StoryEditor
Splitsplićani, ne tresite se

Konzervatori i Grad smiruju halabuku: Umjesto štekata, istočno od Turističke palače bit će arheološki park

22. travnja 2016. - 16:17
turisticka_palaca1-010416

Zaštitna arheološka istraživanja u okviru radova na Turističkoj palači i uređenje površina ispred nje proteklih su dana u središtu medijske pozornosti.

Nakon što je "Slobodna" prva objavila informaciju da su na istočnom dijelu gradilišta na Obali Lazareta, gdje se na mjestu donedavnog taksi-stajališta trenutačno uređuje nova prometna i pješačka površina, pronađeni ostaci grčkih antičkih blokova uzidanih u znatno kasnije podignute obrambene zidine, koji se planiraju zatrpati, krenula je lavina kritika kako grad ne čuva svoju kulturnu baštinu.

Prozivanja su gotovo u jednakoj mjeri išla na adresu gradonačelnika Ive Baldasara i dr. Radoslava Bužančića, pročelnika Konzervatorskog odjela.

Dr. Bužančić navodi kako su nestručne interpretacije nalaza i komentari neupućenih građana potpuno izmijenili sadržaj i značenje pronađenih ostataka.

– U sondama iskopanim na području nekadašnjih lazareta nema ostataka antičke arhitekture, već su pronađeni zidovi novovjekovni. Najstariji među njima su iz 16. i 17. stoljeća i pripadaju gradskim zidinama koje su s morske strane branile lazarete.

Podovi su sasvim novog datuma, te potječu iz prve polovine 20. stoljeća i pripadaju zatvoru sv. Roka porušenom u bombardiranju 1943. godine. Vijest o pronalasku antičkih ostataka odnosi se na nekoliko kamenih blokova iz rimskog doba, od kojih je jedan stariji helenistički "bunjato", uzidan u novovjekovnu arhitekturu.

Njihovo značenje je forenzičke naravi i svjedoči o ranim slojevima grada koji, na žalost, na ovom mjestu nisu pronađeni – pojašnjava dr. Bužančić.Prema njegovim riječima, konzervatori su odavno zatražili izmjenu projekata kako bi se istočno od Turističke palače, umjesto štekata, formirao arheološki park.

Tim je projektom, dodaje prvi čovjek Konzervatorskog odjela, prezentiran nalaz splitskih južnih bedema s kasnorenesansnom kulom na potezu od Turističke palače do prometnice u dužini od tridesetak metara, s tim da su upravo temelji spomenute kule građeni od antičkih blokova sa srušenih dijelova zidova Dioklecijanove palače.

– Bojazan zabrinutih ljubitelja baštine kako struka zanemaruje prezentiranje arheoloških ostataka potpuno je neutemeljena, jer od ostataka pronađenih temelja bedema, samo četiri metra neće biti prezentirana nakon istraživanja, i to radi funkcioniranja prometa prema istočnoj obali. Ta prezentacija povijesnih slojeva grada vrlo je složen posao koji ne smije ugroziti ritam svakodnevnog života – ističe pročelnik.

Zaključuje kako je otkrivanje južnih bedema u arheološkom parku, uz popratna grafička i tekstualna objašnjenja na panoima, uz izložene nalaze kamene dekoracije sklopa, velik korak u složenoj prezentaciji splitske baštine, a ne njezina devastacija, kako je nazivaju neupućeni kritičari.

Gradonačelnik Baldasar priznaje kako je neugodno iznenađen reakcijom ljudi i tolikom količinom destrukcije.

– Struka i arheolozi su sve istražili i propisali način kako te pronađene ostatke prezentirati u sklopu arheološkog parka. Grad je učinio sve u okviru zakona i onoga što su konzervatori tražili. Da su nam naložili da sve ostaklimo, to bismo i napravili. Ovdje se digla tolika halabuka zbog toga što netko nije dobro pročitao tekst u vašem listu u kojem se nigdje ne navodi da su pronađeni ostaci antičkoga grada – kaže gradonačelnik i dodaje kako Grad i konzervatori odlično surađuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2022 03:48