StoryEditorOCM
Splitpredobro

Konačno nešto originalno u centru Splita! Otvara se suvenirnica nadaleko poznatih rukotovorina korisnika ‘Bonačija‘

Piše Frano Kiso
27. prosinca 2023. - 19:55

Splićanima je već dobro poznato da korisnici centra "Juraj Bonači" izrađuju iznimno kvalitetne i originalne rukotvorine, koje su se do sada mogle naći i kupiti na štandovima i organiziranim akcijama.

S obzirom na velik interes za suvenirima i prepoznajući potencijal svojih korisnika, u Centru se stvorila ideja osnivanja socijalne udruge “Mala tvornica sreće”, projekta kojemu je cilj uključivanje i zapošljavanje osoba s intelektualnim teškoćama u razvoju i potpuno razvijanje njihova kreativnog i radnog potencijala.

- Radionice opremamo suvremenim strojevima u kojima izrađujemo suvenire i rukotvorine, a sretni smo da će se oni uskoro moći kupiti u prvoj suvenirnici ovakvog tipa u Hrvatskoj. Ondje će građani i turisti moći vidjeti i sam proces izrade, ispričat ćemo im priču o nama i našem gradu, a suvenire će prodavati naši korisnici - kazala je ravnateljica Centra Snježana Čotić, ističući da "Mala tvornica sreće" svoje uporište nalazi u kulturi ekonomije zajedništva koja podrazumijeva uključenost, rad, ljubav i potporu zajednice, ali i ekonomsku samostalnost.

Da bi realizacija ove lijepe ideje bila moguća, nedostajao je još samo prostor. Ruku podrške pružio je Grad Split, osiguravši ga na atraktivnoj lokaciji, u splitskoj Križevoj ulici.

– Iznimno sam sretan da imamo priliku surađivati i biti dio projekta koji je puno više od toga. S puno truda i još više želje, uspjeli smo osigurati adekvatan prostor za ovu jedinstvenu i posebnu suvenirnicu te time pomoći da zaživi jedna prekrasna ideja koja ima višestruku socijalnu i društvenu korist, kako za korisnike, tako i za cijelu zajednicu. Poticaj radu Centra i "Male tvornice sreće" je poticaj ustrajnosti, kreativnosti, humanosti i inkluzivnosti, a naš grad u tome nikada nije zakazao - kazao je zamjenik gradonačelnika Antonio Kuzmanić.

Slijedi uređenje i opremanje prostora, a svi uključeni vjeruju da će ova posebna suvenirnica svoja vrata građanima i posjetiteljima otvoriti već oko Svetog Duje, što će biti jedan od najljepših poklona za Dan grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 20:51