StoryEditorOCM
Splitnije ga štedjela

Kerumova vijećnica žestoko po Puljku: ‘Ulazi u zadnju godinu mandata bez 5 pročelnika, a zbog Maje Đerek ukida Ured!‘

Piše Frano Kiso
10. veljače 2024. - 13:12

Nakon duže pauze u ponedjeljak nas čeka nova sjednica splitskog Gradskog vijeća, a o najvažnijim točkama i svim aktualnostima izjasnila se Lidija Bekavac u vijestima TV Jadrana. 

Po njoj je najbitnija ona točka koja mijenja ustroj gradske uprave jer je, kako kaže, riječ o perfidnom potezu Ivice Puljka.

- Bivša pročelnica Ureda za gradsku imovinu Maja Đerek je suspendirana jer nije izvršavala nalog PR stručnjaka stranke Centar i Marijane Puljak, već je radila po savjesti. Kao što znamo, oni su sada na Službeničkom sudu i očekuje se presuda, a Puljak je napravio jedan vrlo perfidan i nekorektan potez. Gospođa Đerek će vjerojatno dobiti presudu, a kada se vrati u Banovinu neće imati radno mjesto jer će ga gradonačelnik u ponedjeljak ukinuti - tvrdi gradska vijećnica iz redova HGS-a.

image
Duje Klarić/Cropix

Kaže kako je gradonačelnik Puljak napravio preustroj, iako se iako se hvalio da će biti samo osam upravnih odjela.

- Ukida njen Ured za upravljanje gradskom imovinom i stvara novi ured koji se odnosi na pravne poslove i izgradnju. Urbanizam mijenja na način da se Odjel za urbanizam i izgradnju više ne zove tako, nego samo Odjel za urbanizam, a izgradnju je prebacio i stvara deveti, upravni Odjel koji će se baviti stanovanjem i poslovnim prostorima - pojašnjava Bekavac.

Tvrdi i da gradonačelnik uskoro ulazi u zadnju godinu mandata, a od uskoro devet odjela, pet ih uopće nema pročelnika i čekaju se rezultati provedenog natječaja.

Što se tiče drugih točki na predstojećoj sjednici, dotaknula se pitanja gradskih nekretnina i otkupa stana.

- Na ovoj sjednici će se dogoditi da se Grad Split neće odreći prava prvootkupa jednog stambenog prostora u centru grada koji će platiti 500 tisuća eura, međutim iz materijala koji smo dobili nije jasno od kojoj se kvadraturi radi - govori Bekavac te ponovno otvara temu Korešnice.

- Moram napomenuti da je gradonačelnik odustao od projekta Korešnice. 2018. godine Vlada je darovala 15,5 hektara da se napravi 1145 stanova za mlade obitelji i branitelje. Pomaka nema i gospodin Puljak je rekao da nije profitabilno. Grad nije profitabilna institucija, ona radi za opće dobro i tu je da riješi probleme građana - jasna je oporbena političarka.

image
Vojko Bašić/Cropix

Socijala bez stanova

Kaže i da je zadnji socijalni stan u Splitu darovan prije 13 godina, a Ivica Puljak je raspisao natječaj u rujnu 2022. za novu rundu socijalnih stanove. Javilo se 75 obitelji i napravljena je prioritetna lista koja stoji i danas.

- U tih 75 obitelji radi se o 810 naših sugrađana, a ništa nije riješeno. Samo priča, priča, priča - žali se Bekavac.

Nije poštedjela ni dogradonačelnika Bojana Ivoševića i njegovu opsesiju stablima prema kojima ima različit odnos.

- Pelegrinku kod Small Malla nitko nije zaštitio, srušena je preko noći. Drugo stablo na Gripama je čuvao rukama, a drvored u Poljičkoj je porušen. Izgleda da ima različitu ljubav prema različitim vrstama stabla - kaže HGS-ovka.

Za kraj je rekla da joj nije jasno kako se moglo pustiti izvođače da počnu raditi na Žnjanu pošto je osigurano samo 10 milijuna od ukupno 45.5 milijuna eura. 

- Čeka se odobrenje EIB-e u iznosu od 22 milijuna eura, papiri nisu riješeni, kao ni novac od ITU mehanizma. Dakle, od 45.5 milijuna eura ima se samo deset. Vrijeme je da pružimo otpor - zaključuje političarka, a cijeli intervju možete pogledati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 16:18