StoryEditor
SplitSLIVNICI PUNI SMEĆA

Kad se začepe šahte i udre pljusak, splitske ulice postaju bujice, a najgore točke su raskrižje Poljičke i Bušićeve, te dio Ulice sedam Kaštela

Piše PSD.
13. studenog 2020. - 22:26

"Venecija u malom" – bio bi to najbolji naziv pojedinih gradskih kvartova nakon što padne malo veća količina kiše.

Primjerice, kad na Blatinama padne veća količina kiše, oni najodvažniji stanari sportskog duha mogu bez problema održati natjecanje u kraulu ili odvažiti se na koji umjetnički skok. Šalu na stranu, ulica bude toliko poplavljena da automobili ne mogu voziti, niti se ulicom može prolaziti s obzirom na to da voda doseže iznad koljena. Mlada obitelj Stipanović rastužila se opetovanim prizorom u ponedjeljak navečer.

U Šimićevu – brodom!

– Komotno je brod mogao uploviti u Šimićevu, a zakunila bih se da se u blizini nizbrdice formirao i brzac. Sramotno je što se ništa ne čini po ovom pitanju jer ovo traje već godinama i svaki put nakon malo jače kiše bude nered. Sićan se da mi je to kad sam bila mlađa bilo super i zanimljivo za vidit, ali sada, kao odrasla osoba, smatram kako se ovakvom nereakcijom nadležnih uništava obraz grada – kazala nam je Vera Stipanović, mlada stanarka jedne od zgrada u Ulici Antuna Branka Šimića.

S njom se složio i suprug Joško, koji je jedva parkirao auto kada se vratio s posla.

– Ma, katastrofa, ja ne znan kad su šahte zadnji put očišćene. Ovo je problem koji je naizgled banalan, ali svakako nam narušava kvalitetu života. Ne mogu sebi doći da u 21. stoljeću grad dopusti ovakav propust. Sramota, sramota, sramota – ogorčeno je primijetio Stipanović.

image
Tomislav Šuta
Tom Dubravec/Cropix

Kontaktirali smo Tomislava Šutu, direktora "Vodovoda i kanalizacije" (ViK), kako bismo doznali koliko često djelatnici čiste šahte i zašto neke gradske ulice, laički rečeno, "plivaju na sve strane".

'Radimo punom parom'

– Locirali smo nekoliko kritičnih točaka u gradu. Primjerice, raskrižje Poljičke i Brune Bušića je sada u procesu rješavanja i riječ je o ogromnoj obnovi. Šahte čistimo kontinuirano, a svakih mjesec dana sastavljamo izvještaj. Lišće tijekom jeseni zna stvoriti problem, a to se trudimo počistiti što prije. Iako ne možemo nakupine čistiti svakih sat vremena, trudimo se biti efikasni i temeljiti.

Kad u iste cijevi ide kanalizacija i oborinska odvodnja, sustav u danom trenutku ne može podnijeti toliko opterećenje i zbog toga neke ulice "plivaju". Najgora točka u gradu je dio Ulice sedam Kaštela, koja se rekonstruira. Mi radimo punom parom, ali moramo pratiti protokole – zaključio je Šuta.

Mi se nadamo da će se kritične točke što prije obnoviti kako ne bismo morali kišnim danima, uz gumene čizme, ponijeti i – veslo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2022 02:24