StoryEditor
Splitodobreno 2,5 milijuna kuna

Konačno je definirana i financijski osigurana sudbina Doma mladih: uređenje se čeka još od 1974., evo kako će izgledati njegova unutrašnjost

Piše Merien Ilić
21. studenog 2018. - 13:17

Konačno je definirana i financijski osigurana sudbina Doma mladih zahvaljujući projektu „Gradimo Dom zajedno“ za koji je Ministarstvo kulture, preko Europskog socijalnog fonda, nedavno odobrilo 2.498.314 kuna prema natječaju „Kultura u centru - potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi“.

Platforma Doma mladih kao nositelj projekta prijavila ga je u suradnji Grada Splita, Multimedijalnog kulturnog centra, ustanovom za organizaciju kulturnih događanja, Clusterom za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split, Koalicije udruga mladih i Festivalom mediteranskog filma Splita, uz potporu Razvojne agencije Splitsko-dalmatinske županije, što je potvrda kako se konačno sjelo za stol i dogovorilo oko zajedničkih nastojanja privođenja kraju objekta koji čeka dovršenje još od početka gradnje 1974. godine.

U narednih pola godine uložit će se oko 720 tisuća kuna iz odobrenih sredstava.

Jelena Hrgović Tomaš, dogradonačelnica pozdravila je razvoj događanja oko Doma uz uvjerenje kako će skoro taj veliki prostor uistinu biti na korist mladima i šire zajednice. Uz to naredne dvije godine posao će imati pet osoba iz Platforme Doma mladih, MKC-a, CEDRE i Festivala mediteranskog filma, od čega su tri nova zaposlenja.

- Cilj je nakon dvije godine imati isti broj ili još više zaposlenika i nastaviti razvijati dom kao kulturni centar. Prva vidna stvar koja će se dogoditi je uređenje takozvanog Razreda, prostora od 200 metara četvornih koji će biti co-working prostor za udruge koje ne djeluju u domu, info-edukacijski sadržaj širokog spektra, uredi za partnere doma, tribine, manje izložbe i slično što će sve biti gotovo za nekih 5 mjeseci. Želimo postaviti kriterije korištenja cijelog prostora doma čija je bruto površina oko 10.400 metara četvornih, a korosti je oko 20 organizacija na dnevnoj bazi. Cilj je da što više ljudi i organizaciju koristi Dom. Radit će se i plan održivosti i dugoročnog upravljanja kako bi se našao način da dom dio sredstava sam zarađuje. Plan je i rebrendiranje doma, te osmišljavanje zajedničkog upravljanja domom između civilnog i javnog aktera, kao i osmišljavanje kulturno-umjetničkog programa za koji je osigurano oko 700 tisuća kuna godišnje - kazala je Antonia Kuzmanić, predsjednica Platforme doma mladih, na press konferenciji održanoj ove srijede u prilično derutnom prostoru Razreda.

Arhitekt Dinko Peračić koji je svojedobno radio Projekt revitalizacije Doma mladih osvrnuo se na činjenicu da se šest godina nije ulagalo u dom što je velika šteta.

- Nekim sredstvima koje smo dobili uređeno je beton kino, galerijski prostor je podignut na višu razinu, auditorij je unaprijeđen, uređen je skate park inicijativom volontera. Vjerujem da će se sada konačno ovaj sjajan prostor urediti kako treba i djelovati kao prostor razmjene, informacije, edukacije, kulture i umjetnosti. Danas se ti sadržaji odvijaju u mračnim, neadekvatnim prostorima pa je ovo prava prilika da dom dobije svoj puni smisao - rekao je Peračić.

Direktor Festivala mediteranskog filma Split Alen Munitić koji će također sudjelovati u kreiranju novog doma, najavio je svoje planove između ostalog angažirani dokumentarni festival Kinedok, dječji filmski fetsival, te razne edukativne programe za djecu i mlade.

#UREĐENJE#DOM MLADIH

Izdvojeno

06. srpanj 2020 13:10