StoryEditorOCM
Splitzašto sam istupio iz članstva društva?

Jurica Pavičić: Marjan žele isporučiti nekome iz Zagreba!

Piše PSD
15. ožujka 2016. - 08:03
marjan_panorama2-121215

Jurica Pavičić, poznati novinar i aktivist, uputio je pismo članovima Društva Marjan u kojemu im objašnjava razloge svoga istupanja iz članstva udruge.

-  Marjan je i kao park i kao kulturno dobro nastao činom komunalne samosvijesti. Građani Splita na početku su prošlog stoljeća stvorili Marjan tako da su svoj novac, svoj rad i svoje parcele poklanjali svom gradu. Od siromašnih težaka do katoličke crkve i židovske općine, od bogatih emigranata do malih ljudi, svi su oni to radili jer su bili zadojeni komunalnom idejom, idejom grada kao zajednice, te Marjana kao točke komunalne identifikacije. Upravo su te ideje početkom 20. stoljeća ležale u polazištu osnivanja Društva Marjan - piše Pavičić i nastavlja:

- Stoga me rastužuje što stotinu godina kasnije, današnje Društvo Marjan djeluje upravo u suprotnom smjeru. Društvo Marjan svoju je nedavnu aktivnost usmjerilo prema tome da dijelove šume u PŠ Marjan koji su društveno ili gradsko vlasništvo pretvori u vlasništvo države. Tom nakanom, radi opasnu i nesagledivu štetu i za grad Split i za Marjan.

Park šuma Marjan će time- naime- biti izručena na upravljanje i skrb trgovačkog društva sa sjedištem u Zagrebu, tvrtke kojoj je temeljna djelatnost skrb o šumi kao drvnoj građi koju se eksploatira. Marjan će biti izručen na brigu tvrtki za koju ne možemo biti sigurno da u nekoj doglednoj budućnosti neće i sama biti predmet privatizacije, kao što su to bile luke, aerodromi, kolodvori i druge javne tvrtke.

Još je gore što će time skrb o Marjanu u potpunosti izmaći demokratskoj kontroli građana Splita. Stanje na Marjanu i briga o Marjanu razlog je zbog kojeg smo svi zajedno bili kritični i prema ovoj, i prema prethodnim gradskim administracijama. Ali, dok god je Marjan gradski, stanje na Marjanu jest i može biti predmet političke kritike, može se upirati prstom na ovu ili neku buduću administraciju, koja zbog svog (ne)rada potom trpi političku štetu na izborima.

Tako je bilo s Kerumom, tako će biti i s Baldasarom. No, onog časa kad Marjan prestane biti gradski i kad se Marjan prepusti na brigu zagrebačkoj tvrtki koju nadzire ministarstvo poljoprivrede, oni koji o Marjanu budu brinuli neće zbog svoje (ne)brige trpjeti političku štetu. Skrb o Maranu izgubit će se u oceanu većih i egzistencijalno važnijih tema, od poticaja do komasacije. Nad Marjanom gubimo čak i onu posljednju demokratsku kontrolu, onu koju imamo kao glasači pred izbornim kutijama.

Sve su tu razlozi zašto sadašnje poteze Društva Marjan držim štetnima, pa čak i zatorničkima spram Marjana.

No, od ovih pragmatičnih razloga važniji su mi suštinski. Razvlašćujući komunalnu zajednicu od Marjana kao komunalnog dobra, Društvo Marjan negira baštinu, duh i ideje svojih vlastitih utemeljitelja.

S obzirom da bi članstvom u Društvu Marjan poručivao da se s takvom politikom prešutno slažem, prošlog sam tjedna istupio iz članstva Društva Marjan - navodi u pismu Jurica Pavičić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 02:06