StoryEditorOCM
SplitTEŠKA POKORA

Jedna splitska crkva radi dan-noć, mole za oslobađanje od kuge, virusa i svakog zla. Nema više svete vode na ulazu, ne skuplja se lemozina...

17. ožujka 2020. - 17:18

Sve splitske župe drže se odrednica koje je prije nekoliko dana donio mons. Marin Barišić, biskup splitske metropolije, zbog opasnosti od zaraze koronavirusom. Ipak, nisu se svi vjernici najbolje snašli u novonastalim okolnostima, a svaki je gradski župnik problemu pristupio na jedinstven način.

Neke stvari su svima zajedničke. Recimo, do daljnjega, dakle sve dok se djeca ne vrate u školske klupe, nema župnih vjeronauka, proba crkvenih zborova, druženja ministranata, biblijskih ni molitvenih skupina. U crkvama će se moći samo na svete mise i ispovijedi, koje se također odvijaju u posebnim uvjetima.

Preporučeno je da se od dolazaka na svete mise suzdrže starije osobe, no u utorak ujutro, i stare i mlade zatekli smo u crkvi Gospe od Zdravlja. Njih dvadesetak, ostalo je u tišini, na pojedinačnoj molitvi nakon mise.

- Molitva sve probleme rješava, besposlen um je đavolje igralište - dobacuje nam Ana. B., simpatična studentica FESB-a. Otkad su uvedene posebne mjere, smanjena su i druženja s kolegama, pa je zabrinutosti i tjeskobi zbog novonastale situacije, odlučila stati na kraj ispred slike čudotvorne Gospe od Zdravlja.

- Imam naviku paljenja svijeća za zdravlje svoje familije i prijatelja, a kako mi je situacija teško pala, odlučila sam kod Gospe pronaći mir. I nisam jedina, iako se o tome malo priča, puno vjernika baš na ovo mjesto dolazi po zagovor - i zaista, iako nema paljenja voštanih svijeća, sve elektronske svijeće od ranoga jutra u ovoj, Splićanima omiljenoj crkvi, gore.

Cijeli dan za vjernike je otvorena i crkva sv. Frane na Obali. I tamo je, na ulazu, istaknut plakat s uputama za ponašanje prilikom vjerskih obreda. Molitelja je nešto manje, no kako je u tijeku pobožnost 13 utoraka svetome Anti, ispred kipa upaljeno je na desetke svijeća. Omiljenog sveca od 13 milosti, među kojima je i zaštita od kuge, svakako se moli i za poštedu od epidemije koronavirusa.

Jedna od župa koja su otvorila svoja vrata na 24 sata, svakako je Pomoćnica kršćana na Kmanu. Idućih nekoliko dana, do 19. ožujka kada se slavi blagdan svetog Josipa, neprestano će bit izložen Presveti oltarski sakrament. Također, svaku večer u 20 sati, organiziraju svečani ophod, odnosno procesiju oko crkve s Presvetim, a moli se za oslobađanje od kuge, virusa i svakog zla.

U župi varoškog svetog Križa, otkazane su svete mise radnim danom u malim varoškim crkvicama, održavat će se tek u stolnoj crkvi sv. Križa.

S Blatina, iz župe Gospe fatimske, zamolili su vjernike da umjesto križnog puta, priteknu u pomoć starijima i bolesnim susjedima, kako bi im se osiguralo sve što im je potrebno.

U svim crkvama, a i to smo provjerili, nema blagoslovljene vode na ulazu, a, kako nam poručuju vjernici ne skupljaju se ni milodari preko mise, baš kao što se ne daje ni znak mira, i hostije se primaju na ruku.

Možda je riječ o manjem broju, no sve glasnija manjina hrvatskih katolika nije zadovoljna propisanim mjerama. Svoje nezadovoljstvo iskazuju na društvenim mrežama, prvenstveno zbog mjera koje je poduzeo papa Franjo, a neki idu tako daleko da pozivaju i na odbijanje poslušnosti Crkvi i biskupima.

Tvrde kako se odbijaju pričestiti jer bi hostiju trebali uzeti u ruku, što ne smatraju prihvatljivim, a problem vide i u micanju blagoslovljene vode. Ona, smatraju, ne može nauditi.

- Nije li sveti Franjo spavao s gubavcima, baš kao i majka Terezija. Vjera nam je slaba, mlaki smo. Papa nam se povukao, kao i svećenici, oni koji bi trebali biti prvi sakrivaju se - samo su neki od sve češćih komentara.

Ipak, župnici pozivaju na poslušnost, oprez i odgovornost za vlastito ali i tuđe zdravlje.


 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 14:39