StoryEditorOCM
SplitKAKO DO VRTIĆA?

Ljutita majka ne može vjerovati što joj se dogodilo: ‘Moje dijete s 80 bodova na listi nije upisano u jaslice, ali jesu djeca s manje bodova!‘ Za sve krivi aplikaciju...

Piše Merien Ilić
27. svibnja 2022. - 13:37

Čak 524 djece koja nisu uspjela dobili mjesto u nekom od vrtićkih skupina gradskih predškolskih ustanova, brojka je koja je svih iznenadila i ukazala još jednom na ogroman problem koji Split ima, a to je kronični nedostatak novih objekata, posebice jasličkih odjeljenja.

Roditeljima i starateljima ne preostaje ništa drugo nego vikati na sav glas i tražiti promjene, kao i podnijeti žalbu u roku od 15 dana od dana objave rezultata upisa. Napomena svima je da se žalbe podnose do 9. lipnja, zaključno s tim danom, i to osobnim dolaskom u upravu vrtića ili putem preporučene pošte na adresu vrtića. Kako čujemo, žalbe podnesene mailom neće se uzimati u obzir.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Kad smo već kod web alata, vratimo se na sam početak ove stresne priče. Roditelji i staratelji koji su htjeli prijaviti dijete u vrtić, trebali su to napraviti preko web aplikacije https://upisi-vrtici.split.hr/, objavljene na stranicama vrtića i na web stranici Grada Splita koji je, očito i postavio aplikaciju s obzirom da je vlasnik četiri predškolske ustanove "Marjan", "Cvit Mediterana", "Grigor Vitez" i "Radost".

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

No, kako nam mnogi javljaju, aplikacija je dobrano zeznula stvar pojedincima jer je omogućila da za vrtić imaju prednost djeca koja imaju manje bodova od svojih vršnjaka, na što nas je upozorila jedna sretno udana mama, zaposlena na puno radno vrijeme, s troje djece u obitelji, od kojih je za jedno podnijela urednu dokumentaciju za upis u vrtić.

- Moje moje dijete s 80 bodova na listi nije upisano u jaslice, a upisana su djeca s manje bodova!

Znači, sve uredno. Broj bodova 80. Prvi izbor nam je bio objekt "Maslina" na Kili, a drugi objekt "Srećica" iz ustanove "Radost"...

Sva djeca koja su upisana u ta dva objekta imaju više bodova od mog djeteta i situacija je jasna. Međutim, dala sam suglasnost preko aplikacije da se dijete rasporedi u neki treći vrtić, u slučaju da u dva odabrana ne upadne. I tako ja tražim dalje i ne pronalazim ni u jednom jasličkom programu šifru svog djeteta. Onda uočim da su u ostale objekte raspoređena djeca i sa manje bodova, a moje dijete je raspoređeno u skupinu neupisanih.

Sad vi meni recite, kako je ovo moguće?! Tko je izradio taj vrhunski softver gdje 75 veće od 80?!

image
Grad Split

U vrtiću kažu pišite žalbu, ali meni je ovo više za tužbu. Zamislite da u srednju školu upadne dijete sa manje bodova, a ono koje ima više ne upadne...Upravo zato i postoji bodovna rang lista! - kazala je ljutito ova Splićanka koja nam se obratila s ovom nevjerojatnom pričom. Imala je, kaže slične probleme i sa starija dva djeteta prije, jer kod nas nema jednostavne situacije da vam dijete upadne u vrtić iz prve.

Ipak, slučaj s aplikacijom je zbilja čudan, a svakako ćemo se raspitati tko je osmislio taj famozni softver.

- Jako dobro znam što sada prolaze i roditelji koji imaju jedno ili dvoje djece pa su ostali neupisani. Nije njima ništa lakše, ali eto da znaju, kad možda jednog dana budu imali i treće dijete i 10 bodova više da se ne nadaju previše jer eto, takva je aplikacija! - komentirala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. veljača 2023 20:20