StoryEditorOCM
SplitVERBALNI RAT

Izglasana Odluka o komunalnom redu, a najmanje se o njoj pričalo. Domazet ispalio: Ne zanima me di i s kim pije kavu...

Piše Božidar Lončar
7. rujna 2023. - 16:17

Mislili smo kako će pauza na koju je predsjednik Željko Domazet poslao vijećnike ohladiti usijane glave, ali avaj…Još se luđe nastavilo u nastavku rasprave oko prijedloga nove Odluke o komunalnom redu.

Nesretni Domazet je pokušavao, zazivao posvađane strane da se drže teme - Odluke o komunalnom redu…

Odgovarajući Tomislavu Šuti još prije pauze Ivošević je naveo kako je Grad pitao za mišljenje zaposlenika Konzervatorskog odjela u Splitu.

image
Vojko Bašić/Cropix

- Pročelnik Radoslav Buzančić je 2012. za Slobodnu Dalmaciju rekao za taj štekat (na vrhu Pjace, nap.a.) da ne smije tu biti.

Ugostitelju kod kojeg ste uzimali catering i čijeg vlasnika zastupate štekat je dan prije tri mandata suprotno mišljenju Komisije za štekate, što je zloupotreba položaja i ovlasti.

Uhvatili ste se jednog štekata s kojim imate dobre odnose i dokazano je da je štekat dan ilegalno bez komisije i odobrenja– rekao je Ivošević.

- Ja nikome ne brojim krvna zrnca i gdje je koji štekat nije tema rasprave. Ukoliko Vi imate saznanja da ja krivo govorim, recite pravniku da me demantira. Neka se kaže tko je u Povjerenstvu da vidimo u zapisniku tko je što rekao – odgovorio je Tomislav Šuta.

Potom se za riječ javio Davor Matijević (SDP) koji je opleo po zamjeniku Bojanu Ivoševiću.

image
Vojko Bašić/Cropix

Osvrnuvši se na izjavu odvjetnika Ljube Pavasovića Viskovića u Slobodnoj koji je upozorio da bi Grad mogao biti suočen s tužbama za naknadu štete ugostitelja kojima su uklonjeni štekati, kazao je kako će svi građani Splita plaćati ugostiteljima to što zamjenik nije znao poštivati proceduru.

Sad svi sve znamo - presuda i obrazloženje Upravnog suda je javno. mišljenje konzervatora je javno, pravno tumačenje i greške u ovom prijedlogu su isto javne i ponovno se traži od nas da to podržimo.

Uopće neću govoriti o tome da je u nekim slučajevima u pitanju osvetnički pohod, da postoje prijatelji ugostitelji i neprijatelji ugostitelji, o tome da koridore crtate kako vam padne na pamet. Ako ste prijatelj sa zamjenikom sve ćete dobit, ako ste mu neprijatelj sve ćete izgubit!

Nemojte se ubuduće niti truditi i blamirati već napišite: Ne da stručnjak Bojan.

A kome ćemo vjerovati ako nećemo stručnjaku Bojanu. Istom Bojanu koji je pilao stupiće na Gripama da bi se oni vratili i da bi parking i dalje postojao. Isti taj stručnjak je stavljao "new jerseye" u Šumici da bi mu ih sud micao. Taj beskompromisni stručnjak je tumačio kako je toranj nelegalan iako su gradske službe dale tornju i građevinsku i uporabnu dozvolu dok je stručnjak Bojan također procijenio i da je Small mall legalan i da je tu baš sve u redu.

image
Vojko Bašić/Cropix

Ne želim ni sudjelovati u ovoj odluci, neću ni glasati jer ste u više navrata dokazali da niste u stanju predložiti odluku koju vam Upravni sud kasnije neće poništiti. Kleli ste se da vam Odluku sud neće poništiti, a poništio je iako ste bili upozoreni na propuste, ja ću vas sad upozoriti ponovo na činjenicu da će vam i ova odluka biti poništena jer kršite proceduru.

Vaš amaterizam i pravno neznanje zbog kojih nam sud ruši odluke su degradirali ovu gradsku upravu i ovo Gradsko vijeće i zato neću sudjelovati ni glasati u novoj šteti za grad – u dahu je izreferirao Matijević, a Martin Pauk ga je zdušno podržao.

- Bojan još uvijek nije kažnjen presudom, no zato će Grad kao institucija skupo platiti njegovu svojeglavost – rekao je Pauk.

- I Vas sam gospodine Matijević vidio s jednim ugostiteljem u gradu. Radi ugostitelja smo i žurili s ovom odlukom. Nula smo platili na ime tužbi protiv nas. A još nam stižu odštete iz vremena kada ste Vi bili na vlasti. Odavno sam ja pobjegao kada sam vidio kakvi ste – rekao je Bojan Ivošević.

image
Vojko Bašić/Cropix

- Hoćete spomenuti Uje Bar i s kime pijete kavu na Carrarinovoj poljani? Hoćemo pitati o mjestima gdje možete što hoćete jer ste prijatelj zamjenika? Mogu reći s kime piješ kavu i s kime ideš na večeru. Samo se vi smijuljite pročelnice, ali to je tako – zamjeniče možete biti osumnjičeni za pogodovanje – odgovorio mu je Davor Matijević.

Domazet se opet uhvatio za glavu…

- Davore, molim te… mene, recimo uopće ne zanima Bojan Ivošević, a on je glavna tema umjesto Odluke o komunalnom redu. Uopće me ne zanima s kim i gdje pije kavu, mene zanima Odluka… Dajte, molim vas držimo se teme… - apelirao je predsjednik Gradskog vijeća.

image
Vojko Bašić/Cropix

U raspravu se uključio Jakša Balov (HDZ) koji je najprije pitao gradonačelnika Puljka je li pročitao odluku, a onda je krenuo rešetati pitanjima pročelnicu Leonu Grgić.

- Je li zakonska obveza da odluka o štekatima bude u Odluci?

- Ne – odgovorila je pročelnica.

-Što je sa studijom urbane opreme?

-To je poseban akt iz 2005.

- Plan rasporeda o kiosku i naprava isto?

- Samostalan akt.

- Zašto nije prilog ove Odluke?

- Jer imamo odvojenu Odluku o zakupu javnih površina.

- Gledali smo sve konzervatorske smjernice iako nismo morali. Možemo napraviti posebnu odluku o štekatima – kazala je.

Opet se umiješao Domazet.

- Ovo izgleda kao unakrsno ispitivanje, dajte, molim vas – pokušavao je raspravu dovesti u kulturne okvire.

Zamjenik Ivošević se pohvalio kako su ove godine su komunalni redari napisali više kazni nego u zadnjih 10 godina

- Čista jedinica, niste me slušali – odgovorio mu je Jakša Balov

- Jedina politička odluka donesena bez mišljenja konzervatora je zona od Prime prema Rivi koja se spaja na Marmontovu koja je trgovačka zona. Marmontovu ne želimo pretvoriti u "Fish and chips". Vodili smo se važećim smjernicama i dopisima s Ministarstvom kulture. Imate dopis iz 2012. u kojem Radoslav Bužančić govori da se miče štekat ispred stare gradske vijećnice. Jedan dan je jedno, drugi dan drugo, jer je u međuvremenu s nekim razgovarao… Ja ne razumijem njegov modus operandi– odgovorio mu je Bojan Ivošević.

Bilo je tu još svega, na kraju je Odluka o komunalnom redu usvojena s 15 glasova za, 11 protiv I dva suzdržana. Zanimljivo je spomenuti da prilikom glasanja u vijećnici nije bilo Damira Barbira dok su Davor Matijević i Tihomir Galić bili suzdržani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 19:05