StoryEditorOCM
SplitHumana gesta

Lionsi donacijom računala za slijepe i slabovidne olakšali život učenici OŠ Ravne njive

Piše Martina Melvan
30. ožujka 2016. - 18:39
lions_donacija5-300316-sabic

Još jedna lijepa priča odvila se u Županijskoj udruzi slijepih, gdje su članovi Lions Cluba "Split" učenici Anđeli Duran, članici udruge, u srijedu (jučer) darovali prijenosno računalo prilagođeno slijepim i slabovidnim osobama.

Talentirana Anđela učenica je sedmog razreda OŠ "Ravne njive", a pohađa i Glazbenu školu "Josip Hatze", tako da će joj laptop omogućiti lakše praćenje nastave. Damir Vesanović je u ime Lionsa objasnio da je riječ o programu pomoći slijepim i slabovidnim osobama koji se provodi u sklopu projekta izrade prilagođene brončane makete Dioklecijanove palače.

– Zadovoljstvo nam je da Anđeli možemo predati ovo prijenosno računalo koje će joj olakšati brojne potrebe u daljnjem školovanju – naglasio je Vesanović.

Djevojka je zahvalila na donaciji, te je istaknula da će kompjutor pomoći i njoj i nastavnicima da kvalitetnije surađuju na nastavi, iako će joj, kako je kazala, trebati nešto vremena i truda da ga "savlada".

– Iako vidim tek konture, sretna sam. Važno mi je da srcem dobro vidim jer bitno je kakav je tko čovjek, dakle ono očima nevidljivo. Glazba je moj život, ispunjava me i željela bih se njome baviti jednog dana – poručila je Anđela, usput zahvalivši Damiru Smaji, predsjedniku Županijske udruge, na trudu koji ulaže u animiranje 500 članova.

– Ovo je tek jedna od brojnih prelijepih stvari koje se događaju ovdje kod nas, a naši Lionsi su pokazali senzibilitet za potrebe slijepih i slabovidnih, na čemu im zahvaljujem. Kao i svaka druga osoba, imamo normalne svakodnevne želje i potrebe, što ljudima ponekad lako promakne – rekao je Smajo i dodao da najveći problem leži u činjenici da država nudi slabu skrb i mogućnosti.

Naime, doplatak za pomoć i njegu u Hrvatskoj najniži je u regiji, a zapošljavanje slijepih i slabovidnih osoba, bez obzira na razinu obrazovanja, i dalje je značajan problem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2023 05:46