StoryEditor
SplitMARIJAN BAŠIĆ

Kao student FESB-a pokrenuo je jednu od najvećih humanitarnih akcija za splitsku sirotinju, a sad je vrstan menadžer: Od ‘Željezničara‘ ćemo napraviti studentski dom!

Piše Mila Puljiz/Universitas
26. srpnja 2021. - 11:18

Za Marijana Bašića, project menagera Studentskog centra i savjetnika rektora Dragana Ljutića, mnogi će kazati da je dobri duh Sveučilišta u Splitu i jedno od njegovih najprepoznatljivijih lica.

Ove mu je godine uručena plaketa Sveučilišta u Splitu zbog doprinosa u osmišljavanju protokola ponašanja studenata u domu, rješavanja problema sa samoizolacijama studenata za vrijeme pandemije koronavirusa, ali i organizacije pomoći studentima Sveučilišta koji dolaze s potresom pogođenog područja, kao i općenitog zalaganja za poboljšanje kvalitete života splitskih studenata.

Posebno priznanje netom mu je došlo i od kolega, nenastavnog osoblja Sveučilišta jer su upravo njega odabrali da ih predstavlja u Senatu u sljedećem mandatu.

Marijan Bašić diplomirao je 2014. godine na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, a još kao student bio je aktivan član Studentskog zbora u kojemu se zalagao za unaprjeđenje kvalitete života studenata u Splitu.

Aktivno je surađivao s nizom studentskih udruga, pokrenuo je humanitarnu akciju "Dobro srce studenata Splita", a u suradnji s upravom Grada Splita omogućio je studentima noćni rad u Sveučilišnoj knjižnici. Nakon što je prethodno radio kao recepcioner i referent službe smještaja SC-a Split, 2016. postaje voditeljem studentskog doma, a kao jedan od najvažnijih projekata na kojima je sudjelovao bila je Rekonstrukcija i nadogradnja Studentskog doma "Bruno Bušić".

image
Joško Ponoš/Cropix

Njegov angažman i profesionalne kvalitete prepoznao je i rektor prof. dr. Dragan Ljutić koji ga je imenovao savjetnikom za infrastrukturne projekte, a Marijan ne krije ponos ni zahvalnost što je njegov trud prepoznat:

- Plaketa mi je poticaj za dodatni angažman i daljnji nastavak rada za dobrobit Sveučilišta, sveučilišne zajednice, studenata, studentskog standarda te razvoja našeg grada. To nije priznanje samo meni, već svim mojim vrijednim bliskim suradnicima, a među njima posebno ističem glavnog tajnika Sveučilišta u Splitu Filipa Klarića Kukuza te kolege iz Studentskog centra na čelu sa ravnateljem Ivanom Žižićem. A što se tiče mandata u Senatu, koji ću početi obnašati od listopada, mogu samo kazati da ću u okviru mogućnosti zastupati interese nenastavnog osoblja i svih onih koji se obrate s nekakvim problemom. Sve ću rado saslušati i pokušati pronaći rješenje za njihov problem.

Paketi pomoći

Cijeli ste život uključeni u humanitarni rad i pomoć drugima, a još u studentskim danima ste pokrenuli veliku akciju “Dobro srce studenata Splita”.

- Na petoj godini studija sam ispred Sveučilišne knjižnice vidio naše sugrađane koji žicaju da im kupimo krafne i kroasane iz menze. To me kao mladog čovjeka potreslo pa sam počeo razmišljati što ja mogu napraviti, kako mogu skrenuti pažnju na taj dio društva, koji nažalost nije privilegiran da svaki dan ima obrok. Iz toga je nastala akcija "Dobro srce studenata Splita'' u koju se od početka uključio Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, Studentski centar mladih i Sveučilište.

Za vrijeme Božića i Uskrsa skupljali smo pakete pomoći, a u najboljim vremenima te akcije znali smo prikupiti preko petsto paketa u vrijednosti od 350 kuna za obitelji koje su se nalazile u Caritasovoj evidenciji. Jedan period je ova akcija stala, ali u suradnji s rektorom Ljutićem planiramo je ponovno revitalizirati kako bismo opet za vrijeme Božića pomogli onima kojima je to najpotrebnije. U razgovoru i s Caritasom smo došli na ideju da pokrenemo akciju "Ljubav na djelu - i ti si dio mene''. Tako bismo nastavili pomagati; pozivali bismo profesore i studente da odricanjem od jedne kave nekome uljepšaju Božić. Ako nam epidemiološke mjere dozvole, nadam se da ćemo i ove godine moći pomoći na isti način.

image
Jedna od akcija "Dobro srce studenata Splita"
Nikola Vilić/Cropix

Jedan od najvećih projekata na kojemu ste radili zasigurno je Studentski dom Bruno Bušić.

- Što se tiče projekta "Bruno Bušić", tadašnjim članovima Europske komisije u Bruxellesu bilo je nepojmljivo financiranje rekonstrukcije studentskih domova iz Europskih fondova. Međutim, kako su predstavnici RH bili u izravnoj vezi sa Studentskim centrom Split, tako smo kolege i ja bili u izravnom kontaktu s našim predstavnicima koji su upravo tada razgovarali s članovima Europske komisije o novoj financijskoj omotnici iz kojih se je planiralo financirati budući kapitalni projekti.

U roku od pola sata poslikali smo dom, dostavili slike koje su oni prezentirali na tom sastanku, nakon čega je odobrena rekonstrukcija studentskih domova koja se financirala sredstvima iz EU fondova. Zahvaljujući domu Bruno Bušić, rekonstruirani su domovi u Osijeku, Zagrebu, Rijeci… A sada radimo i na izgradnji novog doma pored FGAG-a, napravljeni su ozbiljni koraci u vidu izrade idejnog projekta, izmjene UPU-u, u tijeku izrada glavnih projekta... Ići će to.

image
Marijan Bašić je jedan od najzaslužnijih što splitski studenti imaju novouređen dom Bruno Bušić ( na fotografiji u društvu Tomislava Kilića, Ivana Žižiža, Dragan Ljutića i Nene Džaje
Jakov Prkić/Cropix

A što je s bivšim Domom Željezničar na Ravnim njivama?

- Sveučilište je u aktivnim pregovorima s Vladom RH te planira dobiti zgradu bivšeg doma Željezničar na korištenje i nakon toga ga prijaviti na fondove i izvršiti rekonstrukciju kako bi i od njega napravili studentski dom. Sreća što imamo veliku podršku i razumijevanje predsjednika Vlade Andreja Plenkovića koji zaista ima sluha i u svim trenucima iskazuje podršku za sve razvojne projekte koje Sveučilište ima.

Posebno ističem ulogu i napore koji čini rektor prof.dr. Dragan Ljutić kako bi dobio podršku od Vlade i resornih ministarstava za razvojne projekte Sveučilišta. Napominjem da smo samo za projekt Rekonstrukcije i nadogradnje studentskog doma Bruno Bušić dobili smo 17,4 milijuna kuna od Vlade. Premijer je osobno u vrijeme radova tri puta posjetio gradilište doma, dajući nam podršku i pomoć, jer se velika većina radova izvedena u jeku pandemije.

Poboljšanje standarda

Otkako ste postali članom Studentskog zbora radite neumorno na poboljšanju studentskog standarda. Kakva je trenutačno situacija po tom pitanju?

- Nedavno smo i u prometnom smislu postali jedinstveno Sveučilište jer smo uveli direktnu liniju Spinut-Kampus. Koliko god se to činilo trivijalno, moramo biti svjesni da su to velike stvari za naše Sveučilište i Grad. Rijetko tko se može pohvaliti tolikim naporima koje Splitsko sveučilište čini za svoje studente, a posebice kada vidite koliko se u studentskim restoranima povećala i proširila ponuda, koliko se studentima maksimalno nastoji pružiti hrana koju vole, a istovremeno pazeći na kvalitetu...

Po pitanju studentskog standarda, usudio bih se reći da nitko u Hrvatskoj nema ovako kvalitetan studentski standard kao što imaju naši studenti. Uvijek gledamo kako ići korak naprijed, kako biti aktivniji, dostupniji i otvoreniji studentima, uvijek osluškujemo što bi oni željeli.
 

Istaknuli ste se i angažmanom u Povjerenstvu Sveučilišta u Splitu za praćenje koronavirusa i sudjelovanjem u osmišljanju protokola postupanja s pozitivnim studentima u domu. Kažite nam nešto o tome.

- Rektor je na samom početku pandemije osnovao Povjerenstvo za praćenje Covida-19, jer je prepoznao opasnosti s kojima ćemo se susresti. Na čelu je prorektorica prof. dr. Đurđica Miletić koja cijelo ovo vrijeme radi u tišini, a našla se oči u oči s mnogim izazovima i naposljetku, sve uspješno rješavala. U početku smo zaražene vozili u hotel Sv. Mihovil, a drugi semestar smo imali soluciju sa stanovima Crvenog križa i Studentskog centra gdje smo također dopremali studente. Najveći broj pozitivnih slučajeva bio je u trećem valu, ali opet je to bilo u nekim minimalnim granicama i u nijednom trenutku nismo imali više od tri pozitivna studenta u danu. Učinjeni su i veliki napori od strane Studentskog centra koji je nastojao sa povećanim brojem kontrola zaustaviti i studentima objasniti da veća druženja nisu poželjna.
 

Onda će Sveučilište biti spremno i na jesen, zlu ne trebalo?

- Da, nikada ne znamo što nas čeka, osluškujemo, pratimo, svakodnevno smo u komunikaciji sa Županijskim stožerom. Moramo pohvaliti Županiju i članove Županijskog stožera, tadašnjeg dožupana Luku Brčića i njegova zamjenika Damira Gabrića, doktoricu Željku Karin s kojima smo imali izvrsnu suradnju... Vjerujem i u slučaju tog četvrtog vala, za kojeg se nadam da ipak neće doći, da ćemo biti spremni i učiniti i tada ono što možemo, a što je u interesu zaštite zdravlja studenata.

image
Mario Todorić/Cropix
item - id = 1115331
related id = 0 -> 1134835
related id = 1 -> 1134395
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 08:31