StoryEditor
SplitUVIJEK POSEBNI

Javnu ustanovu ‘Športski objekti‘ 2013. tužilo vlastito Upravno vijeće jer im je smanjila naknade prema Baldasarovoj odluci! Evo koliko nadzornici i upravitelji koštaju građane...

3. srpnja 2021. - 09:51

Fotelje u upravnim vijećima institucija i nadzornim odborima trgovačkih društava u (većinskom) vlasništvu Grada Splita tradicionalno su se koristile kao žetončići pri sastavljanju većine.

No, ako je vjerovati strankama koje će vladati u ovom sazivu, takva ih podjela plijena ne zanima. U odbore i vijeća birat će se struka.

Pojedina su upravna vijeća odlukom gradonačelnika Ivice Puljka raspuštena, a sredinom lipnja najavio je raspisivanje natječaja za sve članove upravnih vijeća i nadzornih odbora. Natječaj, doznajemo, za sada nije raspisan, a dok se čeka, pobrojili smo koliko ih ima i koliko se novca izdvaja za njihove naknade.

image
Paun Paunović/Cropix

Predsjednici i članovi nadzornih odbora gradskih tvrtki imaju pravo na naknadu do 1900 kuna neto koja se isplaćuje mjesečno, bez obzira na to je li u tome mjesecu održana sjednica. O visini iznosa odlučuje skupština društva, a sve su one odabrale svojim nadzornicima isplatiti maksimalan iznos, na koji, ovisno o njihovu statusu, treba pridodati porez i doprinose.

Nadzorni odbori gradskih tvrtki "Žnjan", "Stano-uprava", "Split parking", "Lovrinac", "Čistoća" i "Parkovi i nasadi" imaju po pet članova, od kojih četiri imenuje skupština, odnosno gradonačelnik, a jednog zaposlenici društva. U "Prometu" od 15 članova Nadzornog odbora njih devet bira Grad Split, a u "Vodovodu i kanalizaciji", od ukupno 11 članova, Grad izabire njih šest. U NO-u "Splitske obale" su tri člana koje bira gradonačelnik.

U prosjeku su u 2020. i do lipnja 2021. nadzorni odbori gradskih tvrtki održali manje od deset sjednica. Prednjače "Promet", "Split parking" i "Splitska obala" sa po 13 održanih sjednica, slijedi "Vodovod" s 12, a prosjek im kvare "Čistoća" s osam sjednica, "Žnjan" sa sedam te "Lovrinac" i "Stano-uprava", čiji su se nadzornici tijekom godinu i pol dana sastali tek po šest puta.

image
'Čistoća' je tijekom 2020. i do lipnja 2021. održala osam sjednica Nadzornog odbora 
Božidar Vukičević/Cropix

Iz "Stano-uprave" napominju da su se prije pandemije sastajali barem jednom mjesečno. "Parkovi i nasadi" nisu podijelili informaciju o broju sjednica, a i o odluci o iznosima naknada možemo samo nagađati.

Kad se sve zbroji, gradske su tvrtke po članu Nadzornog odbora godišnje isplatile 22.800 kuna neto, bez obzira na broj sjednica koje su održane i bez obzira na to je li nadzornik sudjelovao na njima. Iznimka je 2020. godina, kad je odlukom Gradskog vijeća obustavljena isplata za travanj, svibanj i lipanj zbog pandemije koronavirusa.

Nadzornicima u ovim tvrtkama koje je izabrao Grad, ukupno njih 42, u 2020. i 2021. godini do lipnja je isplaćeno 1,1 milijun kuna, ne računajući porez i doprinose. Napomenimo i to da članovi nadzornih odbora gradskih tvrtki nemaju pravo na putne ili druge troškove.

Članovi desetak kazališnih, muzejskih i upravnih vijeća ustanova u kulturi imaju pravo na naknadu u neto iznosu od 500 kuna za članove koje bira Gradsko vijeće te 250 kuna za članove koji se biraju iz redova stručnog osoblja i radnika.

Uglavnom imaju po pet članova, od kojih tri bira Grad, a naknade se isplaćuju isključivo za mjesec u kojem je održana barem jedna sjednica i uz uvjet da su nazočili sjednici. Iznimka su travanj, svibanj i lipanj 2020. godine.

Ustanovom za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom DES, prema riječima ravnateljice Edite Maretić Dimlić, od 2014. upravlja krnje vijeće od tri člana.

Naime, nakon ostavke predstavnice radnika, drugi predstavnik nije izabran, dok dva predstavnika bira Grad kao osnivač s većinskim, a jedan Splitsko-dalmatinska županija kao osnivač s manjinskim udjelom. Isplaćuje im se 500 kuna po održanoj sjednici ako su bili prisutni na njoj. Trenutno su, odlukom gradonačelnika, raspušteni.

Raspušteni su i upravitelji Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan, a za njih pet, od kojih četiri bira gradonačelnik, isplaćuje se naknada od 500 kuna bez obzira na to koliko je sjednica održano. U godinu i pet mjeseci prije raspuštanja održali su 20 sjednica.

Fenomen je Javna ustanova "Športski objekti", koja je zbog nekog razloga ispuštena iz odluke o određivanju visine naknade iz 2013. godine, kojom je tadašnji gradonačelnik Ivo Baldasar dobrano skresao isplate nadzornicima i upraviteljima.

image
Ivo Baldasar je 2013. godine dobrano skresao isplate nadzornicima i upraviteljima 
Vojko Bašić/Cropix

Upravno vijeće JUŠO ima devet članova, od kojih pet imenuje gradonačelnik, tri Splitski savez sportova, a jedan se bira iz reda radnika.

Po članu se mjesečno isplaćuje 1166,66 kuna neto bez obzira na broj održanih sjednica i njihovu prisutnost na njima, čemu do bruto iznosa treba dodati oko 500 kuna. U 2020. i 2021. do lipnja je održano ukupno 12 sjednica, što znači da su članovi po sjednici plaćeni više od 1600 kuna, a ukupno je s doprinosima JUŠO za njihov rad u tom razdoblju isplatio više od 250 tisuća kuna.

Kako navodi Tomislav Borozan, ravnatelj JUŠO-a, javna ustanova je 2013. godine reagirala na odluku gradonačelnika i smanjila naknade upraviteljima, na što su oni odgovorili tužbom.

image
Tomislav Borozan 
Mario Todorić/Cropix

– To je bilo prije mojeg vremena, članovi UV-a podnijeli su tužbu jer su smatrali da se smanjenje naknade ne odnosi na njih. Odluka je nespretno napisana, Grad je očito smatrao da se naknade trebaju smanjiti svima, ali UV je tužio Ustanovu.

Tužbeni zahtjev je uvažen, a o detaljima ne mogu jer je u tijeku postupak drugog stupnja – kazao je Borozan. Zanimljivo je da je JUŠO ispušten i iz gradske odluke o neisplati naknada vijećima i nadzornim odborima tijekom tri mjeseca karantene u 2020. godini.

item - id = 1110042
related id = 0 -> 1121358
related id = 1 -> 1112539
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2021 06:27