StoryEditorOCM
SplitOPREZ

Iz policije upozoravaju: žena ‘operira‘ po zgradama na istoku Splita i fotografira brave! Evo savjeta što učiniti

Piše Split SD
16. ožujka 2024. - 15:11

Kako je Policijska uprava splitsko-dalmatinska priopćila javnosti danas, na području Dragovoda u Splitu uočena je ženska osoba koja se zadržava u hodniku zgrade i fotografira brave na ulaznim vratima najvjerojatnije u cilju prikupljanja informacija za ostvarenje moguće namjere za izvršenje imovinskih kaznenih djela.

U cilju prevencije imovinskih kaznenih djela, upućujemo građane da veću pozornost posvete zaštiti osobne imovine, da ne ostavljaju otključane stanove iako imaju protuprovalna vrata te ako u hodniku zgrade uoče njima nepoznatu osobu koja se tamo zadržava bez nekog posebnog razloga i ponaša se sumnjivo, neka nazovu policiju na broj 192 kako bi mogli izaći na teren i obaviti potrebne provjere.

Veliki broj krađa iz domova događa se na način da lopov šuljanjem ulazi u kuće i domove (kroz prozor, preko balkona, kroz sporedna vrata, koristeći u blizini prigodne predmete za penjanje itd.) bez obzira o doba dana i noći radi čega je važno da svaki put kada napuštate dom provjerite jete li zatvorili vrata i prozore.

Policija je dala još nekoliko korisnih savjeta:

- Ni najbolje brave nisu učinkovite ako ih ne zaključavamo!

Noću zaključavajte ulazna vrata zgrade, stana ili kuće i kad ste unutra. Sjetite se otvorenog prozora ili balkonskih vrata

Vrijedne predmete ne ostavljajte i ne držite u neposrednoj blizini prozora i vrata.

Neposredno uz kuću ne ostavljajte predmete koji omogućuju lakše penjanje (skale ili sanduci).

Lako dostupna podrumska, garažna i vrata priručnih ostava osigurajte roletama sa osiguračem ili željeznim rešetkama.

Ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i sl. Lopovi znaju da ondje treba tražiti.

Ne pričajte svima kuda putujete i ne ostavljajte takve poruke na društvenim mrežama.

Ključ od stana ostavite osobi od povjerenja koja će moći češće ga obići i isprazniti poštanski sandučić, a nikako ispod otirača, tegli za cvijeće i sl.

Dobrosusjedski odnosi temelje se na međusobnom poznavanju i potrebi zaštite jedan drugoga - poručili su iz PU SD.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:19