StoryEditorOCM
SplitU POSJETU SPLITU

Ministar Malenica o nedostatku parkinga za novu zgradu suda: ‘Grad predlaže pojačanje javnog prijevoza, još razgovaramo‘

Piše Božidar Lončar
22. rujna 2023. - 14:32

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica je na Mediteranskom institutu za istraživanje života u Splitu sudjelovao na panel raspravi "Važnost javnih službenika" koja je dio Međunarodne konferencije Hrvatsko-francuski upravnopravni dani. 

- Početkom sljedeće godine dobit ćemo jedan potpuno novi službenički sustav koji će obuhvaćati 250.000 državnih i javnih službenika koji će biti obuhvaćeni novim zakonom i dvjema uredbama koje se tiču radnih mjesta, dodataka, koeficijenata i svega ostalog.

Kazao je kako su protekli tjedan predstavljene izmjene zakona o kaznenom postupku i zakon o zaštiti nasilja od obitelji.

- Propisujemo femicid kao posebno kazneno djelo za koje je propisana najstroža kazna, spolno uznemiravanje će biti tretirano kao kazneno, a ne prekršajno djelo, pooštravaju se kazne za zlostavljanje životinja, napuštanje životinja se uvodi kao kazneno djelo za koje smo predvidjeli kaznu zatvora do jedne godine. Ako je životinja ubijena ili zlostavljana, počinitelj će biti kažnjen.

Naveo je još kako će kazneno djelo biti i neovlašteno odavanje informacija u javnost u sudskim postupcima koji su nejavni, ali da se to ne odnosi na novinare već na sudionike postupka.

Za slučaj Ivora Ivaniševića koji je nepravomoćno osuđen za silovanje psa, Malenica je odgovorio kako su u tom slučaju "pravosudna tijela zakazala".

- Riječ je o pravosudnom postupku između Republike Hrvatske i Kraljevine Belgije. Poslali smo Europski uhidbeni nalog. Ministarstvo pravosuđa i uprave nije imalo nikakve veze s ovim slučajem, već Općinski kazneni sud u Zagrebu koji je komunicirao sa sudom u Belgiji.

Sud u Belgiji nije postupio temeljem Europskog uhidbenog naloga. Upozoravao sam belgijskog ministra da bi moglo doći do zastare. On je rekao kako su pravosudna tijela nezavisna. Europski uhidbeni nalog nije obavezan, ali zbog ovog razloga i postoji. Nemam logičko objašnjenje zašto nisu reagirali - kazao je.

Odgovarajući na pitanje novinara zašto se nitko nije prijavio na natječaj za ravnatelja Uskoka je rekao kako Uskok radi nesmetano. 

Upitan je i o kontroli 30 bolovanja za neke od 38 zaposlenika Upravnog suda koju je zatražila predsjednica Upravnog suda Nela Mešin o čemu je novinar Slobodne Dalmacije Marko Didić u više navrata pisao. Odgovor hoće li i kada će doći pravosudna inspekcija nismo dobili. 

- Obaviješteni smo o tom slučaju. Riječ je o nečemu što se događa unutar sudbene vlasti, mislim da su se događale određene aktivnosti na Visokom upravnom sudu kao hijerarhijski višem sudu u odnosu na Upravni sud u Splitu.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix/Cropix

Malenicu smo pitali o obnovi i digitalizaciji zemljišnih knjiga u Srinjinama gdje su do danas upisane osobe koje su živjele u doba Franje Josipa II ili gdje je više od 100 osoba upisano na jednu česticu, unatoč tome što je Europska banka prije 20 godina dala novce za obnovu zemljišnih knjiga.

- Dalmacija je jedno specifično područje gdje imamo velikih problema s imovinsko-pravnim odnosima. Jedno od rješenja su postupci obnove zemljišnih knjiga koji, nažalost, idu sporo. Prošle godine smo mijenjali Zakon o zemljišnim knjigama, sada je ponovno u izmjeni. Godinama su generirani ti problemi, a generacijama nisu rješavani.

Vidjeli smo da model obnove ne rezultira efikasnim rješenjima pa smo u postupak smo uključili javne bilježnike da rasteretimo sudove. Što je sada na sudovima, ostaje na sudovima – odgovorio je ministar.

image
Nikola Vilić/Cropix

Što se tiče preseljenja Općinskog suda s Dračevca u novu zgradu u Gudnulićevu, rekao je kako bi do početka sljedeće godine trebala useljena, dok se o problemu parkirnih mjesta još raspravlja.

- Imamo problem s parkirnim mjestima, to je jedno čitavo područje gdje nedostaje parkirnih mjesta, kako za javne službenike tako i za građane.

Imali smo razgovor s gradonačelnikom i dogradonačelnikom prošle godine. Oni smatraju da treba pojačati javni prijevoz da se omogući lakši dolazak javnim prijevozom na tu lokaciju.

Bili su razgovori s vlasnikom susjedne čestice. Riječ je o privatniku koji tu planira gradnju poslovnog centra s podzemnim garažama. Riječ je o OTP banci s kojima smo također razgovarali. To je pitanje i za sud i ministarstvo i jedinicu lokalne samouprave - zaključio je Malenica. 

image
Vojko Bašić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:44