StoryEditorOCM
SplitVODI JE PLENKOVIĆ

Moćni splitski direktor mogao bi na HDZ-ovu listu za EU parlament. Smiješi mu se plaća od preko 8.000 eura

Piše Goran Penić/JL
21. travnja 2024. - 07:46

Do novih izbora za Europski parlament ostalo nije puno ostalo: 9. lipnja Hrvati će birati 12 eurozastupnika koji će predstavljati Hrvatsku tijekom petogodišnjeg mandata, a među imena koje će im se naći na pladnju moglo bi biti i ime splitskog HDZ-ovca Ante Mihanovića.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković mogao bi nositi listu za nadolazeće europske izbore, rekla su za Jutarnji dva izvora.

Stranka, nakon održanih parlamentarnih izbora, kreće i u pripreme za izbore za Europski parlament, pa će tako na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog odbora u ponedjeljak potvrditi listu, koja se mora predati do 23. travnja. Očekuje se da će na listi biti i svi sadašnji zastupnici u EU parlamentu, te povjerenica Dubravka Šuica.

Spominjala se i mogućnost da se na listi nađu i ministrice Nina Obuljen Koržinek i Nikolina Brnjac, te bivši ministri Gari Capelli, Marko Pavić i Davor Ivo Stier. Capelli nije bio na listi za parlamentarne izbore, pa je moguće da je takav dogovor postignut.

Na listi bi se moglo naći mjesto i za Vanju Slijepčević Saftić, ravnateljicu Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, te Antu Mihanovića, ravnatelja Ljekarni Splitsko-dalmatinske županije. Ova imena nisu još potvrđena i tek će se o njima raspravljati.

Mjesečna plaća eurozastupnika iznosi 10.075,18 EUR bruto i 7,853.89 EUR neto nakon odbitka poreza EU-a i doprinosa za osiguranje (podaci od 1. srpnja 2023.). Sredstva dolaze iz proračuna Parlamenta. Osim plaće, zastupnici u Europskom parlamentu dobivaju i 4778 eura mjesečno za troškove.

image

Ante Mihanović

Vojko Bašić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 08:13