StoryEditorOCM
Splitokupirali kvartove

Izluđeni Splićani: Ne možemo spavat od kliktanja galebova, zvuči kao u Hitchcockovu filmu

24. lipnja 2016. - 16:14

Ne možemo spavati po noći jer stalno klikću, probude nas najčešće oko 4 ujutro, imamo i malu bebu pa je time situacija još gora. Nije to ugodno slušati, zvuči kao da smo u Hitchcockovu filmu – priča nam zabrinuta čitateljica opisujući ogromne galebove koji su, prema njenim riječima, okupirali Plokite i kvare noćni odmor našim sugrađanima.

No ne događa se to od jučer, slične priče mogu se čuti već nekoliko ljeta od stanovnika gradskih naselja prilično udaljenih od mora, a identična upozorenja dobivamo i iz kvartova kao što su Kman i Bol.

Naša sugovornica tvrdi da su se počeli gnijezditi i na krovovima okolnih zgrada, a tu je i problem izmeta koji se nađe na rublju koje se suši.

- Te opjevane ptice i simboli mora i Mediterana, izgleda, nisu toliko vezane za svoje prirodno stanište kao što je to u narodu uvriježeno - objašnjava nam Gvido Piasevoli, biolog i ornitolog.

Nema opasnosti

- Oni jesu primarno morske ptice, ali zabilježeno je njihovo prodiranje u kontinent, pa ih tako ima i na Modrom jezeru. Jako su prilagodljivi, gnijezde se na krovovima kuća jer su tamo zaštićeni, a u blizini se hrane smećem koje im je postalo primarni izvor hrane – objašnjava biolog ponašanje današnjeg galeba klaukavca koji je po prirodi vrlo snalažljiva i druželjubiva životinja, odgovaraju mu ljudska djelatnost i smeće koje proizvodimo, pa su se, na primjer, udomaćili na Karepovcu.

- Možemo ih usporediti s mačkama u gradu, uvijek će ih biti, posebno gdje ima hrane. Mislim da se njihov broj nije toliko povećao u odnosu na prijašnje godine, iako nemamo pouzdanih i službenih podataka. Kada bi se smanjilo smeće, i njih bi bilo manje.

Razloga za brigu nema, od galebova nam ne prijeti nikakva opasnost – govori nam Piasevoli i ističe primjer aerodroma koji još uvijek nisu pronašli učinkovitu metodu za plašenje ptica i njihovih jata kako bi se promet neometano i sigurno odvijao.

Vrane zavladale parkovima

Za prizore slične onima iz poznate Hitchcockove uspješnice, ali i zvukove koji se znaju pripisati galebovima, često su zaslužne vrane koje su zauzele naše parkove. I one su, kao i galebovi, izuzetno prilagodljivi te se lako šire, a neki smatraju da su ugrozile populaciju brojnih ptica pjevica, koje se ne mogu čuti od njihovog graktanja.

- Brojnost vrana desetljećima se povećava. Mogu utjecati na smanjenje nekih vrsta jer pljačkaju gnijezda, jedu jaja i njihove mlade, no stanje nije alarmatno. Koliko mi je poznato, nijedna vrsta nije ugrožena njihovom brojnošću - odgovara biolog i ornitolog na tvrdnje da naših sugrađana da se rijetko može čuti pjev vrabaca.


 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2023 08:52