StoryEditor
Splitspomen na stradanja

Kiša u Splitu 'poplavila' raskrižje Vukovarske i Domovinskoga rata, nikad manje upaljenih lumina

Piše Sandi Vidulić
17. studenog 2019. - 22:31

Da pišemo nekakav školski sastav, rekli bi da se nebo rasplakalo sjetivši se stradanja Vukovara.

Toliko se kiše izlilo u vrijeme kad je trebalo zapaliti svijeće kod spomenika za ovaj grad-heroj, u nedjelju u 18 sati, da je raskrižje Vukovarske ulice i Ulice Domovinskoga rata poplavilo, pa su došli samo oni koji su smatrali da moraju. Osim predstavnika udruga iz Domovinskoga rata, to su uglavnom bili političari i novinari.

Po prvi puta duž Vukovarske ulice nisu bili upaljeni lumini.

- Ima više vas iz medija, nego nas – kazao nam je jedan veteran.

Pokušali smo objasniti da je to možda razumljivo zbog nevere. Ali, naše objašnjenje nije pomoglo.

- Da smo onda ‘91. kad smo krenuli gledali na takve stvari kamo bi dospjeli? Bilo je nama onda puno teže od ove kiše - kratko nam je uzvraćeno s protupitanjem na koje nismo imali odgovora.

Hrvatska odaje počast žrtvi Vukovara: mali Imoćani zapalili tisuću lampiona, Splićani svijećama pokrili prostor oko 'dječaka s luminom'

Ubrzo su stigli predstavnici Grada Splita, a to su bila oba zamjenika gradonačelnika, Nino Vela i Jelena Hrgović.

- Kao i protekle dvije godine opet smo na dnu Vukovarske. Kao što vidite, unatoč lošim vremenskim uvjetima naši sugrađani su tu s nama, da bismo upalili svijeću za žrtvu Vukovara. Sutrašnji dan žrtve Vukovara je blagdan za sve nas i podsjetnik na sve ono što se dogodilo, ne samo Vukovaru nego i cijeloj Hrvatskoj. Bez obzira na protok vremena, mislim da to svjetlo koje svijetli u tami pripajanjem svih naših svijeća je sve veće i pokušava pobijediti taj mrak koji se nadvio nad njega - kazala je ispod gomile kišobrana novinarima dogradonačelnica.

- Večeras se okupljamo u cijeloj Hrvatskoj zahvaliti i moliti za duše svih naših heroja koji su tada stali na branik svog grada i domovine. Zahvaljujemo se tim herojima što su nam obranom Vukovara i Škabrnje pružili nadu da možemo imati slobodnu Hrvatsku, unatoč nikakvim izgledima kako je tada izgledalo. Zato puno vam hvala, i u mom gradu Vukovar svijetli i Škabrnja svijetli i svijetlit će sve dalje - poručio je Nino Vela.

#VUKOVAR#SPLIT

Izdvojeno

09. srpanj 2020 08:45