StoryEditor
SplitLASCIATEMI CANTARE

Krstulović Opara odlikovan Redom Zvijezde Italije: Ovo je počast mome pitomom, građanskom i otvorenom gradu; Uz gradonačelnika, talijansko priznanje dobile i dvije poznate Splićanke

Piše Ana Franić
31. listopada 2019. - 11:27

Odličje Reda Zvijezde Italije, koje predstavlja posebno priznanje svim talijanskim državljanima u inozemstvu, ali i stranim državljanima koji su se posebno istaknuli u promoviranju prijateljskih odnosa i suradnje između Italije i drugih zemalja, dodijeljeno je sinoć na svečanosti u foyeru splitskog HNK odvjetnici Ajki Radić i gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari.

Veleposlanik Italije Adriano Chiodi Cianfarani i generalni konzul u Rijeci Paolo Palminteri u ime predsjednika Republike Italije Sergia Mattarelle gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari odlikovanje su uručili radi njegovog osobnog angažmana u obogaćivanju bilateralne suradnje Hrvatske s Italijom, naročito na kulturnom planu.

Krstulović Opara u svom govoru istaknuo je uvjerenje kako talijansko odlikovanje prima kao gradonačelnik Splita, najvećeg hrvatskog grada na Jadranu.

- Ovo je počast mome pitomom, građanskom i otvorenom Gradu i svim Splićankama i Splićanima. Promocija gospođe Maje Medić u konzulicu te odlikovanje uvaženoj gospođi Ajki Radić također smatram priznanjem drugom najvećem hrvatskom gradu, hrvatskoj jadranskoj metropoli.

Odvjetnica Ajka Radić odličje Reda Zvijezde Italije primila je zbog nesebične pomoći koju pruža talijanskim državljanima u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Radić je zahvalila veleposlaniku na predlaganju, a predsjedniku Mattarellu na prihvaćanju i dodijeli ovog odličja.

- Prepoznali ste moje napore, stručnost i građansku hrabrost u zaštiti prava talijanskih državljana, ovo odličje predstavlja krunu moga rada i sretna sam što ga primam u hramu hrvatske kulture.

Ovom prigodom Počasni vicekonzulat Italije u Splitu promaknut je na razinu Počasnog konzulata, a veleposlanik Chiodi Cianfarani potvrdio je imenovanje Maje Medić za počasnu konzulicu Italije u Splitu.

Odabir je to koji odražava želju Italije za jačim naglašavanjem prisutnost svojih diplomatsko-konzularnih struktura u dalmatinskom glavnom gradu, ali i radi povijesno-kulturnih veza s gradom koji je poželjno odredište talijanskih turista te radi gospodarskih odnosa čijem napretku teže Split i talijanske priobalne jadranske regije.

Počasna konzulica Maja Medić osvrnula se na proteklih pet godina te se zahvalila svim svojim suradnicima posebno policijskim djelatnicima i djelatnicima Kliničke bolnice Split te predstavnicima pravosudnih organa.

Veleposlanik Italije Adriano Chiodi Cianfarani rekao je kako glavni grad Dalmacije ima izuzetno važnu ulogu u pružanju pomoći talijanskim državljanima, obzirom na impresivan priljev turista u ljetnom periodu, što je znak da je Split sve više turistička destinacija njegovih sunarodnjaka. Zahvalio se na izvanrednoj aktivnoj suradnji koju sva hrvatska upravna tijela stalno pružaju talijanskim institucijama.

- Upravo je povezanost Italije s ovim predivnim gradom ono što večeras slavimo. Povezanost koju utjelovljuju iznimne osobe kojima su uručena prestižna odlikovanja, a važna imenovanjima svjedoče o izuzetnoj predanosti u suradnji s talijanskim institucijama i njenim državljanima – naglasio je veleposlanik.

Svečanosti u HNK nazočili su župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu Srećko Šestan, brojni predstavnici civilne, vojne i crkvene vlasti te članovi Počasnog konzularnog zbora.

#ANDRO KRSTULOVIĆ OPARA# SPLIT#MAJA MEDIĆ#AJKA RADIĆ#POČASNA KONZULICA ITALIJE U SPLITU#VICEKONZULAT TALIJANSKE REPUBLIKE U REPUBLICI HRVA

Izdvojeno

07. srpanj 2020 23:20