StoryEditorOCM
Splitživjele!

Marš za Dan žena u Splitu okupio 300-tinjak ljudi: ‘Živimo u vremenima kad se zaziva vraćanje žene u kuhinju‘

Piše split sd
8. ožujka 2023. - 20:05

Več tradicionalno, i ove je godine Udruga Domine organizirala marš za Dan žena. Povorka je krenula s Trga Gaje Bulata, a okupilo se oko 300 sudionica i sudionika.

Među okupljenima su viđeni i splitski gradonačelnik Ivica Puljak te predsjednik splitskog SDP-a Davor Matijević.

"Slobodan život za sve žene i djevojčice! Dan žena, 8. mart svake godine je dan slavlja i dan protesta. Tako i ove godine. Slavimo zato jer se nastavljamo na dugogodišnju tradiciju pobjeda u borbi za ženska prava i jednak položaj u društvu. Slavimo žene koje godinama, desetljećima, stoljećima obnavljaju i održavaju život i svakoj novoj generaciji omogućavaju da živi bolje. Tu smo zbog kontinuiteta ženske borbe, ženskog pokreta i ženskih sloboda.

Prosvjedujemo jer su žene, iako nominalno u većini, još uvijek na gospodarskom, socijalnom i političkom polju manjina. Ženski životi još uvijek ne vrijede koliko muški, problemi žena manje pogađaju javnost od problema muškaraca kako na lokalnoj tako i na globalnoj razini.

image
Paun Paunovic/Cropix

Živimo u vremenima kad se zaziva vraćanje žene u kuhinju, bilo da je za rad kod ili od kuće plaćena ili ne, kad se uloga žene svodi na rađanje, kad žensko zdravlje više košta, kad se nevidljivi i mentalni rad žena i dalje ne cijeni. Živimo u teškim vremenima kad muški principi rata i agresije ponovo dovode do osiromašenja žena i djece, njihovog seksualnog iskorištavanja i nesigurnosti. U vremenima kad agenda rata potiskuje zalaganje žena za mir i sigurnost; u vremenima kad žene i djevojčice svakodnevno i svugdje trpe nasilje i kada je ono iz dana u dan sve prisutnije i brutalnije bez pravog odgovora društva i države.

Žene Splita i ove godine su solidarne sa ženama diljem svijeta koje još nisu ostvarile prava koja imaju žene u većini Europe, pa tako i u Hrvatskoj, a koja nam se pokušavaju oduzeti, nametanjem raznih ideoloških vrijednosnih kriterija", poručile su Domine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 19:36