StoryEditorOCM
Split‘NARKO DEMON‘

Legendarni vlasnik splitskih diskoteka izdao knjigu o svom životu: Za dvije stranice u romanu prolio sam 40 litara suza

Piše P. Č.
7. prosinca 2023. - 20:46

U prepunim prostorijama Gradske knjižnice Marka Marulića u Splitu u četvrtak navečer održana je promocija romana “Narko demon” iz pera Gorana Matijevića poznatijeg po nadimku Surla. Uz autora, roman je predstavila novinarka Tea Zamola, a odabrane odlomke iz romana je čitao glumac Ivan Baranović.

image
Vojko Bašić/Cropix

Nekadašnji vlasnik poznatih splitskih diskoteka odlučio je okušati sreću u spisateljskim vodama. Ako pretpostavimo da roman pati od stilske nedotjeranosti (jer, po priznanju samog autora u životu je prije spisateljske karijere napisao samo tri pisma), fabula ima iskupiteljsku ulogu. Kako i ne bi, kad je vlastiti burno proveden život iskoristio kao materijal za pisanje romana.

image
Vojko Bašić/Cropix

- U mom životu je bilo toliko toga da ne može stati u jedan roman. Nažalost, mnogo toga ružnog je bilo. Samo da bih Vam to približio, mogu reći da sam, na primjer, u bečkom zatvoru svjedočio silovanju. Srećom, nisam bio silovan ni silovatelj. Ali nije mi bila namjera prikazati se kao Blek Stijena. Ja jednostavno uživam u pisanju, kao što sam prije uživao vidjeti prepunu diskoteku.

Surlina sugovornica na predstavljanju, Tea Zamola, u jednom trenutku je zaključila da je izvršio transfer iz crne kronike u kulturnu rubriku.

image
Vojko Bašić/Cropix

- Uživam promatrati mimiku lica ljudi koji čitaju moj roman. Pisanje, to nije jednostavno. Za dvije stranice u ovom romanu prolio sam 40 litara suza. Posebno emotivan trenutak je bio kad sam od novinara Damira Pilića čuo da je i on koju kap prolio prilikom čitanja tih stranica - bio je emotivan Surla.

Eventualne sumnje u istinitost pohvala na račun Surlinog književnog talenta odagnali su, prethodno snimljeni video-komentari Renata Baretića, Ane Sasso i Marija Kovača. Renato Baretić, koji je napisao predgovor romanu, rekao je nešto o njegovoj kompoziciji.

image
Vojko Bašić/Cropix

- Surlin roman ima tri dimenzije. Prva dimenzija se tiče njegovog prijašnjeg života, druga dimenzija se tiče njegovog produhovljenja, a treća dimenzija je njegov projekt eko proizvodnje marihuane. Te tri dimenzije se isprepliću i to daje dinamiku romanu, čini ga zanimljivim - kazao je.

Ana Sasso je u svom video-komentaru naglasak stavila na Surline ljudske kvalitete.

- On je ljudina, divna osoba, zabavan i duhovit - istaknula je, ali i ugodno iznenadila publiku tvrdnjom da pored spisateljskog Surla posjeduje i - slikarski dar.

Nadovezujući se na Anine komplimente, Surla je potvrdio da se u mladosti bavio slikarstvom i da je sam autor suze koja krasi korice njegovog romana.  

image
Vojko Bašić/Cropix

Kazališni i filmski redatelj Mario Kovač nije krio svoje oduševljenje romanom te je najavio kazališnu predstavu po motivu iz Surlinog romana.

Posebno iznenađenje večeri bilo je i čitanje njegove pjesme "Suza" što je pored talenta romanopisca i slikara otkrilo i njegov pjesnički dar.

Predstavljanje romana je završio sam Surla upućujući poseban pozdrav Tediju Spalatu i Saši Antiću te je najavio njihovu pjesmu po uzoru na njegov roman.

image
Vojko Bašić/Cropix

Nije propustio najaviti iduća tri romana od kojih jedan nosi naslov “Tko se boji na grobu mu pr*e”. S uzbuđenjem čekamo novo, nadajmo se podjednako šarmantno, štivo iz pera Gorana Matijevića Surle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 04:11