StoryEditorOCM
Splitbildanje ocjena

Ludilo za repeticijama u Splitu, više nema termina; Bajrović s gnušanjem komentira: Plaćaju istima koji im predaju u školi!? Siromašni to ne mogu priuštiti, sve sam prijavio Ministarstvu

Piše Ana Franić
6. lipnja 2019. - 12:31
repe

Tjedan dana ostalo je do kraja školske godine. Radi se punom parom, ispravljaju se ocjene, pišu se kontrolni, lovi se prosjek, a sve s ciljem bezbrižnog uživanja u nadolazećim ljetnim praznicima.

- Termin za repeticije sada je ravan dobitku na lotu. Zvala sam sve žive koje znam, ali slobodnog termina jednostavno nema, govori nam majka čija je kćerka u potrazi je za repeticijama iz kemije.

Najtraženije su instrukcije iz matematike, kemije i biologija, a cijene variraju. Puni sat matematike tako košta od 60 do 80 kuna, a repeticije iz fizike i kemiju u trajanju školskog sata (45 minuta) oko 60 kuna.

- Najveća potražnje je normalno pred kraj polugodišta i školske godine. Tada svi navale jer žele dobiti što bolje ocjene kako bi im prosjek bio veći. Primijetila sam da i oko praznika imam veći broj učenika koji se spremaju za testove koji uglavnom slijede nakon odmora, objašnjava nam profesorica kemije i biologije, koja je željela ostati anonimna.

- Razloga za odlazak na repeticije je mnogo. Imam djece koja jednostavno ne mogu shvatiti sve na satu jer im profesor nije dobar i lakše im je doći kod mene i kroz pristup jedan na jedan sve naučiti, neki jednostavno misle da se u zadnji tren sve može riješiti pa dođu i očekuju čuda, a kod neke djece roditelji su sigurniji ako im plate pomoć, objašnjava nam sugovornica.

Da se pozlatila svaka kuna uložena u instrukcije, pohvalila nam se majka jedne srednjoškolke na završetku prvog razreda Gimnazije održivog razvoja u Splitu. Za privatnim instrukcijama su posegnule još u višim razredima osnovne škole iz matematike, povijesti i geografije.

- Nisam imala problema doći do profesorice. Bilo je to po preporuci moje poznanice. Za 90 kuna po satu, radile su sva tri predmeta. Približila joj je gradivo na jedan životniji način,ali joj i pomogla da stekne radne navike, što se reflektiralo na sve ostale predmete.

Upisom u srednju školu smo posegnule za instrukcijama iz matematike, ponovno po preporuci. Ova profesorica je bila još cjenovno dostupnija. Za samo 50 kuna po satu i to u bilo koje doba dana, uz prethodni dogovor. Uglavnom su se nalazile po potrebi, a bila nam je dostupna i nedjeljom. Jako sam zadovoljna, moja kćer završava prvi razred s visokim vrlo dobrim uspjehom - nije skrivala oduševljenje majka.

Kako se prije učilo i je li tada bila pomama za instrukcijama kao sada, pitali smo 83-godišnjeg Vinka Bajrovića (na slici iznad), umirovljenog profesora koji zajedno sa suprugom, profesoricom matematike, godinama daje besplatne repeticije.

- S gnušanjem gledam pomamu roditelja za repeticijama i brojnih profesora koji u tome vide laku zaradu. Prije nekoliko dana sam poslao i Ministarstvu obrazovanja dopis u kojem skrećem pažnju na tu problematiku, pogotovo na situacije gdje profesori daju repeticije djeci kojoj predaju u redovnoj nastavi, govori nam Bajrović koji već osmu godinu za redom besplatno priprema maturante za državnu maturu iz Srednje škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju.

- Biznis s repeticijama dogodio se u onom trenutku kada se društvo počelo raslojavati jer od tada imamo velike razlike između bogatih i siromašnih, a vjerujte mi siromašni ne idu na repeticije jer si to ne mogu priuštiti. Treba bježati od nestručnih osoba i jeftinih repeticija, zaključuje Bajrović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2023 23:16