrijednijeg prostora kojeg imamo - naše obale!"

Zainteresirani su pozvani da na okupljanje ponesu svoje omiljene ljetne rekvizite poput maski, dihalica, peraja, ručnika, kupaćih kostima, madraca na napuhavanje i suncobrana kako bi bili što efektniji u prijenosu poruka. Događaj na Facebook stranici možete pratiti OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 00:19