StoryEditorOCM
SplitPuca li koalicija?

Matijević potvrdio probleme s Puljkom, o Small Mallu kaže: ‘Projekt nije u interesu stanara nego poslovnog objekta‘

Piše Split SD
3. svibnja 2023. - 15:57

- Uputit ću danas zahtjev Banovini da mi dostave svu dokumentaciju od 1996. pa na ovamo zato što se o projektu Small Malla vrlo malo ili ništa ne zna, uključujući i struku koju sam pitao za savjet. Svu tu dokumentaciju ću poslati svim gradskim vijećnicima te ću na idućoj sjednici Gradskog vijeća predložiti kao posebnu točku da raspravljamo o Small Mallu, kao i o situaciji u kojoj smo se našli - kazao je Davor Matijević, predsjednik splitskog SDP-a na današnjoj konferenciji za medije održanoj u prostorijama stranke na Bačvicama.

image
Joško Šupić/Cropix

Sporno je, nastavlja, što što je Grad prodao pravo građenja, međutim Grad je i dalje vlasnik tog zemljišta i nakon 20 godina ukoliko ne dođe do gradnje ili nije nešto drugačije definirano, to se pravo građenja može ukinuti.

- Ne inzistiram u ovoj fazi da treba ukinuti pravo građenja zato što imam premalo podataka, ali to je također jedna od opcija na stolu upravo zato što ovaj projekt ne rješava apsolutno ništa. Nije točna informacija koja se plasira kroz medije da je to projekt koji rješava problem nedostatka parkinga i da je to od javnog interesa.

Tu se gradi hotel s 5 zvjezdica sa 70 soba, poslovni prostori, a garažna mjesta će biti zapravo isključivo za servis spomenutog poslovnog objekta. To vam je kao da kažemo da je "Joker" riješio problm parkinga na Brodarici tako što je sagradio garažna mjesta ispod svog shopping centra.

Sam kotar Lučac-Manuš ima ogroman problem i bez novog poslovnog sadržaja koji će tu doći. Ako samo gledamo parking koji se sada nalazi u Vukovarskoj, on ima 101 parkirno mjesto, a 177 je pretplatnika što jasno pokazuje koliki je nedostatak i potreba za njima.

Upravo zato inzistira da se o tome razmatra prije početka gradnje, jer kad se započne sa gradnjom i kad se izgradi, ta priča je gotova.

image
Joško Šupić/Cropix

- U ovoj fazi mi smo ipak ti koji možemo diktirati uvjete i tražiti da se nešto promijeni. Grad je sukladno prvom ugovoru trebao dobiti garažna mjesta za javnu namjenu, međutim meni je neprihvatljivo da nitko ne može odgovoriti na pitanje koliko će koštati projekt i što naši sugrađani imaju od toga te po kojoj cijeni. Imamo primjer u gradu koji možemo uzeti kao pozitivan, a to su Orine garaže nasuprot Parka mladeži gdje su ostavili jedan dio parkirnih mjesta za javnu namjenu, ali po cijenama "Split-parkinga".

Ovdje o tome apsolutno nitko ne govori. S druge strane, imamo hotel Marjan gdje je investitor prvo prezentirao projekt javnosti, dao sve informacije, nije nas žicao da mu dozvolimo iznimku da gradi preko ljeta i bio maksimalno transparentan. Ovdje ne znamo ni kako izgleda projekt niti se investitor u iti jednom trenutku obratio medijima niti nam je rekao koliko će koštati garažno mjesto. Jedino što znamo je da oni odjednom moraju žurno početi graditi i da žicaju da budu iznimka.

Matijević traži da se gradonačelnik Ivica Puljak i investitor obrate javnosti do iduće sjednice Gradskog vijeća sa svim podacima jer sad, kaže, nemamo nikakvih informacija.

- Ako već gledamo poslovanje "Best in parkinga" u Rijeci ili Zagrebu povećali su cijenu garaža za 80 posto i ako to čeka i Split onda to nije nikakvo rješavanje problema i to nije javni interes već isključivo interes investitora i onih koji će si moći priuštiti takvu cijenu, a to nisu stanari Lučca Manuša - naglašava predsjednik splitskog SDP-a.

Novinari su ga upitali o tome što je zamjenik gradonačelnika rekao da bi ukidanjem prava građenja mogli snositi penale i tužbe.

image
Paun Paunović/Cropix

- Zamislite da je to netko rekao Dean Kružiću kad je on procijenio da Grad srlja sa odlukama za Spaladium Arenu i da se on sam nije toga uhvatio. U kakvom bi položaju danas bio Grad da nije bilo njega i da je prihvatio sugestije da se tu ne može ništa. Sad je trenutak kad se možemo boriti za javni interes i kad se možemo boriti za interes sugrađana sa Lučca Manuša - naveo je.

Novinare je zanimalo i može li ova situacija dovesti u pitanje programsku suradnju SDP-a i gradske vlasti.

- Treba imati obraza nakon što si s HDZ-om izglasao ravnateljicu Zlatnih vrata koja je članica HDZ-a da napadaš SDP. Nažalost, navikli smo na takav diskurs od gradonačelnika. Što se tiče naše suradnje mi želimo Žnjan, od njega za sada nema ništa, mi želimo novi GUP, a vidimo da i od toga nema ništa.

Mi želimo POS-ove stanove i stanove za dugotrajan najam, a o tome se ne govori i toga u ovom mandatu očito neće biti ništa. Mi želimo da se pokrene grad i osobni animozitet gospodina Puljka prema SDP-u mene neće priječiti da podržim sve što je dobro i u interesu grada, ali isto tako ni da se protivim kad smatram da nešto nije dobro.

U ovom trenutku Grad bi se trebao nizom projekata s kojima se ne bavi i mislim da je to Puljku puno veći problem od neprolaska prijedloga jedne firme koja od nas žica da bude iznimka i da joj mi svi izađemo u susret.

image
Paun Paunović/Cropix

Problema u komunikaciji imamo jer smo zadnji sastanak imali na našu inciijativu prije 3 mjeseca, a prije 10 dana mi nije ni odgovorio na mail kad sam ga kontaktirao vezano za Gradsko vijeće. Od nas možete očekivati da ćemo uvijek transaprentno reći zašto se s nečim ne slažemo tako da nam ti sastanci i nisu toliko nužni - kazao je Matijević.

Predstavnike medija zanimalo je radi li se po pitanju Small Malla o Puljkovom pogodovanju investitoru.

- Teško mi je shvatiti razloge njegove nervoze i ponašanja, o samoj pozadini ne želim špekulirati, za razliku od njega ja ne volim neutemeljeno klevetati ljude niti ih vrijeđati.

Na pitanje čini li mu se ovo sve kao deja vu s obzirom na ponovne probleme u komunikaciji Matijević je odgovorio kako Splitu ne trebaju novi izbori.

- Nažalost ova situacije me strahovito podsjeća na taj period i komunikaciju od ranije, ali mislim da je ovdje vrlo jasno tko je ovdje u pravu, a tko nije. Mi smo stali na stranu naših sugrađana i na Spinutu i na Lučcu Manušu, a na čiju je on stranu stao, ne želim ulaziti - zaključio je prvi čovjek splitskog SDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:43