StoryEditor
SplitKAD SE MALE RUKE SLOŽE

Mališani iz splitskog vrtića uključili se u veliku ekološku akciju: 'Posadiš stablo i daš mu bombončiće da naraste!'

23. listopada 2019. - 21:33

Vrijedni su bili mališani iz Dječjeg vrtića “Mimoza” na Firulama, koji su danas u svojem dvorištu zasadili dva stabla jabuke i kruške pridruživši se na taj način hvalevrijednoj akciji sadnje “Posadi drvo, ne budi panj”, koja se provodi u cijeloj Hrvatskoj.

– Prvo treba iskopati rupu s lopatom, stavit stablo, onda zatrpat zemlju, dodat ono što liči na bombončiće (gnojivo, op.a.) i dat stablu puno sunca i vode – upućen je bio mali Marko, koji je s prijateljicama i prijateljima zasukao rukave i s posebnim guštom zatrpavao zemlju oko sadnica.

Stručnu podršku pružili su im djelatnici “Parkova i nasada” Marina Škokić i Filip Šošić, koji su se rado odazvali ovoj veseloj sadnji i na koncu dali upute djeci kako se brinuti za biljke. Nije ovo prva zelena akcija mališana iz tog dijela predškolske ustanove “Cvit Mediterana”.

Odgojiteljica Mirela Burić pohvalila je dječicu koja već imaju iskustva u “zelenom promišljanju”.

– Već godinama provodimo razne projekte usmjerene na ekologiju i očuvanje okoliša, zdrav život, zdravu hranu. Uče se razvrstavanju otpada, slave “zdrave” rođendane, prave voćne sokove, marmelade, surađujemo s Udrugom za edukaciju građana, a trenutačno smo uključeni u ekoprojekt “Čuvaj ovaj svijet – nema ih još”.

Sadnice jabuke i kruške nabavili smo od donacija roditelja koji nas podržavaju u ekološkom pristupu, a u planu nam je s njima i djecom napraviti komposter.

Cilj je da djeca uče o ekologiji, da je prihvate kao nešto u čemu i sami trebaju sudjelovati, pa je tim tragom krenula ideja o sadnji sadnica ispred vrtićkog objekta, jer mi kao pojedinci moramo nešto poduzeti za sebe i svoj okoliš, a ne čekati da nam to drugi naprave – rekla nam je “teta” Mirela.

Šušur u “Mimozi” privukao je i roditelje polaznika, kao i stručno osoblje vrtića. Stigla je i ravnateljica ustanove Rossana Bosnić, kojoj su djeca obećala darovati jabuku kada “rodi”. •

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

03. prosinac 2020 21:25