StoryEditor
SplitNESUĐENI KOLODVOR

Kopiličani pobijedili u ‘utakmici‘ za svoje igralište, potvrdio i Opara: Grad će unajmiti prostor od HŽ-a i srediti teren za željeznički kvart

27. studenog 2020. - 13:53
Božidar Vukičević/Cropix

Oprosti što smo dosadni - često je ponavljala uporna grupa stanovnika Kopilice kada bi zvali i tražili rješenje za barem jedan od problema s kojima se nose.

Jasno je bilo da ni ovoga puta neće odustati, jer je riječ o njihovoj djeci. Odlučili su da će napuštenom i otužnom igralištu pokraj željezničke pruge vratiti stari sjaj i osigurati svojim mališanima da u tom dijelu grada imaju barem jedan prostor dostojan za igru.

Okupili su se u Udrugu "Kopilica Split", slali su dopise Gradu, zvali su novinare, aktiviste, slali dopise "Hrvatskim željeznicama" (HŽ) na čijem se terenu nalazi igralište, kontaktirali su Ured pravobraniteljice za djecu pa onda i Ministarstvo hrvatskih branitelja, a danas se njihova upornost konačno isplatila.

Dobili su odgovor koji je velika lekcija njihovoj djeci, ali i ostalim građanima, odgovor iz kojeg "vrišti" poruka da nikada ne treba odustati.

- Grad će naći način da kroz sljedećih nekoliko mjeseci sredi predmetno igralište u suradnji s HŽ-om i predvidjet će sredstva u proračunu za navedeno - stoji u dopisu kojeg je poslao Andro Krstulović Opara, splitski gradonačelnik.

Prema njegovim riječima, sportski teren se nalazi na HŽ-ovu zemljištu, u GUP-om predviđenoj kategoriji međunarodnog željezničkog kolodvora.

- Kako je i u budućnosti grada planovima predviđeno da na predmetnom mjestu, a nakon rješavanja imovinsko pravnih odnosa i smještaja postojećih stanara u novoizgrađene stambene prostore, bude međunarodni autobusni i željeznički kolodvor, jasno je da se planovi trebaju raditi imajući u vidu potrebe grada i HŽ-a.

Međutim, budući da se radi o dugogodišnjem projektu koji tek treba ući u fazu ozbiljne pripreme, Grad će naći načina da stanovnicima i djeci Kopilice dok žive uz kolodvor omogući život primjeren stanovnicima Splita, pa i kroz uređenje igrališta na postojećoj lokaciji - navodi se u odgovoru kojeg su dugo čekali, i dočekali.

A o sreći, o tome ne treba niti pričati. Oko je zasuzilo čitajući taj dopis - priznali su, pogotovo jer ih je u zadnje vrijeme napustila nada da će išta promijeniti.

Podsjetimo, prije nego što je potpisan ugovor s Gradom o iznajmljivanju površine ispred njihove kuće za potrebe propaloga kolodvorskog projekta, igralište na kojem od osamdesetih godina prošlog stoljeća trče generacije Kopiličana, HŽ je nakratko iznajmio Dječjem nogometnom klubu "Talent", o čemu smo tada pisali, a zatim su vrlo brzo raskinuli ugovor s njima zbog iskazane potrebe Grada za tim zemljištem.

Od tada, na tom terenu nema ni kolodvora, ali ni djece iz toga nogometnog kluba, nego je ostala samo zapuštena parcela. Kopiličani su s pravom upitali hoće li se barem površina dovesti u prvobitno stanje i hoće li im "HŽ Infrastruktura" pomoći u obnovi konstrukcija za koševe kako bi njihova djeca imala barem jedno mjesto za igru.

Od te državne tvrtke su dobili jedino ignoriranje, a čak su u jednom od odgovora naveli da nisu sigurni je li predmetna površina "nužna za sigurnost i neometano odvijanje", što nije bilo problem kada su iznajmili površinu DNK "Talent".

Također, kada smo ih u srpnju ove godine upitali hoće li barem vratiti igralište u prvobitno stanje, kao i i konstrukciju za koševe, u odgovoru koji su jednom prilikom poslali Slobodnoj Dalmaciji su zamoli vlasnika koševa da ih zbrine ili da njima da suglasnost za njihovo uklanjanje.

Međutim, prema sjećanju Darija Prgometa, 47-godišnjaka koji od rođenja stanuje u susjedstvu sportskog terena u Kopilici, igralište su sredile tadašnje "Jugoslavenske željeznice", u prvoj polovini 1980-ih!

Riječ je o poduzeću čiji su pravni sljednik na teritoriju Lijepe naše, već pogađate, "Hrvatske željeznice". Dakle, ta državna tvrtka je sama sebi izdala nalog za uklanjanje ili je tražila suglasnost od same sebe da sa svoje površine ukloni koševe.

Nakon takvih odgovora i niza odbijenica, uslijedila je i objava aktivista koji stoje iza Dnevne doze splitskog nereda, a u kojoj su naveli podatak o HDZ-ovcu Marku Markoviću, zaposleniku HŽ-a i članu DNK "Talent" koji je od HŽ-a unajmio igralište uz prugu, i to po bitno manjoj cijeni nego što je Banovina plaćala zakup iste parcele u Kopilici za potrebe nesuđenog autobusnog kolodvora.

Bojan Ivošević, glasnogovornik Dnevne doze splitskog nereda, zbog te objave je dobio poziv iz policije, a nakon razgovora s policijom, u videu snimljenom na tom igralištu, dodatno je pojasnio problematiku i tvrdio da je klub HDZ-ovca iz HŽ-a unajmio igralište po cijeni 15 puta manjoj od one po kojoj je Grad ugovorio  na Kopilici.

Kopiličani su ponovno bili uporni i ovaj tjedan poslali još jedan dopis Gradu. Zamolili su ih da izdvoje novac i uvrste taj plan uređenja igrališta u Kopilici i same najamnine u gradski proračun za 2021. godinu.

- Naša djeca, djeca Splita i Kopilice to zaslužuju i dosta im je nepravde koje su se njihovi roditelji, djedovi i bake nagledali na području Kopilice oko imovinsko-pravnih odnosa već duže od 50 godina.

Ako već neće zbog nas odraslih, neka to naprave zbog djece Kopilice - napisali su i, konačno, nakon reakcije nekoliko tijela, novinara i aktivista, dočekali odgovor kakav su željeli.

- Ovo nekome ne izgleda kao velika stvar, ali mi se osjećamo kao da smo pomjerili planinu. Ne možemo opisati sreću koju osjećamo mi, naša djeca, a sigurni smo da će to osjetiti i sva ostala djeca koja će uživati na tom igralištu - sretna je Edita Barić, predsjednica udruge "Kopilica Split" i majka koja je zaslužila veliki zagrljaj od svoje kćerke, kao i svi ostali roditelji koji su se angažirali u ovoj velikoj borbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2021 02:01