StoryEditorOCM
SplitNA PASJA KOLA

Izlagači i organizatori splitske izložbe pasa bijesni na lošu pripremu terena: Prašina, pijesak i sol nisu za pudle...

Piše Božidar Lončar
28. srpnja 2023. - 21:43

Ljubitelji četveronožnih najboljih prijatelja ljudi okupili su se na Žnjanu na izložbi pasa pod nazivom "Split 4 summer night shows" svečano otvorenoj u četvrtak. U četiri dana za najljepšeg psa izložbe natječe se oko 1200 četveronožnih ljubimaca. Broj natjecatelja je blizu 5000 koji stižu iz 44 zemlje, što je za trećinu manje nego prošle godine.

Zoran Dadić, predsjednik Kluba sportskih pasa Split i direktor manifestacije nam objašnjava kako su smještaj sudionika i nova lokacija razlog manjeg broja posjetitelja.

- Smještaj je skup i nedostupan. Nedostaje Nijemaca i Talijana koji dolaze u velikom broju. Na Žnjanu je prohladno i more je blizu, ali nema kompletnu infrastrukturu. Nije bilo priključka za struju i vodu. "Parkovi i nasadi" su nam pomogli prebaciti umjetni travnjak od 25 tisuća eura kojeg smo zajedno s izlagačima namještali, jer firma s koncesijom od Grada nije odradila svoj posao - bio je poprilično bijesan Dadić.

Ovo je 16. po redu izložba pasa u Splitu. Do 2019. se održavala na Starom placu, do prošle godine na Parku mladeži. Ove godine im ta lokacija nije ponuđena jer su se, kako nam kažu, s Parka mladeži bunili kako teren nije za sportaše. O tome smo prethodnih godina već izvještavali.

Ni izlagači nisu zadovoljni terenom na Žnjanu, a neki od njih i samom lokacijom.

- Psi su uvijek prljavi, travnjak je mogao biti bolji – rekao je Roberto Bellini iz Italije.

image

Roberto Bellini s Luigiem i Bullom

Roberto Bellini s Luigiem i Bullom

- Teren nije dobar za pse. Ni mjesto za izložbu. Previše kamenja – odgovorila je Maren Weiss koja od 2014. dolazi na izložbu u Split.

image

Maren Weiss Njemačka i Elroy

- Ovdje je prašina, pijesak i sol, što nije za pudle. Doći je katastrofa, uske ulice – govori nam Ana Antunac iz Zadra.

image

Svjetlana Vincens iz Zadra s patuljastim pudlama Elom i Arhiem patuljastim pudlama.

- Tlo nije pogodno za podizanje šatora – istaknula je, između ostalog Aliona Larionova koja je na izložbu prijavila australskog ovčara Nazara.

image

Aliona Larionova i Nazar

O skupoći smještaja i sudjelovanja na izložbi dobili smo različite odgovore. Kako za koga. Prodavačica Svjetlana Ćorović nam govori kako se kupci žale na visoke cijene. Ulaz na izložbu prvog dana je bio besplatan.

Iako organizatori nisu bili pretjerano zadovoljni, izložba je krenula i počelo je ocjenjivanje. Psi su podijeljeni po spolu, dobi i pasmini. Kako bi sudjelovao na izložbi svaki pas mora biti čistokrvan, imati rodovnicu i zadovoljavati nacionalni standard.

image
Slobodna Dalmacija

Među 1200 pasa za svaku pasminu bira se „Best of breed” koji nastupa u „Best in show”. Među njima se bira pas koji će ući u „Supreme best in show” u nedjelju. Tada se između četiri pobjednika dana bira najljepši pas izložbe. Psi se natječu sva četiri dana ako to njihovi vlasnici žele s time da se suci kojih je 16, mijenjaju svaki dan.

U sva četiri dana može biti jedan pobjednik, što se do sada nije dogodilo. Samo su jednom bila tri pobjednika. Psi su podijeljeni u deset "Best of breed" kategorija: ovčarski pastirski psi, dugoliki psi, terijeri, jazavčari, polarni i primitivni psi, goniči, ptičari, retriveri i španijeli i psi za vodu, patuljaste pasmine i hrtovi. Svjetska izložba pasa održat će se u Zagrebu od 25. do 28. travnja 2024.

image
Slobodna Dalmacija
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 13:33