StoryEditor
Splitplati, pa se rugaj

‘Lakše nam je doć do Pape nego u bolnici do rezultata papa-testa’

Piše PSD.
14. listopada 2013. - 23:15
Prema pritužbama dijela naših sugrađanki, izgleda da se danas lakše zaposliti ili doći do Pape nego dobiti nalaz papa-testa iz KBC-a Split, odnosno sa Zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju. Za taj vrijedni komadić papira kojim se utvrđuju promjene, bilo maligne ili “samo” upalne, na grliću maternicu treba čekati između tri i četiri mjeseca.

Naravno, ovoliko se čeka ako pacijentica odlazi kod svog odabranoga ginekologa (koncesionara), koji ima ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO) ili ginekologa u KBC-u Split. Kod privatnih ginekologa za 300 kuna pacijentica može obaviti pregled i napraviti papa-test te dobiti nalaz za sedam do deset dana, a ako želi i UZV (ultrazvučni pregled), još će nadoplatiti 100 kuna.

Manjak citoskrinera

Zbog čega se u KBC-u Split čeka tako dugo na nalaz papa-testa, razgovarali smo s dr. Šimunom Anđelinovićem, predstojnikom Zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju KBC-a Split, na čijem se Zavodu godišnje napravi oko 45 tisuća svih vrsta citoloških pretraga.

- Toliki broj svih citoloških pretraga napravi pet citologa KBC-a Split. Dakle, svaki bolnički citolog napravi oko devet tisuća pretraga, što je dvostruko od propisanog normativa HZZO-a, a i daleko više od europskih standarda. Na našem Zavodu prioriteti su punkcijska dijagnostika, koja se radi uz prisutnost citologa, a takvih bolničkih ambulanti u kojima se to radi ima od 12 do 15. Dakle, tu citolozi provode velik dio svog radnog vremena. Nakon takvih pregleda pacijenti koji su bili podvrgnuti takvoj punkcijskoj dijagnostici nalaz dobiju u roku od jednog do tri dana (sumnjivi procesi na dojci, štitnjači...) - kazuje dr. Šimun Anđelinović.

Ovakih nalaza citolozi napišu godišnje oko 18 tisuća.

- Sljedeći po brojnosti su papa-testovi i oni se rade najbrže što ih citoskrineri (osoba zadužena za prvo gledanje uzorka) mogu pogledati. Mi imamo manjak citoskrinera u KBC-u Split. Nedavno smo dobili jednog citoskrinera na zamjenu, ali bismo svakako morali popuniti ta radna mjesta i o tome smo izvijestili KBC Split i Ministarstvo zdravlja. Citoskrineri rješavaju sve one nalaze koji nisu maligni ili koji ne ukazuju na malignost. Samo one “sumnjive” nalaze šalju citolozima, koji ih dodatno pregledavaju. Citoskrineri se regrutiraju iz laboratorijskih inženjera i oni moraju proći “obuku” od dvije godine da bi postali citoskrineri - kazuje dr. Anđelinović.

Da se ipak nešto pomiče po ovom pitanju pokazuje i činjenica da je KBC nedavno primio na specijalizaciju tri nova buduća citologa, no jedan je kandidat odustao od specijalizacije, pa ih imamo još dvoje, a drugih dvoje uskoro završava svoju specijalizaciju.

Za ubrzavanje postupka - plati!

No, pacijentice se bune i zbog toga što im ginekolozi koncesionari (oni s ugovorom s HZZO-om) koji dobivaju glavarine, naplaćuju, ako žele dobiti papa-test za sedam do 10 dana, iako su po zakonu dužni te uzorke za papa-test slati u KBC Split, gdje se ne naplaćuje ništa. Naravno, oni pošalju uzorke kod privatnika, iako to ne bi smjeli.

- Ja odlazim kod svoje ginekologinje, koja je koncesionar i svaki put kada mi uzme papa-test osobno izražim želju da mi nalaz bude gotov za sedam dana. Tada joj za to platim 150 kuna i nakon nekoliko dana nazovem ambulantu i oni mi kažu rezultate nalaza. Naravno, nikada nisam za to dobila račun - govori 31-godišnja Splićanka kojoj nije problem za papa-test dati 150 kuna, kako bi nalaz dobila “priko reda”. No, što je s onim ženama koje to ne mogu. Pa, ništa, one su samo u neravnopravnom položaju, rekli bi neki.

S ovakvim načinom rada ne slaže se dr. Dragomir Petric, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, koji u DZ SD županije ima “mali milijun” ginekologa koncesionara (30-ak).

To vam je ista stvar kao i s bijelom ili crnom plombom. Ginekolog koncesionar u svom dnevnom radu od osam sati ne smije ništa naplaćivati pacijentima. On je svoje radno vrijeme od osam sati “prodao” HZZO-u i za to dobiva glavarinu. Ginekolog koncesionar je dužan, nakon što uzme uzorak za papa-test, taj uzorak poslati u KBC Split, na daljnju obradu, a ne ga slati u privatni citološki laboratorij. To je protivno zakonu. Ako pacijentica želi dobiti nalaz papa-testa u nekoliko dana, neka onda ode kod ginekologa privatnika, koji će njezin uzorak poslati u privatni citološki laboratorij, gdje će nalaz, uz plaćanje, biti gotov za nekoliko dana - kazuje dr. Petric.

piše ivica marković
foto: cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. rujan 2020 12:49