StoryEditorOCM
Split70 GODINA MATURE

Malo tko je prošao ono što je prošla ova generacija Splićana; kralja Petra, Pavelića, Tita... Svega su se prisjetili...

Piše Božidar Lončar
21. rujna 2023. - 19:13

U restoranu „Stari Mornar” okupila se generacija koja je na današnji dan 1953. položila maturu i završila gimnazije "Vladimir Nazor" i "Ćiro Gamulin".

Okruglu 70. obljetnicu mature proslavilo je 14 maturanata: Dušan Jelaska, Ivo Dellale, Siniša Tomašević, Arsen Dobrić, Mario Miličić, Nikola Jurjević, Ante Vučemilović, Dragutin Lemo, Gordana Bedalov, Višnja Gabrić, Vasija Vilović, Ljubica Eterović, Adolfa Farčić, Anka Juretić, Sonja TomašićIvana Draga Vrcan.

Slavljenici nam kažu kako su završili pet razreda srednje škole jer je osnovna trajala sedam godina, takozvana „sedmoljetka”. U zadnjem razredu ih je podijelilo u dvije gimnazije: "Ćiru Gamulina" i "Vladimira Nazora". 

Oni koji su učili engleski jezik su išli u „Nazora”, a „Francuzi” u Ćire Gamulina. Kako je "Francuza" bila malo, sve djevojke su bile prebačene u Ćire Gamulina.

Ali bez obzira na to, posljednjih 60 godina slave godišnjicu zajedno. Gimnaziju je upisalo 80 učenika, po 40 njih u svakom razredu.

image
Jakov Prkić/Cropix

Ruski jezik je bio obvezan predmet, a ovi su gimnazijalci prve dvije godine osnovne škole završili na talijanskom jeziku i dobili svjedožbe na talijanskom. U čitankama je bilo svega: od kralja Petra, Mussolinija, Pavelića, Tita, pa sve do već poznatih povijesnih događaja.

Kažu nam kako matura nije bila pretjerano teška. Polagali su pet predmeta: hrvatski jezik, strani jezik, povijest, fiziku i matematiku. Od 80 gimnazijalaca, ima ih još koji su živi, ali neki su u domu, neki daleko iako ni daljina ni godine nisu smetali nekima da dođu iz Zagreba ili Beograda opet u Split.

Zanimljive su se priče "povukle" za stolom poput putovanja autobusom iz Trogira do Splita svakog dana koji se često kvario, korištenja "tableta" u osnovnoj školi, do odgojnih mjera za učenike...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 11:52