StoryEditorOCM
Splitnovi direktor, nova pravila

Kupi kartu u 'Prometu' pa se vozaj busom po Splitu cijeli dan, a možeš i tri! Doznajemo kakve će biti cijene

2. lipnja 2019. - 12:35

Prema informacijama kojima raspolažemo, "Promet" je prošlu godinu završio sa čak 15 milijuna kuna gubitka u svom poslovanju, što u slučaju splitskog javnog prijevoznika, nažalost, i nije neka vijest, već dugogodišnji trend. Miroslav Delić, koji je od početka veljače preuzeo dužnost direktora ove komunalne tvrtke, pojasnio nam je da je razlog tako lošem financijskom rezultatu stalni pad prihoda, rast rashoda, te konstantno ugrožena likvidnost.

Kako navodi, izlaz iz ovakve situacije pokušat će se naći u financijskoj konsolidaciji firme, odnosno budućem poslovanju bez gubitaka, obnovom voznog parka, te restrukturiranjem tvrtke, uz poboljšanje uvjeta rada i materijalnog položaja zaposlenika. Priznao nam je da je nakon preuzimanja dužnosti i upoznavanja s tvrtkom stanje bilo lošije nego što je mislio.

- Prvi korak u financijskoj konsolidaciji je učinjen, budući da se tijekom ožujka i travnja boljom komunikacijom i međusobnim razumijevanjem, kroz razgovore i pregovore sa svim suvlasnicima "Prometa" uspio postići dogovor o potpisivanju Ugovora o pružanju komunalne usluge i nadoknadi troškova prijevoza putnika u javnom prometu. Također, pripremamo nove mjere za povećanja prihoda, kao što je, primjerice, uvođenje dnevne i trodnevne autobusne karte, te će ovo trgovačko društvo na sljedećoj sjednici Skupštine predložiti njihovu cijenu od 25, odnosno 75 kuna. Povećanje prihoda planiramo i uvođenjem integriranog prijevoza na relaciji Zračna luka - Split, gdje pregovaramo s HŽ Putničkim prijevozom da, osim gradskog metroa, od lipnja „Promet“ putnike iz Zračne luke prevozi do Kaštel Starog, odakle bi putnici vlakom dolazili do trajektne luke, sve za 35 minuta, što je znatno brže nego što traje autobusni prijevoz na istoj relaciji - otkriva nam Delić.

Buseva ko u priči
Što se tiče obnove voznog parka, znamo da je potpisan ugovor o nabavi 34 autobusa u sklopu projekta "No regret", koji su u 100-postotnom iznosu financirani od Ministarstva prometa i EU fondova, i njihova isporuka očekuje se do kraja ljeta. Delić dalje navodi da je krajem travnja zaključen postupak nabave dodatnih 18 autobusa preko ITU mehanizama, koji je trenutno u fazi pregleda dokumentacije i odabira najpovoljnijeg ponuđača, tako da se ubrzo očekuje potpisivanje i tog ugovora.

- Važno je napomenuti da smo zadnjih mjesec dana u Ministarstvu obavili niz razgovora oko daljnje nabave autobusa preko sredstava iz EU fondova kako bismo nastavili s obnovom voznog parka. Sve je pripremljeno i za raspisivanje natječaja za nabavu novog sustava ticketinga, o kojem se govori godinama. Sva je dokumentacija za taj projekt dostavljena Ministarstvu te se nadamo da će nam se uskoro odobriti sredstva kako bismo krenuli u postupak nabave - najavljuje prvi čovjek "Prometa" i dodaje da u idućim mjesecima ovo trgovačko društvo čeka daljnja analiza troškova i racionalizacija poslovanja te pripreme oko restrukturiranja.

Za kraj naglašava da je pred tvrtkom još puno posla, te da se nada da su svi, a prvenstveno rukovodeći kadar, shvatili u kojem pravcu i kojim tempom moraju ići.

- Tko nije shvatio - shvatit će ubrzo. Za rješavanje svih nagomilanih problema treba određeno vrijeme, ali budući da ni naši korisnici, ni suvlasnici, a ni zaposlenici „Prometa“ više nemaju baš previše vremena, sve navedeno moramo obaviti što brže. Prvo „prolazno vrijeme“, koje će nam pokazati u kojem smjeru i idemo i kojim tempom, vidjet ćemo već krajem ove godine - zaključuje Delić.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 01:24