StoryEditorOCM
Split‘život je na selu‘

Mate napravio radikalan potez; splitski asfalt zamijenio obiteljskom farmom u Maovicama. Super mu je, fali mu samo - ona

Piše Petra Klarić
1. siječnja 2024. - 08:08

Mate Blažević mladi je momak koji je izabrao put stran za većinu njegovih vršnjaka – sa splitskog asfalta otišao je u Maovice i počeo raditi na obiteljskoj farmi.  

Priču o Mati donosi ekipa s YouTube kanala Putevima Divljine, kojima je otkrio sve tajne svoje farme u Maovicama, malom sjevernodalmatinskom selu podno Svilaje. Tamo je pokrenuo i OPG pod imenom “Mata”. 

Nema toga što Mate ne zna raditi, od mlijeka svojih krava radi škripavac, sirutku, kiselo mlijeko... No, nije to sve, snalazi se i sa suhomesnatim proizvodima pa tako suši pršute i kaštradinu, ali i druge slične proizvode. Uz sve te delicije paše i pokoja kapljica domaćeg vina, koje također proizvodi na farmi. 

Najponosniji je na svoj škripavac, koji radi na starinski način kako ga je naučila baba. Kaže da mu “nove šeme” nisu napete pa sir cijedi ručno. Za svoje potrebe ga i dimi, a smatra da tom siru nema premca. 

- To bude roba nemila, ali to radin samo za sebe jer se škripavac odma pokupuje – pohvalio se Mate. 

image

Mate muze krave dva puta dnevno - jednom ujutro i jednom navečer

Screenshot/Putevima Divljine

Za proizvodnju svih tih proizvoda, potrebna je i prava životinjska farma. Na farmi okruženoj stoljetnim hrastovima uzgaja tako krave, svinje, divlje svinje i kokoši, a ima i oko 140 ovaca i 40 janjaca. Sva ta brojna stoka pod stalnim je nadzorom dva psa ovčara. 

No, nije život farmera uvijek jednostavan, kaže Mate da je zimi to ipak nešto teže, pogotovo kada se s Dinare spusti ledena bura. 

- Kako bi reka moj otac, lako je liti bit čoban, probaj zimi - našalio se. 

Na prvi pogled vidi se da je Mate zadovoljan i ispunjen, a nedostaje mu samo nevista. Životna suputnica bi mu, kaže, značajno olakšala posao. Ima i velike planove za budućnost, malo van sela planira graditi novu kuću sa štalom, garažom za traktor, sušionom i svim ostalim što mu je potrebno za posao. 

Mati želimo svu sreću u daljnjim pothvatima, a cijelu priču o ovom simpatičnom mladiću možete pogledati na poveznici

  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 16:11