StoryEditor
Splitkompromitirali tajnost postupka

Kako su splitski nastavnici uspjeli sami pasti na državnoj maturi: veliki gaf školu bi mogao masno koštati, ne zna se kako će platiti; Nadzornici utvrdili i brojne druge propuste

5. travnja 2019. - 21:40
matura

Zbog propusta nekolicine nastavnika Obrtne tehničke škole u Splitu na državnoj maturi 2017. godine, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) sudskim putem traži da mu ta obrazovna ustanova nadoknadi 282.755 kuna.

Toliko iznose materijalni troškovi koje je organizator "ispita zrelosti" imao za izradu novog testa iz predmeta hrvatski jezik. Naime, 19. lipnja 2017. u toj školi je, umjesto eseja, učenicima podijeljen test koji se trebao polagati dan kasnije.

Iz splitske škole zbog čije pogreške je odgođena državna matura poručuju: Pomiješali smo kutije, maturanti, žao nam je! Ispitna koordinatorica vrlo je potresena zbog svega...

Budući da se u našem društvu često olako gleda na propuste onih koji imaju nekakvu odgovornost, tako bi prva pomisao na informaciju da je nastavnica podijelila srednjoškolcima pogrešan "paket" ispitnih materijala nekima mogla biti da se svakome to moglo dogoditi.

No, u slučaju obrazovne ustanove iz Plančićeve ulice u Spinutu riječ je o nizu propusta više nastavnika, zbog kojih su učenici vidjeli test koji se trebao održati tek sutradan, što ih je stavilo u povlašteni položaj, kompromitiralo tajnost postupka državne mature i moglo obezvrijediti rezultate na štetu onih koji su svoje stolice najviše grijali.

Smatrala sam da je bilo još prilike riješiti situaciju budući da je u toj školi ispite državne mature na osnovnoj i višoj razini polagalo samo 12 učenika. No, kada sam obišla ispitne prostorije, uvidjela sam da ima i drugih velikih propusta", navela je u svome izvješću nadzornica NCVVO-a koja je na "mjesto zločina" stigla vrlo brzo nakon što je škola o propustu obavijestila tu državnu instituciju.

Evo što je sve nadzornica utvrdila:

"Ispitna koordinatorica, koja je zaposlenica te škole, nije pogledala uzima li iz sefa pravu kutiju s ispitima. Nastavnici koji su preuzeli kutije nisu provjerili jesu li to ispravni ispiti. Tako nastavnici uopće nisu uvidjeli da su maturantima podijelili pogrešne materijale, nego su ih o tome obavijestili učenici koji su tako vidjeli test koji su trebali pisati tek sutradan.

Također, tijekom nadzora je utvrđeno da jedan od nastavnika nije na vrijeme počeo čitati upute za pisanje više razine eseja, što je pravdao time da se učenici nisu pojavili na vrijeme na ispitu, pa da upute nije imao kome čitati, nego je čekao da oni dođu, a o tome nije obavijestio ispitnu koordinatoricu. U toj školi je test više razine pisalo dvoje maturanata."

No, predstavnica državne ustanove primijetila je i da je na vratima te učionice u kojoj se pisala viša razina eseja stajalo da ispit počinje u 9.15, što za 15 minuta odstupa od kalendara održavanja državne mature.

"Nastavnik se pravdao da je početak pisanja eseja, na zamolbu učenika, odgodio za 15 minuta, bez da je o tome izvijestio ispitnu koordinatoricu", napisala je nadzornica.

NCVVO je zbog odgode testa iz hrvatskog jezika imao troškove koji nisu bili predviđeni u proračunu, i to za tiskanje novih testova, prekovremeni rad nastavnika u Nacionalnom centru, siguran prijevoz ispita...

U toj državnoj instituciji tvrde da ih je Obrtna tehnička škola o propustu obavijestila 13 minuta nakon što su svi ostali maturanti u Hrvatskoj počeli pisati esej.

Škola se, s druge strane, na sudu brani da je pogreška utvrđena za nepunu minutu, kada su njihovi učenici test odložili po nalogu dežurnih nastavnika.

– Naši učenici nisu imali uvid u nastavne materijale. Pogreške su se događale i prije u privatnoj školi u Puli i u V. gimnaziji u Splitu, no NCVVO od tih škola nije potraživao naknadu štete – navode u svojoj obrani.

NCVVO, koje priprema i provodi ispite državne mature na nacionalnoj razini 2017. godine, je dobilo suglasnost svog Upravnog vijeća za pokretanje tužbe.

Trgovački sud je do sada sazvao dva ročišta, a ono zadnje je odgođeno zbog mogućnosti nagodbe. Do epiloga, koji bi se trebao dogoditi u svibnju, tek se može nagađati što bi u ovom slučaju nagodba mogla značiti – otpis samo dijela kamata ili cijelih kamata, te postoji li šansa da se oprosti i dobar dio od 282.755 kuna glavnice.

NCVVO navodi da je ravnatelj škole, kao predsjednik ispitnog povjerenstva, odgovoran za osiguranje pravilnosti provedbe državne mature i za osiguravanje tajnosti ispita. Školski čelnik Renato Žuvela, u čijem su se mandatu dogodili propusti na državnoj maturi, kaže da o ovom slučaju ne može govoriti dok je u tijeku sudski postupak.

Tako smo ostali bez odgovora na pitanja: Kako će škola platiti kaznu koja bi mogla iznositi nekoliko stotina tisuća kuna? Hoće li možda Žuvela dati potpis da škola njega tuži kao odgovornu osobu? U to čisto sumnjamo.

Njegov krimen je što se pouzdao u nekolicinu nastavnika koji su te 2017. godine pali na "ispitu zrelosti". Žuvela nikoga od njih ne proziva, samo napominje da je tada u školi bila policija i da je utvrđeno da u tim propustima nije bilo namjere da se nekome pogoduje.

Omrčen: S ravnateljem sam odlično surađivao

– Renato Žuvela je jedan od kvalitetnijih ravnatelja s kojim sam surađivao tijekom 12 godina mandata u Županiji. Itekako je vidljiv njegov angažman da bi učenici imali što bolje uvjete.

Samo treba baciti pogled na novu školsku zgradu i sportsku dvoranu u Plančićevoj ulici. Uložio je maksimalne napore da bi Ministarstvo obrazovanja uložilo sredstva za gradnju škole. To je jedini takav objekt u čijoj gradnji nije sudjelovala Splitsko-dalmatinska županija, koja je osnivač srednjih škola – kaže Zdravko Omrčen, koji je do 2015. godine bio županijski pročelnik za školstvo.

NCVVO: Ne možemo komentirati

Je li Obrtna tehnička škola u Splitu jedina obrazovna ustanova koju je NCVVO tužio zbog povrede integriteta državne mature, te do kojeg iznosa je ta državna institucija u postupku nagodbe spremna oprostiti obvezu splitske škole?

Na ta pitanja, ali i na ona što je bilo sa slučajevima privatne gimnazije u Puli, te V. gimnazije u Splitu, o čijim se propustima također pisalo, NCVVO trenutačno ne želi dati odgovore:

– S obzirom na okolnost da je u tijeku postupak protiv Obrtne tehničke škole, u kojem još nije donesena meritorna sudska odluka, NCVVO ne može komentirati tijek sudskog postupka kao ni teme koje su neposredno vezane uz taj postupak.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. rujan 2020 16:15