StoryEditorOCM
SplitŠALTERSKE MUKE

Iznervirana čitateljica nikako do nove osobne: ‘Dva dana pokušavam doći na red, ali nema nijedan slobodni termin idućih deset dana! Šokirao nas je odgovor policije o broju zahtjeva

Piše Ana Franić
23. kolovoza 2022. - 13:39

Jedna naša čitateljica požalila nam se na probleme koje je u policiji imala prilikom obnove osobne iskaznice koja joj je istekla. Posao koji je planirala obaviti u jedan dan, još uvijek nije dovršila.

- Uskoro mi istječe osobna iskaznica, a budući da mi je prijeko potrebna kroz 20 dana zbog realizacija stambenog kredita uputila sam se na MUP. Kako ne živim u Splitu i samohrana sam majka, organizirala sam čuvanje djece, ali i tražila neplaćeni slobodan dan kako bi sve stigla obaviti. Kada sam napokon uspjela preživjeti kolone u prometu, stigla sam ispred Policijske uprave splitsko-dalmatinske u 10 sati. Računam, načekat ću se sigurno, ali dobro.

No, kada sam došla - hladan tuš. Redomat više ne daje brojeve. "Žao mi je gospođo", kaže policajac, probajte sutra malo ranije ili preko online usluge redomat - započinje nam svoju priču čitateljica.

Dodaje da, kada je stigla kući, uguglala je uslugu MUP redomat, ali ponovno ju je dočekao još jedan hladan tuš.

image
Ante Čizmić/Cropix/Ilustracija

- Nema ama baš niti jednog slobodnog termina idućih deset dana. Svi su zauzeti. Opet sam sutradan otišla ispred policijske uprave, ovog puta u 8 sati ujutro, ali opet ništa. Drugi policajac mi je preporučio da sutra probam doći prije 6, možda tada uhvatim neki broj.

Znači dva dana sam izbivala s posla neplaćeno, organizirala čuvanje djece i sve, ali opet nisam obavila ono zbog čega sam došla. Je li ovo taj napredni digitalizirani sistem, ako je, onda vas molim vratite na ono staro - poručuje naša čitateljica.

Što se točno događa i kolika je navala na obnavljanje i izradu novih osobnih dokumenata, pitali smo Policijsku upravu splitsko-dalmatinsku.

- Svake godine tijekom ljetnih mjeseci u svim policijskim upravama i postajama broj stranaka se povećava zbog dolaska na praznike naših državljana koji ne žive u RH. Tijekom srpnja i kolovoza i u sjedištu PU splitsko-dalmatinske i u pripadajućim postajama broj stranaka na upravnim poslovima se povećao nekoliko puta, iako se u vrijeme sastavljanja ovog odgovora na Vaš upit već osjeća smanjenje broja osoba koje pristupaju u naše prostore.

Glede korištenja sustava redomat.mup.hr za rezervaciju termina, sustav nudi 140 dnevnih termina u sljedećih 10 kalendarskih dana i naše stranke ga intenzivno koriste zbog čega su trenutno na raspolaganju samo termini za 2. rujna 2022. godine. Ako stranka ne želi rezervirati termin može na ulazu u zgradu PU preuzeti broj i pričekati do trenutka kada će broj biti prozvan - objašnjavaju iz policije.

image 

Božidar Vukičević/Ilustracija/Cropix

Naglašavaju da nije nužno cijelo vrijeme biti ispred ili u zgradi PU s obzirom na to da program redomat ima funkciju praćenja preuzetog broja koja osobi nudi mogućnost provjere koji je broj u obradi.

- Sve osobe koje su tijekom dana preuzele broj bit će riješene čak i ako je radno vrijeme sa strankama završilo. Ponekad je nužno prekinuti dodjelu brojeva za neke poslove s obzirom na to da je broj preuzetih listića prevelik, ali kada će se to dogoditi i hoće li se dodjela brojeva uopće prekinuti ovisi o broju stranaka, brzini kojom se postojeće stranke rješavaju, traže li stranke samo jednostavnu zamjenu osobne iskaznice ili istovremeno mijenjaju prebivalište, izrađuju osobnu iskaznicu, putovnicu, za sebe i za maloljetnu djecu što traži dosta vremena i zaustavlja rad jedne službenice na duže vrijeme.

Upravo zbog ovih razloga preporučujemo rezervaciju termina, iako je očito da su naše stranke već odavno prihvatite ovu opcije pa primjećujemo da su se ovog ljeta naručivale dok su još bile u mjestima prebivanja izvan granica RH - odgovorili su nam iz splitske policije.

image

 

 

Paun Paunović/IlustracijaCropix

Najveći intenzitet poslova je na zaprimanju zahtjeva iz područja prijavništva (prebivalište, boravište, osobne iskaznice i putovnice) te na poslovima preuzimanja izrađenih isprava zbog čega upravo za preuzimanje uz prethodnu obavijest rade i subotom tijekom ljetnog razdoblja.

- Prosječni dnevni broj preuzetih i rezerviranih brojeva na poslovima prijavništva je oko 700 što istovremeno znači da samo za ove poslove tijekom dana kroz šalter-salu policijske uprave prođe više od 700 osoba - za kraj su nam pojasnili u splitskoj policiji.

Policija apelira: 'Na šalter dođire pripremljeni'

 

U policiji napominju da je odredba o važenju osobnih isprava za vrijeme proglašene pandemije još uvijek na snazi što znači da se isprave smatraju važećima.

Podsjećaju da se na službenim stranicama MUP-a nalaze detaljne upute i pojašnjenja postupka izdavanja isprava zajedno s primjercima uplatnica i pojašnjenje rokova pa mole sugrađane da prije dolaska u PU pogledaju službene stranice i na šalter dođu pripremljeni, sa popunjenim obrascima, izvršenim uplatama i po potrebi fotografijama.

Za sve moguće žurne situacije na raspolaganju je i dalje najihova službena elektronska adresa st.sidup@mup.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2023 11:46