StoryEditorOCM
Splitveliko srce

Iznajmljivačica iz Splita svoj apartman ponudila djelatnicima Hitne, medicinari poslali emotivnu poruku sugrađanima

28. ožujka 2020. - 08:23

Prema jučerašnjem izvješću županijskog Stožera civilne zaštite, 88 zdravstvenih djelatnika nalazi se u samoizolaciji.

Dok je za osobe kojima je propisan boravak u karanteni osiguran smještaj na Duilovu, građani koji su upućeni u samoizolaciju nalaze se pred velikim problemom kako to izvesti ako nemaju dodatni vlastiti prostor, poput drugog stana, apartmana, odvojene sobe sa zasebnom kupaonicom, kuće na selu ili neke slične nekretnine.

Nedavni slučaj vozača autobusa pokazao je kako se u ovim vremenima nije lako nositi s teretom izolacije, jer vas neinformirana okolina doživljava kao kužne i opasne. Čovjek je zbog predrasuda završio u – autobusu.

Neki su zdravstveni djelatnici, zbog mogućnosti da virusom zaraze svoje obitelji, samovoljno napustitli svoje domove. Nekima od njih u susret je izišla jedna privatna iznajmljivačica iz Velog Varoša, pa su joj medicinari posredstvom naše redakcije poslali javnu zahvalu.

“Ovim putem bih želio zahvaliti vlasnici apartmana što nam je ustupila svoj prostor na korištenje kako bismo se izolirali od svojih obitelji. Iako bismo u ovoj situaciji svi trebali ostati doma i družiti se sa svojima najmilijima, mi, ekipa s Hitne, moramo zbog njihove sigurnosti napustiti dom, svoju djecu, supruge, majke...

Dragi ljudi, uživajte sa svojima i budite sretni da ste u mogućnosti poljubiti i zagrliti svoje najmilije jer neki bi sve dali da to sada mogu napraviti. Isto tako želim pozvati sve vlasnike apartmana u Splitu da ponude svoje prostore na korištenje medicinskom osoblju KBC-a, Hitne pomoći i svih službi koje su izložene velikoj mogućnosti zaraze koronavirusom.

Većina nas nema mogućnost izolirati se od svojih, tako da vi koji imate apartmane i veliko srce ponudite ih na korištenje onima koji se žrtvuju inače za sve vas, a sad pogotovo”, navodi se u poruci.

Kontaktirali smo i vlasnicu toga varoškog smještajnog objekta, međutim, nije se htjela predstavljati u javnosti, ali njezin primjer svakako je za pohvalu.

Osobe stavljene u samoizolaciju zaista se snalaze kako znaju. Na internetskim oglasnicima naišli smo na nekoliko ponuda, pa tako jedan iznajmljivač nudi stan za samoizolaciju u zagrebačkom Sopotu za 300 kuna po danu.

“Apartman za dvoje u Buzetu. Dobrodošli!” tako glasi još jedan oglas.

U redakciju nam se javila gospođa s Pujanki koja je doznala kako u njezinoj zgradi borave osobe u samoizolaciji pitajući se zašto se nisu prijavili predstavniku stanara. Kako je kazala, nije joj svejedno.

“Osoba koja je u samoizolaciji ne treba se javiti susjedima ili predstavniku stanara, no ima obavezu javiti se telefonski svom izabranom liječniku, odnosno nadležnom epidemiologu ako je riječ o stranom državljaninu. Kod boravka zdrave osobe, odnosno osobe bez simptoma, koja je u samoizolaciji zbog moguće izloženosti zarazi, nije potrebno provoditi posebnu ni profesionalnu dezinfekciju. Redovito čišćenje sredstvima koja sadrže dezinficijens dovoljno je za učinkovito suzbijanje virusa, te ako se to provodi redovito, nema potrebe za dodatnom dezinfekcijom”, ističe se u uputama o samoizolaciji objavljenima na internetskoj stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Na stranicama Ministarstva zdravstva navedeni su brojevi za psihološku pomoć građanima. Bilo kakva vrsta izolacije, boravak u malom prostoru, samoća, predstavljaju opasnost za duhovno i mentalno zdravlje čovjeka.

Stoga psiholozi savjetuju kako treba razgovarati o onome što prolazite kako bi se smanjio rizik od stigme i neugodnosti.

“Ta stigma je prisutna upravo zbog neposjedovanja informacija kod građana iako se konkretne informacije neprestano plasiraju putem medija i na internetskim stranicama vezanim uz ovu situaciju. Stoga je nužno informirati se i pokazati razumijevanje, strpljenje i humanost u ovim vremenima”, savjet je svima. 

‘Prijavite i odjavite goste, pa dezinficirajte prostor‘


– Zakonom o turističkoj pristojbi, vlasnik kuće, apartmana ili stana za odmor obvezan je u roku od 24 sata od dolaska prijaviti u sustav eVisitor sve osobe koje borave u toj kući, apartmanu ili stanu te zadnjeg dana boravka odjaviti njihov boravak. Dezinfekcija se obavlja prema uputama nacionalnog Stožera civilne zaštite. Od strane nadležnih tijela, nisu izdane dodatne upute na ovu temu, a ako budu, pravodobno će biti objavljene na našoj web-stranici i u sustavu eVisitor – rečeno nam je iz Turističke zajednice grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 19:22