StoryEditor
Splitpotez očajnika

Kilometarske liste potaknule presedan u hrvatskim bolnicama: KBC Split od HZZO-a zatražio veće kvote za pretrage kod privatnika!?

Piše Ivica Marković
30. rujna 2018. - 10:50

Izgleda da je "dogorjelo" na KBC-ovu Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju.

Prema neslužbenim informacijama, radiolozi su od bolničkog Ravnateljstva, a preko njih i od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), zatražili da se za pretrage magnetskom rezonancijom (MR) i MSCT-om povećaju kvote privatnim poliklinikama "Medikol" i "Kalajžić", jedinim dvjema ustanovama kod kojih se u našem gradu, osim u KBC-u, mogu napraviti spomenuti pregledi preko "crvene uputnice", što znači da troškove pokriva državni zavod.

Ovaj presedan je očigledno "potez očajnika", budući da je to vjerojatno prvi put u povijesti hrvatskog zdravstvenog sustava od strane jedne državne medicinske institucije da se povećaju kvote privatnicima. Na taj način se u bolnici žele rasteretiti navale pacijenata na MR i MSCT, jer su itekako svjesni da s postojećim kadrom i raspoloživim uređajima ne mogu zadovoljiti sve akutne dijagnostičke potrebe, pogotovo kada je riječ o onkološkim bolesnicima, kojih je sve više.

Slučaj je očigledno samo vrh ledene sante, jer već godinama pišemo o stanju na Radiologiji i apelima svih dosadašnjih predstojnika tog važnog bolničkog zavoda za modernizaciju uređaja. Što se tiče "magneta", u KBC-u postoji jedan prastari koji se manje-više redovito kvari i koji ni na koji način nije dostatan splitskom javnom zdravstvu.

Drugi MR uređaj je kupljen, i to za bolnicu na Križinama, ali ga nitko nije još vidio, a kada će biti i montiran, teško je predvidjeti. Kažu krajem godine, pa nije ni čudo da je HZZO-u upućena zamolba za dodatne kvote pregleda kod privatnika.

I kada novi uređaj bude montiran na Križinama, nitko ne očekuje da će on smanjiti listu čekanja za, primjerice, pretrage glave, na koje se sada čeka godinu dana (prvi upis). Kako to već biva, tada će svi htjeti obaviti snimanje baš na tom uređaju, jer je bolji od starog MR-a, koji se stalno kvari.

S druge strane, novi "magnet" ne znači i bolje uvjete rada za radiologe, prvenstvo zbog manjka liječnika, dijelom uzrokovanog odlaskom u mirovinu šestorice stručnjaka kojima KBC-ovo Upravno vijeće nije htjelo produžiti ugovore za dodatni polugodišnji angažman, tako da će biti nemoguće "pokriti" rad novog MR-a. Tom Kliničkom zavodu nedostaje najmanje šest radiologa, pa rad tehničkog pojačanja neće biti moguće maksimalno iskoristiti.

Zamolba HZZO-u za povećanje kvota privatnim poliklinikama upućena je iz bolnice prije 20-ak dana, ali na Firulama još čekaju odgovor.

- Mi možemo odmah započeti s dodatnim snimanjima na našem MR-u, kao i na MSCT-u, za koji mjesta ima koliko je god potrebno. Iako od HZZO-a ni od bolnice nismo dobili nikakvu službenu informaciju o KBC-ovu zahtjevu za povećanje naših kvota, mogu reći da smo spremni - ističe dr. Dario Radović, šef splitskog "Medikola".

Spomenute dvije privatne zdravstvene ustanove po ugovoru s HZZO-om imaju mogućnost snimanja MR-om 200 segmenata mjesečno, a za MSCT "samo" 50 segmenata, odnosno oko jednog pacijenta dnevno (?!).

- Mi smo tu godišnju kvotu za MR popunili još u srpnju i više nemamo mogućnosti upisivanja ljudi preko "crvene uputnice". Međutim, svi oni koji se moraju "snimiti" MR-om mogu kod nas to obaviti uz plaćanje. Imamo još dosta termina da povećamo broj pacijenata koje možemo obraditi preko uputnice. Mogli bismo na MR-u i na MSCT-u raditi još po 150 segmenata mjesečno i spremni smo krenuti čim ih ugovorimo s HZZO-om ako oni iziđu u susret bolničkoj zamolbi. Ako bi, recimo, dobili tih 300 segmenata (zajedno MR i MSCT) preko "crvene uputnice" i počeli raditi od 1. listopada, do kraja godine bi mogli napraviti više od 900 pregleda na oba uređaja te bi na taj način zasigurno olakšali rad KBC-u - dodaje dr. Radović.

Ako HZZO pozitivno odgovori na traženje najveće dalmatinske bolnice, država ne bi izgubila puno novca, budući da i KBC-u i dvjema privatnim poliklinikama plaća istu cijenu po segmentu snimanja na MR-u i na MSCT-u, koja za "magnet" iznosi malo više od 700 kuna, dok je iznos za MSCT nešto niži.

#ZDRAVSTVO#KBC SPLIT#LISTE ČEKANJA

Izdvojeno

30. lipanj 2020 23:12