StoryEditorOCM
Splitsvaka čast

Katalinića brig je očišćen od šprica, opasnih igli, čepova, plastike, opušaka... Vrijedni volonteri su ljubav prema gradu Splitu pokazali brigom prema okolišu

Piše SPLIT SD
21. prosinca 2022. - 20:32

Povodom međunarodnog dana solidarnosti koji se obilježava 20. prosinca, Udruga "Help" je organizirala ekološku akciju čišćenja Katalinića briga.

Njihov projekt prevencije širenja HIV-a/AIDS-a "Budi Fin- Budi in" financira Grad Split, a osim što nude besplatno i anonimno testiranje u svojim prostorijama, vrijedni Help-ovci brinu o javnim površinama, te organizirano ili na poziv građana uklanjaju igle i šprice.

Jučerašnjoj eko akciji su se odazvali učenici i učenice Gimnazije Vladimir Nazor i volonteri inicijative "Mali zeleni". Ljubav prema Splitu i prirodi ih povezuje, pa su tako u akciji sudjelovali i Help-ovi volonteri Europskih snaga solidarnosti; "Parham" iz Irana, Pelin i Ali iz Turske,  Olena i fotografkinja Ana Dybo iz Ukrajine. Da su godine samo broj, potvrdila je i vedra umirovljenica Lidija iz Varoša.

image
Ana Dybo /Slobodna Dalmacija

Prikupljeno je mnogo opušaka, čepova, omota od ambalaže, kojih se najviše nalazi uz klupe i iza zidića po grmlju i agavama. Opušak cigarete sadrži plastiku, a posebno je opasan za ptice i ribe. Ljubav prema gradu Splitu se pokazuje i brigom prema okolišu. Opušcima cigareta nije mjesto na podu, već u pepeljarama, džepnim pepeljarama i/ili kanti za smeće.

"U kojem grmu leži igla" otkrili su Help-ovi volonteri. Prikupili su igle i šprice, te učinili Katalinića brig sigurnim za građane. Igle i šprice se ne smiju odlagati u mješoviti otpad! Mnogi savjesni građani i građanke godinama odgovorno donose korištene igle i šprice u udrugu Help, na adresi Šetalište Bačvice 10. 

image
Ana Dybo /Slobodna Dalmacija

Zato, ukoliko uočite iglu i/ili špricu na javnoj površini, kontaktirajte Udrugu Help putem društvenih mreža ili na telefon 021/346-664, radnim danom od 8 do 19h, te vikendom od 17 do 19h.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 19:18