StoryEditorOCM
SplitPLAŽA ILI GRADILIŠTE

Na Baćama ni‘ko ne obadaje zamućenje! Nije ih briga za parking, a ni za bagere: ‘Da oću čisto, ne bi se kupala vamo!‘

Piše Božidar Lončar
18. veljače 2024. - 19:30

Vikend, sunce, 16-17 u zraku, nema jakog vitra, moš i u kratke rukave oko podne... Oni najhrabriji i u kupaće i trk na more. Da, iako je sredina veljače taj blaženi Mediteran nas je natira da već zaboravimo na zimu. Naravno, ka i po običaju, Splićani će otići trkom na kultne "Baće"... Picigin, šetnja, toćavanje nogu ili đirada bosin nogama po pijesku... Milina! Samo poneseš balun ili neki rekvizit i dobar si. 

Ali, ovu nedilju nismo došli radi slike s razglednice. Na Baćama će bit "u gusto" idućih misec dana. Radi se novi spoj kanalizacije pa je promijenjena prometna regulacija i šta je najbitnije smanjen parking. Isto ka i na potezu od Šumice do teniskih terena na Firama i od sportske lučice Zenta do plaže Trstenik koja je sada pista za bagere. Na Žnjanu isto od križanja kod "Tommy-a" do spoja parkirališta na makadamski plato. 

image
Nikola Vilić/Cropix

Autom se može proć, čak i pronać parking na Bačvicama. Za sada. Prolaz manjim cestama oko Ovčica i Firula isto nije bija problem. 

Međutim, ono što nas je zabrinilo i zašto smo došli je zamućenje mora na koje su upozorili iz "ViK-a" u petak. Ala, koja info pred vikend. Odma ti ga pokvari, žugamo onako klasično splitski. Odu svi ti pusti euri za kvadrate u vitar kad se ne možeš okupat, parkirat ni prozor otvorit od bagera kod ex "Žbirca"! 

image





















 

Nikola Vilić/Cropix

Dolazimo mi danas oko 14 kad umisto zamućenog mora vidimo prizor ka iz filma kod "Željezničara". Njih dvi u kupaćem kod "kavala" i spremaju se uć. 

- Šta je, al Vam nije ladno, je li šporko - pitamo.

- Ma je ladno nam je! Inače se ne kupamo prije Uskrsa, al aj, ove godine smo došle ubit dosadu. A di nije šporko, ka da ne znamo da je ovdi šporko. Da nam se kupa negdi u čisto ne bi došle vamo! To svi znaju. Ka i uvik je. Za to zamućenje nismo ni znale - kaže nam jedna od njih i uskoči.

image
Božidar Lončar/Slobodna Dalmacija

Na pješčanoj plaži strano i mladi, domaći i strani. Turisti se s dicom banjaju i kažu da nemaju pojma, ali da je dici lipo i bitno da je čista voda iz špine. Slike govore sve. Gušta se i nema straja. 

image
Božidar Lončar/Slobodna Dalmacija
image
Nikola Vilić/Cropix

Tu smo sreli naravno i zamjenika gradonačelnika Bojana Ivoševića s kojim smo kratko proćakulali. Kaže nam kako je more dobro, a što se tiče zamućenja ponovlja ono šta su nam rekli iz Delićevog "ViK-a" i dodaje kako će to jedino zemlja završit u moru i to je to.

Ajde dobro, ovaj vikend je dobro proša. Vidit ćemo sutra kada se zasuku rukavi i upale bageri. Triba istrpit do 20. ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 02:11