StoryEditorOCM
ObalaBEZ RJEŠENJA

Kaštelanka čiji je sin s teškoćama ostao bez mjesta među predškolcima o sastanku kod gradonačelnika: ‘Ravnateljica vrtića priznala je da su upisali samo četvero djece s teškoćama!‘

Piše Mia Sesartić
24. kolovoza 2022. - 15:19

Majka dvoipolgodišnjih blizanaca iz Kaštela, Ivana Čerina Cecić, koja se našoj redakciji požalila na odbijenicu svoga djeteta s teškoćama u razvoju na upisu u gradske vrtiće pod Kozjakom, primio je danas i gradonačelnik Denis Ivanović.

Da podsjetimo, jedno joj je dijete primljeno nakon žalbenog roka, a drugo, koje je dijete sa zdravstvenim teškoćama, na koncu nije dobilo svoje mjesto u predškolskoj ustanovi, iako, kako tvrdi, ništa nije navodilo na takav ishod.

Mališan ima genetski poremećaj, boluje od rijetke bolesti naziva nefrogeni dijabetes insipidus, što znači da njegovi bubrezi "ne znaju" sačuvati vodu, pa se treba pobrinuti za prehranu vezanu za unos soli, osigurati mu tekućinu za piće i možda mu promijeniti malo češće pelenu u usporedbi s ostalom djecom.

Naša sugovornica je istaknula da su joj liječnici i psiholozi savjetovali da dijete bude uključeno u predškolski sustav sa sestrom blizankom. Ivana Čerina Cecić pisala je i nadležnim ministarstvima, Gradu, kao osnivaču Dječjeg vrtića "Kaštela", toj pedagoškoj ustanovi i pravobraniteljici za djecu, koja je, među ostalim, navela da je "dužnost lokalne vlasti da stvara primjerene uvjete za uključivanje djece s teškoćama u redovni vrtić", dok nam je Ministarstvo obrazovanja navelo da je u tijeku inspekcijski postupak.

- Sastanku u gradskoj upravi nazočila je i ravnateljica pedagoške institucije, koja je navela da oni nemaju prostora i da je upisano četvero predškolaca s razvojnim poteškoćama, dok su ostala djeca iz te kategorije ostala neupisana.

Gradonačelnik je rekao da je inspekcija u tijeku i da će se vidjeti situacija nakon tog postupka, a da planiraju širiti vrtićki objekt u Lukšiću - kazala je Čerina Cecić, koja očekuje daljnje postupanje inspekcija nadležnih ministarstava.

Viđenje tog razgovora i mogućnosti rješavanja problema pokušali smo doznati i od gradonačelnika Ivanovića, ali iz gradskog Upravnog odjela za poslove gradonačelnika je odgovoreno da se "obratimo Upravi Dječjeg vrtića 'Kaštela'". Očitovanje pedagoške ustanove zatražili smo prije dva dana, ali još nismo dobili odgovore na postavljena pitanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2022 18:18