StoryEditorOCM
Splitbolesna procedura

Kasni li početak radova na najvećem splitskom projektu? Banovina demantira Kerumovu vijećnicu, objasnili gdje je zapelo

Piše Saša Ljubičić
29. prosinca 2023. - 13:38

Žnjan je projekt na kojem će gradska vlast dobiti zeleno svjetlo za novi mandat ili palac dolje. Najviše zbog "nečinjenja" na Žnjanu, iz Banovine je iselila i HDZ-ova lokalna vlada na čelu s Androm Krstulovićem Oparom, prije njega je isti ceh platio i poteštat Ivo Baldasar, a dijelom i Željko Kerum koji se žalio novinarima da je nemoguće odrediti granicu pomorskog dobra. A upravo je vijećnica njegove stranke Lidija Bekavac (HGS), upozorila da je veliki, zahtjevni i dozlaboga komplicirani projekt Žnjan, zapeo po tko zna koji put, ali su je iz gradske uprave brzo demantirali.

Kako je nedavno izjavio splitski gradonačelnik Ivica Puljak, uređenje plaže Žnjan koštat će 45 milijuna eura, a radovi bi trebali početi već u siječnju ili veljači iduće godine, dok je završetak planiran do ljeta 2025. To znači da bi se Splićani i gosti mogli kupati na uređenoj plaži, tek koji mjesec nakon lokalnih izbora te godine. Živi bili pa vidjeli, i nitko sretniji od nas bude li tako.

image
Saša Burić/Cropix

Nestručnost i šlampavost

Dakle, u četvrtak je vijećnica Bekavac na svom Facebook profilu napisala da je 21. prosinca Vlada donijela odluku o davanju suglasnosti Gradu Splitu za odobravanje kredita za realizaciju brojnih projekata, međutim, kako je primijetila, među njima nema najvećeg koji se odnosi na preuređenje danas zapuštenog žnjanskog platoa u rekreativnu zonu.

- Odobreno je 25 projekata u iznosu od 49.000.000,00 eura. Međutim, najznačajniji projekt za nas Splićane, a to je Žnjan, nije prošao. Očito je nešto izostalo od potrebne dokumentacija za Žnjan, Puljak je ponovno zabrljao.

image
Nikola Vilić/Cropix

Vjerujem da smo se svi zajedno radovali i nadali dovršenju ovoga projekta te uživanju u svim ljepotama našega Žnjana međutim tu radost i želju nam je ukrala nesposobnost, nestručnost i šlampavost gradonačelnika Puljka i njegovog tima - napisala je Bekavac, koja je Žnjan usporedila s mjesečevom površinom, aludirajući na to da na njemu više nema nikakvih sadržaja.

– Što će nam sada ponovno kazati gradonačelnik koji o svemu šuti? Hoćemo li se kupati sljedeće ljeto ili nećemo kako je on rekao? Kada će Žnjan biti završen da li itko u svemiru to zna?

image
Tom Dubravec/Cropix

Ovim je propalim projektom gradonačelnik Puljak stavio točku na i svoga mandata i time potvrdio ono što već mnogi građani po kuloarima pričaju, a to je da Split u svojoj povijesti nije imao neuspješnijeg gradonačelnika – upitala je Bekavac javno prvog čovjeka Splita, no sudeći po onomu što joj je odgovoreno s mjerodavnih adresa, zapucala u prazno.

– Grad Split je sukladno svim propisima i pisanim uputama Ministarstva financija, dostavio svu dokumentaciju još u rujnu. Čekalo se na ITU sporazum kojeg je Gradsko vijeće Splita odobrilo sredinom listopada, najave su bile da sporazum bude u studenom, a nadležno Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, organiziralo je potpisivanje početkom prosinca. Dokumentacija za Projekt Žnjan, sukladno planu proračuna za 2023. godinu., te članku 120 Zakona o proračunu, nije niti bila na suglasnosti i odlučivanju u Vladi Republike Hrvatske.

image
Nikola Vilić/Cropix

Projekt Žnjan je, dakle, u proceduri kod Ministarstva financija od početka prosinca te Grad Split očekuje suglasnost, odnosno pisanu informaciju o zahtjevu, a sve sukladno članku 122. Zakona o proračunu. Inače, projekt se financira iz tri izvora, ITU, EIB i proračuna, stoga odobrenje koje se očekuje neće utjecati na dinamiku početka radova – piše u odgovoru koji nam je poslan iz Grada Splita.

Sapunanje daske

Podsjetimo, radove na Žnjanu će izvoditi tvrtka "Lavčević" jer se u žalbenom razdoblju nitko nije žalio na njezin odabir, a u tijeku je izbor nadzora. Split će osigurati 55 milijuna eura za različite gradske projekte, među kojima je najveći i najvažnije preuređenje Žnjanskog platoa u rekreativnu zonu s plažnim objektima, šetnicama i sportskim sadržajima.

image
Vojko Bašić/Cropix

Summa summarum; dobro je što vijećnica Bekavac prati dinamiku pripreme radova na žnjanskom platou, a loše što Splićani očito i dalje čekaju službenike Ministarstva financija u Zagrebu, da pregledaju dostavljenu dokumentaciju kako bi se krenulo dalje.

Tješi i to da o ovom odobrenju ne ovisi početak radova, pa se valja nadati da će oni zaista i startati u prvom dijelu iduće godine. Ne bude li tako, opozicija će sapunati dasku vladajućima, ne bi li i oni skliznuli s vlasti na istom problemu koji se u raznim formama perpetuira već dvadeset i pet godina, što govori o tome koliko nam je sustav inertan i neučinkovit, i očito podložan političkim igrama i igricama.

A da pitamo Babu Vangu?

Interesantno je da silnu papirologiju koja prati projekt Žnjan nije do kraja uspjela srediti ni garnitura Andre Krstulovića Opare, iako je u njegovu mandatu HDZ držao sve tri razine vlasti: lokalnu, županijsku i državnu, a Krstulović Opara bio premijerov miljenik.

Znači, imaš vertikalu od Vlade prema dolje, praktički sve možeš srediti sa "svojim ljudima", i opet – ništa. Bageri se nisu ni pojavili na Žnjanu, iako je prema obećanjima iz HDZ-a sve trebalo biti gotovo u njihovumandatu.

Doduše, prikupljena je, govorili su tada HDZ-ovci, silna dokumentacija koja bi od vrha do dna mogla popuniti jednu kancelariju, ali radovi koje su obećavali, a to je najvažnije – nisu počeli.

Centar radi isto. Mandat im protječe u natezanju s jalovom administracijom, a vrijeme neumitno curi. Teško je očekivati da će sve biti gotovo u ljeto 2025., no sami početak velikih radova na zapuštenom platou i obrisi onoga što bi se tu trebalo dogoditi prema sjajnom projektu arhitektonskog biroa Ante Kuzmanić, mogli bi Puljku biti vjetar u leđa za novi mandat. Pišem mogli, a što će biti ne zna ni Vangelia Pandeva Dimitrova alias Baba Vanga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:20