StoryEditor
Splitđir po plažama

Kupanje u sumrak idealno je protiv žege: More, karte, picigin, šta će mi više? Dosta je ladnije ovo lito, al΄ stranaca je manje, pa je veći ‘gušt‘

Piše Matea Roglić
1. kolovoza 2020. - 19:13
Antonio, Duje i Josip bacili su predvečernji kupanjac na Bačama uz pivceBožidar Vukičević/HANZA MEDIA

U predvečerje, kada se sunce počelo skrivati iza borovitog Marjana, učinili smo đir po gradskim plažama i razmijenili "dvi, tri riči" s raspoloženim kupačima o specifičnosti ovog ljeta, vrućinama i blagodatima noćnog kupanja.

Tim više jer nam je ovaj tjedan pokazao pravo lice ljeta, s obzirom na toplinski val koji nas je zahvatio, pa je kupanje u suton pravi potez za osvježenje od cjelodnevne omare.

Simpatična djevojčica Kate kaže nam da joj se ovo ljeto razlikuje od prethodnih.

- Ima puno manje turista nego inače. Volim se kupati i ujutro i navečer, al΄ ujutro mi je more dosta toplije. Kad idemo na noćno kupanje, nije me strah ići u dubinu jer već dugo treniram plivanje. Uvik “bacimo oko“ na stvari jer smo lani imali neugodno iskustvo s krađom – dodala je mlada sugovornica.

Pivce za živce

Zajedno sa svojim društvom, mladić Antonio se nakon posla voli osvježiti i pošteno “izguštat“.

- Zaletin se pridvečer do Bača jer su mi “na ruku“ i s ekipon popijen koju pivu. Ove godine more je ladnije, al΄ čini mi se da je to zato jer ima manje stranaca da ga griju – našalio se.

Nije rijetkost da na plaži susretnemo i strance koji uživaju u pogledu na more i potvrđuju vjerodostojnost one čuvene “ko to more platit“ uzrečice.

Prijatelji Giomo i Ludovik, podrijetlom iz Francuske, prvi put su u Splitu i uživaju u sumraku Bačvica.

- Split je predivan grad, a posebno su nas se dojmili Kašjuni. Došli smo predvečer jer ima manje ljudi, a kasnije navečer planiramo istraživati grad - kazuju nam naši gosti.

Dragan Medar već se godinama u suton kupa na Firulama.
- Dođen pridvečer s ekipon. More, karte, picigin, i šta će mi više? More je dosta ladnije ovo lito, al΄ s druge strane stranaca je manje, pa je veći “gušt“.

Žaj mi je zbog ekonomije i turizma, al΄ meni osobno više paše ovako - povjerio nam se Dragan.

- Noćno kupanje ne prakticiram često, jedino kad se okupin s prijama i odemo pit. Piće i kupanje noću su dobitna litnja kombinacija – iskrena je studentica Dorotea.

Kad ponese me romantika...

S druge strane, naša sugrađanka Ivona Zekan često prakticira kupanje kad padne noć.

- Volin taj mir i spokoj koje more pruža navečer. Spokojno je i nema gužve, fenomenalno je. Bače i Fire su mi drage jer je more plitko.

Bojin se morskih pasa pa se uglavnom držim plićaka i plivan uzduž obale. Većinom iden s momkon jer je atmosfera više romantična – govori naša sugovornica i zaključuje da je kupanje noću jedno zaista predivno iskustvo koje svakako vrijedi doživjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2021 14:35