StoryEditor
SplitZATVORIO SE KRUG

Krstulović Opara pred kraj mandata starta s uređenjem Trga Gaje Bulata po pobjedničkom natječaju iz Baldasarova doba. Evo kako bi mogao izgledati

Piše Tihana Marović
24. studenog 2020. - 09:19
Saša Burić/Cropix

Gradonačelnički mandat Andre Krstulovića Opare mogli bi, ne pođe li, ne daj Bože što po zlu, u ovim zahtjevnim epidemiološkim vremenima, pamtiti po uređenju Trga Gaje Bulata.

Naime, radovi na ovom važnom gradskom Trgu stavljeni su na javno savjetovanje, što znači da bi natječaj za izgradnju trebao biti aktivan već za desetak dana!

Vijest je to koja je zaista obradovala Splićane i sve koji grad pod Marjanom nose u srcu. Nažalost, Trg Gaje Bulata proteklih desetljeća nije pratio ritam uređenja ostalih javnih površina u centru grada, pa i dalje u društvenom kontekstu ne predstavlja ništa drugo - do li sivilo.

Kako to gotovo uvijek u našem gradu biva, nije trebalo dugo da se, po prošlotjednim šaputanjima da se nešto ipak po ovom pitanju pokreće, krene sa špekulacijama, vizijama, stavovima o tome što nam treba, a što ne, sjećanjima na ono kako je nekada bilo.

Ipak, važno je zabilježiti kako se svi uglavnom slažu: ovaj, možebitno oproštajni gradonačelnički potez - dobra je stvar. Nažalost, iz Banovine nismo dobili ni nagovještaj odgovora na naša pitanja vezano za ovu temu, no loša komunikacija s javnosti predmet je druge priče.

Ipak, nedostatak informacija ozbiljno budi sumnju o želji gradske vlasti za uključivanjem šire i zainteresirane javnosti. Evo što se, iz javno objavljenih dokumenata, o budućem izgledu trga da iščitati.

Na snazi je, dakle, pobjednička vizija natječaja kojim je predsjedala Aida Batarelo 2016. godine, za vrijeme gradonačelničkog mandata Ive Baldasara.

Umjetničko rješenje spomenika Gaji Bulatu koji potpisuju Đani Martinić, Frane Šitum i Damir Vujčić, kao i popratno uređenje trga koje je tada bilo na snazi, bit će izmijenjeno i to upravo tragom javnih kritika arhitekata, povjesničara i novinara - pa će prostor pred kazalištem postati svojevrsna zelena oaza.

Konkretno, spomenik dr. Gaji Filomenu Bulatu, hrvatskom preporoditelju i splitskom gradonačelniku od 1885. do 1893. godine, ostaje isti kao iz Baldasarovog natječaja. Stilizirana interpretacija figure šetača Gaje Bulata koji s uzdignutim šeširom pozdravlja sugrađane u prolazu, sve ove godine nailazila je na pristojne kritike, pa se očito procijenilo kako je nema potrebe mijenjati.

No, zato je, u blagim pomacima, promijenjeno uređenje ostatka trga. Baš je manjak zelenila, nemaštovitost hortikulturalnog uređenja, zanemarivanje perivojnog urbanističkog konteksta, kao i loše podno rješenje ono što se predbacivalo Baldasarovom rješenju, pa je Oparin tim, očito, kritike barem donekle uzeo u obzir. Troškovi su predviđeni na gotovo pet milijuna kuna.

Pa evo i promjena. Uređenje trga, uz postavljanje spomenika, podrazumijeva obnovu stubišta gradskog kazališta pod budnim konzervatorskim okom, ali i realizaciju memorije na nekadašnji mali perivoj, kao i izvore vode predjela Dobri.

U tom kontekstu fontana, koja je prije bila predviđena odmah uz ulaz crkve Gospe od Zdravlja, sad je postavljena u sam centar ovog dijela trga.

Promijenjene su i klupe, bit će ih pet, sastavljene od armirano betonskih blokova, a novost je kako će biti obložene drvenim sjedištem s naslonom. I fontana će imati niži, parterni dio za sjedenje i viši dio s vodom i mlaznicama.

U planu je i postavljanje tri kante za otpatke, najvjerojatnije kamene, a bit će postavljene uz zelene površine. Nezadovoljni građani sustavno su zagovarali više zelenila pa bi, umjesto ranije predviđena četiri stabla, sada trebali dobiti sedam manjih zelenih oaza, s tim da će dvije veće biljke biti postavljene uz samo kazališno stubište.

Uz dvije murve, te pet platana, minimalne visine 4.5 metara, trebali bi dobiti i 12 palmi, tri visoke najmanje pet metara, poput one postojeće, te devet nižih žumara. Trg bi trebalo krasiti još mnoštvo grmova i trajnica. 

Pomno je isplanirana i rasvjeta, procjena troškova elektroinstalacija je oko 140 tisuća kuna. Za rekonstrukciju podne površine trga od 878 metara četvornih izdvojit ćemo nešto više od milijun kuna. Struka i aktivno građanstvo trebali bi procijeniti je li ovim uređenjem u obzir uzeta sva kompleksnost prostora u samom srcu grada.

Podna površina neće biti kamena, planirano je obložiti je u velike armirano betonske ploče, postavljene po sistemu šahovskog polja. Za rekonstrukciju podne površine trga od 878 metara četvornih, izdvojit ćemo nešto više od milijun kuna.

Čini nam se kako bi upravo podno rješenje moglo potaknuti nezadovoljstvo dijela građana, armirani beton u zaštićenoj zoni sklizak je teren, no struka i aktivno građanstvo trebali bi procijeniti je li u obzir uzeta sva kompleksnost prostora u samom srcu grada.

U više navrata smo pisali kako je ovaj javni prostor doživio ozbiljnu degradaciju u percepciji Splićana, toliku da mnogi misle kako će ovim zahvatom biti sve riješeno. Bolje išta nego ništa, no Trg Gaje Bulata nije samo prostor pred teatrom i crkvom, kuća Jelaska nespretno ga lomi u dva dijela.

Na njemu je posljednja stanica javnog gradskog autobusa, početak pješačke zone, stajalište za taksije, neformalno parkiralište dostavnih vozila, vikendima parkiralište za svatove, nedjeljom i blagdanima okupljalište vjernika. Kompleksna mu je javna uloga, pa sve to treba uzeti obzir prije nego se proglasi da smo taj urbanistički problem u cijelosti riješili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. veljača 2021 04:41