StoryEditorOCM
SplitTIMOVA NI ZA LIJEK

Jao splitskim pacijentima koji zaglave u bolnici u večernjim satima, a nemaju prijevoz; sanitet će čekati cijelu noć!

Piše Ivica Marković
20. ožujka 2023. - 23:43

“Zdravstvo 21. stoljeća” koje svako malo provodi neke nove reforme kako bi bilo bolje svima nama, nije u stanju provesti “reformu” po kojoj bi Split, drugi grad po veličini u Hrvatskoj dobio barem jedan “noćni” tim Sanitetskog prijevoza koji bi pacijente, koji u KBC-u Split završe tijekom večeri i ostanu tamo zbog pregleda do duboko u noć, prevezli kući. Imotski, na primjer, koji je kudikamo manji grad, ima takav tim.

Dakle, svi oni pacijenti koji završe u KBC-u Split, recimo u 21 sat i tamo zbog pretraga i pregleda ostanu do dva sata iza pola noći, a nije im potrebna hospitalizacija, trebaju, ako nemaju osobni prijevoz, naručiti taksi, zvati susjede da dođu po njih ili jednostavno prespavati u KBC-u Split do 7 sati ujutro, kada Sanitetski prijevoz započinje s radom.

I tada se nadati da će baš oni biti prvi koje će sanitet prevesti kući, jer će u protivnom morati čekati satima kako bi došli na red. I to je tako godinama. Nitko nije kriv i nitko ne može ništa napraviti.

Cijeli dan čekanja

Jedan od posljednjih slučajeva “mrcvarenja” pacijenata koji u bolnici čekaju da ih se preveze kući je slučaj jednog našeg sugrađanina, koji je u bolnici imao tešku operaciju i kojemu je zaslugom bolničkih liječnika​ spašen život. Čovjek je u bolnici proveo tri tjedna i čekao dan kad će biti pušten kući.

I dočekao ga je. Prije nekoliko dana liječnik mu je oko 10.30 rekao kako može ići kući. Kako se radilo o teškom bolesniku i savjetovan mu je sanitetski prijevoz, čekao ga je i dočekao ga u večernjim satima, oko 21.15. Dakle, gotovo 12 sati je čekao službu koja ga je trebala prevesti do kuće.

Ovo je jedan od posljednjih primjera, a bilo ih je, odnosno ima ih svakodnevno, pacijenti bespotrebno borave u bolnici u “očekivanju Godota” koji će po njih doći kada bude slobodan.

Zbog čega je situacija sa Sanitetskim prijevozom u Splitu, odnosno u županiji ovakva upitali smo dr. Lea Luetića, ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije.

– Situacija je takva zbog broja ugovorenih timova kojih je u Splitu osam. Svaki dan iz Splita prema Zagrebu, Krapinskim Toplicama, Varaždinu, Veloj Luci odlazi u prosjeku sedam timova koji prevoze ljude kojima je potrebna rehabilitacija, nastavak liječenja, kontrolni pregledi... – kazuje dr. Luetić.

Svaki Sanitetski tim čine dva vozača (osam timova 16 vozača) i jedan medicinski tehničar.

– Dakle, od 16 vozača svaki dan njih sedam odlazi izvan Splita, a njih devet koji ostaju raspoređujemo da rade po Splitu, odnosno županiji od ponedjeljka do petka.

Kao što znate, djelatnik po Zakonu o radu ne smije raditi tjedno više od 40 sati i moramo ga “iskoristiti” u tim vremenskim ograničenjima – ističe dr. Luetić.

U Splitu Sanitetski prijevoz radi od ponedjeljka do petka i to dva tima od 7 do 20 sati, jedan tim od podne do jedan sat u noći. Subotom radi jedan tim od 7 do 20 sati i jedan od podne do jedan sat u noći. Preko tjedna i subotom još je angažiran jedan vozač koji prevozi dijalizirane pacijente. Nedjeljom radi jedan tim i to od 8 do 21 sat.

Upitali smo dr. Luetića što bi trebalo uraditi da se poboljša usluga Sanitetskog prijevoza.

– Trebalo bi znatno povećati broj timova saniteta, s osam na najmanje 12 ili 13 i tada bi jedan tim mogao raditi noću. U županiji imamo ukupno 35 timova i ljudi moraju shvatiti kako Sanitetski prijevoz ne služi za hitnoće.

Nedjeljom s obzirom na to da ne rade bolničke poliklinike nema velike potrebe za Sanitetskim prijevozom. Za dodatno ugovaranje timova s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO) bilo bi potrebno još između 350 i 400 tisuća eura godišnje – smatra dr. Luetić.

Oko 70 tisuća pacijenata

Inače, dobro se narade i “sataru” djelatnici Sanitetskog prijevoza.

– Cijeli Sanitetski prijevoz u županiji godišnje preveze oko 60 tisuća registriranih pacijenata, odnosno oko 70 tisuća s dijaliziranim pacijentima, koje osim što ih odvoze u bolnicu, moraju vratiti i kući. Istovremeno Sanitetski prijevoz godišnje napravi i oko tri milijuna kilometara – zaključuje dr. Leo Luetić.

Dakle, zbog “pišljivih” 400 tisuća eura, jer su zaista “pišljivi” kada vidimo koliko država godišnje potroši novca na razne druge stvari, stanovnici Splitsko-dalmatinske županije mrcvare sebe i sve oko sebe kako bi iz bolnice u noćnim satima stigli kući, jer im to “zdravstvo 21. stoljeća” nije omogućilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. lipanj 2023 02:10