StoryEditorOCM
Splitnije dobro

Možemo u Domu mladeži održalo tribinu o Zakonu o pomorskom dobru: ‘Žele nam monetizirati obalu i legalizirati nered‘

Piše Silvana Uzinić
1. veljače 2023. - 22:00

Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama je zakon opasnih namjera. Osnovna je to poruka Platforme Možemo! povodom zakonskog prijedloga s tribine u splitskom Domu mladih koju je moderirala Tamara Visković, a govorili su Ivana Kekin, Igra Šain i Marko Giljača.

Kekin je obrazložila u čemu su zamke ovakvog prijedloga koji je upravo na prvom čitanju u Saboru i zašto se Možemo zalaže za njegovo povlačenje. Prvenstveno su to, kako je kazala, neprecizne odredbe koje ostavljaju puno prostora za manipulaciju. Među ostalim je to podjela plaža u tri kategorije, od kojih je najspornija ona plaža za posebne namjene jer predviđa zabrane pristupa.

Odgovor predlagača jest da se to, među ostalim, odnosi na nudističke i plaže za invalide, ali je uz takvu odrednicu, ukoliko se doista misli na posebne skupine korisnika s posebnim potebama, trebalo dodati da investicije moraju biti neprofitabilne, istaknula je Kekin. U suprotnom bismo, kazala je, mogli doživjeti plažu ograđenu za bogate goste i njihove pse.

Dodala je kako mnogo članaka govori jedno, a zatim se već u sljedećem navode iznimke koje se, zanimljivo, uvijek odnose na koncesionare.

image
Vojko Basic/Cropix

Predlagači tvrde da ovim zakonom uvode red, ali prema mišljenju Igre Šain, njime se zapravo legalizira nered. Ona je upozorila kako Zakon, kada je riječ o privezištima, otvara mogućnost monetizacije obale i to za one koji mogu platiti na uštrb mjesnog stanovništva. Također je upozorila i na uvjet za dobivanje koncesija na sportske lučice kada se to pravo predviđa samo za udruge koje postižu vrhunske sportske rezultate što nije u redu i ide u prilog lukama nautičkog turizma.

Marko Giljača istaknuo je kako ima još nekoliko zakona koji su problematični, a podloga su za manipulaciju okolišem i prostorom. Na ovaj prijedlog Zakona stiglo je 900 primjedbi, ali koliko su ih donositelji neozbiljno shvatili govori i to da nisu usvojili niti one za koje su isprva napisali da su usvojene. Stoga bi, podvukao je Giljača, najbolje riješenje bilo da se prijedlog vrati na javnu raspravu.

Ispričao je i iskustva Dubrovčana kada se djecu koja igraju picigin upozorava da ne prskaju hotelske goste čije ležaljke su tik uz more, a plaža umjesto žičane ograde ima žardinjere i jasno poručuju građanima da im tu nije mjesto. A usvoji li se ovakav zakon, koncesionar će moći tužiti takvu djecu jer ometaju područje pod koncesijom.

image
Vojko Basic/Cropix

Još puno spornih pitanja u ovom zakonu su na tribini čuli zainteresirani Splićani. Inače, sličan susret s građanima su "moževci" imali i u Komiži te, kako su najavili, nastavljaju održavati tribine diljem obale.

Također, OVDJE možete potpisati i peticiju protiv spornog zakona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2023 00:13