StoryEditor
SplitZAHUKTALI se RADOVI

‘Lavčevićevi‘ radnici otvorili sve površine nekadašnje ‘Stande‘

23. lipnja 2020. - 20:34
Joško Šupić/HANZA MEDIA

Radnici "Lavčevića" i "Lavčević inženjeringa", tvrtki kojima je Ministarstvo pravosuđa povjerilo gotovo 41 milijun kuna vrijednu prenamjenu bivše "Prime Stande" u novo sjedište Općinskog suda, ovih su dana doslovno "otvorili" nekadašnju robnu kuću.

S dosadašnjeg pročelja skinuli su sve prozore, kao i staklene površine u prizemlju iz kojih su "izronili" i obrisi odavno uklonjene reklame slastičarnice "Svaguša", a skinuli su i dio krovne konstrukcije, što je svojim objektivom "ulovio" naš kolega Joško Šupić.

Sa svojim zamislima prije nekoliko dana nas je upoznao arhitekt Jerko Rošin, autor projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta koja se financira donacijom norveške vlade.

– Rekonstruira se kompletno pročelje, skida se postojeća viseća fasada i stavlja nova. Moja ideja je bila da se taj objekt nadogradi za još jednu etažu jer je niža od susjedne "Pomgradove" zgrade, tako da bi se sigurnije mogla dignuti. No, Ministarstvo za sada ne želi taj dodatni zahvat, ali ćemo konstruktivno predvidjeti tu mogućnost kako bi temeljni objekt to sve skupa mogao nositi – rekao nam je arhitekt, dok je Dario Kučić, direktor Rošinova "Studija R" i operativni voditelj projekta, dodao:

– Radi se o rekonstrukciji koja je relativno komplicirana jer je zgrada izvorno imala samo prizemlje i kat, pa je tvrtka "Jadrantekstil", kao tadašnji vlasnik, dogradila drugi kat. Tvrtka koja je devedesetih godina radila rekonstrukciju je propala i nismo mogli naći projektnu dokumentaciju, pa nam je posao bio malo teži. Zgrada će imati bijelu fasadu, kao što je ima i susjedni Županijski sud.

Podsjetimo, resorno ministarstvo dobilo je "Primu Standu" još prije 15 godina tijekom zamjene nekretnina s poduzetnikom i kasnijim poteštatom Željkom Kerumom, kojemu je prepuštena obližnja poslovna zgrada na dnu Mažuranićeva šetališta, poznata kao "stara vjenčaonica".

Čak desetljeće i pol nakon spomenute transakcije započela je prenamjena bivše robne kuće uz Gundulićevu ulicu da bi se Općinski sud, koji građani najčešće posjećuju, nakon 13 godina "izgnanstva" u bivšoj vojarni Sveti Križ na Dračevcu, napokon imao gdje vratiti u centar grada.

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 17:36