StoryEditorOCM
Splitdan sjećanja

Mlado i staro pali svijeće u Vukovarskoj. ‘To je lijepo iskustvo za djecu, vodim ih otkad su bili u dječjim kolicima‘

Piše Frano Kiso
17. studenog 2023. - 20:14

Već tradicionalno, Splićani su se uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje okupili na početku Vukovarske ulice ispred spomenika te zapalili svijeće u spomen na sve stradale civile i branitelje.

Među brojnim građanima koji su se pridružili svečanom paljenju lampiona za Vukovar duž istoimene ulice bio je i Mate Biuk, veteran Domovinskog rata i pripadnik 141. brigade.

- Imao sam moždani udar na južnom bojištu, ali nisam odustao i borio sam se do kraja - kaže Biuk koji ratno iskustvo dijelio je i s generalom Antom Gotovinom.

- Iza sebe sam ostavio ženu i dvoje dice i uputio se na bojište. I sve svoje dionice što sam imao dao sam za obranu domovine - priča nam vidljivo ganut branitelj sa suznim očima.

image
Paun Paunovic/Cropix
image
Paun Paunovic/Cropix

- Svi skupa smo osjećali tugu, nemoć i nepravdu međunarodne zajednice. Tada su na radiju svirali stihovi "Nikad narod zaboraviti neće" i evo drago mi je da to istina i dandanas - veli nam Zvonimir Mihanović prisjećajući se tih kobnih dana 1991. godine.

Naišli smo i na veliku grupu studenata koji su se odazvali pozivu Savjeta mladih SDŽ i Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu. Mnogi od njih se ne sjećaju nemilog rata, no njihove obitelji su se pobrinule da nove generacije nikad ne zaborave ratne strahote koje su zadesile našu zemlju.

- Tata je prošao nekoliko bojišta duž Hrvatske i zato u spomen na njega i sve druge branitelje želim odati počast ovom malom gestom - kaže nam mlada Lucija, studentica Ekonomskog fakulteta.

- Vukovar je proživio strašnu sudbinu i treba biti poseban simbol za sve nas. Mislim da mladi moraju biti malo više svjesni svega što se dogodilo i učiti o povijesti jer se ona često ponavlja - tvrdi njena prijateljica Ana.

image
Paun Paunovic/Cropix
image
Paun Paunovic/Cropix

Među okupljenim mnoštvom bila je mnogo djece svih uzrasta, neki u školskim skupinama i s prijateljima, a neki s roditeljima.

- Djeca su imala lijepo iskustvo jutros u školi i u vrtiću. Svake godine ih vodim na paljenje svijeća, čak i dok su bili u dječjim kolicima - govori nam Sandra, majka Eme i Lare koje su nam potvrdno kimnule na pitanje je li im drago biti ovdje večeras u spomen na naše branitelje.

Inače, paljenju svijeća je prethodio svečani događaj “Plamen Vukovarskog svjetla” u velikoj dvorani Gripe, posvećen sjećanju na Vukovar i njegovu herojsku borbu, a prisustvovali su župan Blaženko Boban, gradonačelnik Ivica Puljak te predsjednici brojnih braniteljskih udruga.

Večer je prošla u burovitom, ali tihom i dostojanstvenom ozračju među kojima su se miješali osjećaji ponosa i tuge, kao i sjećanja na sve žrtve tragičnog rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 01:49