StoryEditorOCM
SplitZAVIDAJ, ZAVIDAJ

Može li luđe, može li gore, jadni Dioklecijan... Kad je napokon osvanuo friško očišćeni zid Palače, ukazalo se - ovo!

Piše Sandi Vidulić
20. siječnja 2024. - 22:16

Prošli mjesec se Grad pohvalio kako je dovršena treća faza radova na sjevernom zidu Dioklecijanove palače. Sjeverni zid Palače je najreprezentativniji i najočuvaniji od svih zidina koje okružuju nekadašnje carevo počivalište.

Doduše, nije uređena čitava velika zidina, ostala je još obnova posljednjeg dijela na krajnjem istoku s konzervatorsko-restauratorskim radovima, kazali su u prosincu iz Banovine. A građani su mogli vidjeti veliku razliku između zida koji se zabijelio nakon čišćenja i krpanja rupa modernim tehnologijama te šporkog kamena koji je još ostao za čišćenje. Iz Grada su na svojim stranicama ponosno objavili sliku i iznad nje napisali kako je obnovljen taj dio sjevernog dijela Palače.

image

Dragi turisti, palača manje-više, ali ova klima... e, di to ima?

Sandi Vidulić

No, kao u onoj igralici za djecu "što ne valja s ovom slikom", na fotografiji se vidio jedan detalj, koji je možda promakao komunalnim redarima, ali nije budnim građanima. Naime, kad je osvanuo uzorno očišćeni zid vidjeli su neki ubrzo da se još nešto bijeli na njemu.

Po onoj: što se bijeli u gori zelenoj, a nisu snijeg ni labudovi, spazili su da se ispod jednog prozora ne bijeli toliko kamen očišćeni, niti moderno sredstvo za ispunu rupa, nego se još više od drevnog kamena bijeli vanjska jedinica klima-uređaja.

Ne samo što je primitivizam staviti klimu na UNESCO-ov spomenik. Nego je zabranjeno i kažnjivo. U vrijeme Andre Krstulovića Opare bilo je zabranjeno postavljati klime bez odobrenja konzervatora na objektima koji su pojedinačno zaštićeno kulturno dobro.

image

Dragi turisti, palača manje-više, ali ova klima... e, di to ima?

Sandi Vidulić

Međutim, po Odluci o komunalnom redu koju je donijela sadašnja vlast Ivice Puljka propisane su poimenice ulice u povijesnoj jezgri gdje se ne smiju stavljati klimatizacijski uređaji na pročelja zgrada. A među njima je (citiramo): "Ulica kralja Tomislava (zid Palače)".

Dapače, u prijelaznim odredbama Odluke o komunalnom redu stoji da su oni koji se nalaze unutar Zone A dužni u roku od 60 dana ukloniti sve što je zabranjeno nakon njenog stupanja na snagu. Što znači da je već trebala biti uklonjena klima s Palače, jer je u protivnom kazna 650 eura za pravnu osobu, a odgovorna osoba će platiti još 150 eura kazne.

Ako je riječ o obrtniku, tada će ga komunalni redari kazniti s 350 eura, no ako se neki građanin drznuo staviti klimu, tada mora računati sa 150 eura kazne.

Ali, klima nije skinuta, iako je Odluka donijeta. Štoviše, u lipnju prošle godine Grad je objavio na svojim stranicama sliku kojom se hvalio kako su započeli radovi uređenja ovog zida Palače, a baš na njoj se vide skele postavljene oko klime. Pola godine kasnije snimili su dovršene radove, a u kadru se i dalje vidi zabranjeni element koji je morao biti uklonjen s UNESCO-ova spomenika.

image

Grad Split je i na svoje stranice stavio fotografije obnove zidina, ali komunalci nisu uklonili klima-uređaj

Grad Split

Na osnovi katastra, vlasničkog lista i Google Eartha, vidi se da je na taj dio zida Palače naslonjena zgrada na adresi Carrarina poljana 3 (k.č. 12718; ZGR 2063). Prema fotografijama reklo bi se da se klima-uređaj nalazi u etaži koja je ispod ophoda na zidu Palače.

Ovo navodimo iz razloga što je prema vlasničkom listu Grad vlasnik stana u potkrovlju od 60 m2. Na trećem katu na Republiku Hrvatsku glasi 1/4 stana od 58 m2, dok se 3/4 vode kao općenarodna imovina pod upravom Narodnog odbora grada Splita.

Dakle, postoji mogućnost da je klima izbačena na zid Palače iz nekretnine koja je u gradskom vlasništvu. Moguće je riječ i o privatnom vlasniku apartmana, budući da se na toj adresi preko Booking.coma može naći oglas za apartman na drugom katu koji posjeduje klima-uređaj. No, kako se može vidjeti na Googleu vanjske klima jedinice su postavljene i na nekoliko donjih etaža pročelja ove zgrade s Carrarine poljane.

image

Grad Split je i na svoje stranice stavio fotografije obnove zidina, ali komunalci nisu uklonili klima-uređaj

Grad Split

Poslali smo ove podatke dogradonačelniku Bojanu Ivoševiću. Upitali smo ga hoće li Grad ukloniti klima-uređaj ukoliko je stan u njegovom vlasništvu ili pod njegovim upravljanjem? Ukoliko je riječ o privatnom stanu, pitali smo, hoće li komunalni redari novčano kazniti prekršitelja, u skladu sa člankom 155 Odluke o komunalnom redu? Odgovor ćemo objaviti kad i ako ga dobijemo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:46