StoryEditorOCM
SplitĆETKOVIĆEVIM TRAGOM

Ivošević o Samardžićevom koncertu: Njegova glazba nije prepreka, neka organizator od Grada zatraži dozvole

Piše Mirela Goreta
18. ožujka 2023. - 19:10

Nakon prvotne zabrane koncerta Željka Samardžića 19. kolovoza na splitskom Sustipanu od strane ravnatelja Park-šume Marjan Marka Pejnovića (“glazba Željka Samardžića nije primjerena Sustipanu”), koji se naknadno posuo pepelom i izjavio kako nije njegovo da donosi odluku o tome, pa će se u ponedjeljak obratiti Vijeću za kulturu Grada Splita, stvar je u svoje ruke - stišavanja vikend buke u medijskom prostoru - preuzeo zamjenik splitskog gradonačelnika Bojan Ivošević. Više se ne spominju zabrane, riječ je, objasnio je Ivošević, zapravo o problemu tehničke naravi.

Splitski dogradonačelnik kaže kako ”prema novoj odluci o komunalnom redu, organizatori koncerata od Grada Splita trebaju zatražiti zaključak o proglašavanju manifestacije”. Prema njegovim riječima, radi se o grešci u koracima...

image

Željko Samardžić

Cropix/

- Uz to treba tražiti i zaključak o dopuštenom prekoračenju buke. Organizator se nije obradio Gradu Splitu pa mu Javna ustanova nije mogla izdati koncesijsko odobrenje - izjavio je Ivošević, kojemu smo povodom iznenadnog zaokreta u priči Samardžić na Sustipanu poslali pisani upit mailom. Odgovore, uključujući i pitanja, prenosimo u cijelosti.

Ako koncert nije zabranjen, kome se sada, nakon negativnog odgovora ravnatelja Park-šume Marjan, treba obratiti organizator, koji nam je kazao kako je u kontaktu s nekolicinom djelatnika Park-šume Marjan još od 25. siječnja, otkako traje njegovo pismeno i usmeno komuniciranje s njima po pitanju organizacije koncerta Željka Samardžića na Sustipanu?

- Sukladno Odluci o komunalnom redu svaki organizator koncerta na otvorenom treba ishoditi zaključak o proglašenju manifestacije i zaključak o odobrenom prekoračenju buke od Službe za razvoj. Draft možete pronaći na sljedećem linku.

Kažete da, prema novoj odluci o komunalnom redu (stupila je na snagu, ako se ne varam, 1. siječnja) organizatori koncerata od Grada Splita trebaju zatražiti zaključak o proglašavanju manifestacije. Kako je moguće da organizator Samardžićevog koncerta od svih djelatnika Park-šume Marjan još od 25. siječnja nije bio upućen u proceduru, odnosno kako to da ga nitko od njih nije upozorio što mu je činiti kako bi na pravoj adresi zatražio zeleno svjetlo za održavanje koncerta?

- Ovo je prvi zahtjev u 2023. godini pa ne čudi da su i organizator i zaposlenici JU PŠ Marjan previdjeli novu proceduru ishodovanja dozvola za organizaciju koncerta. Uputu gdje i s čim se obratiti Službi za razvoj imate na prethodnom linku.

Držite li da je glazbeni opus Željka Samardžića upitan za njegovo javno izvođenje na lokaciji poput Sustipana?

- Kada se radi o lokacijama poput Peristila, Sustipana, Meštrovićevih crikvina ili Meštrovićevoj galeriji postoje određena ograničenja koja svaki izvođač mora poštovati, a u takvim uvjetima glazbenici s nešto žešćim zvukom jednostavno ne mogu realizirati koncerte. Glazba dotičnog glazbenika nema navedenih prepreka za izvođenje na Sustipanu i na tragu je prošlogodišnjeg koncerta Sergeja Ćetkovića.

Smatrate li odluku ravnatelja Marka Pejnovića ishitrenom? Tko bi trebao odlučivati što se se smije, a što ne smije izvoditi na toj i sličnim gradskim lokacijama, koje predstavljaju zaštićeno, kulturno dobro?

- Ravnatelj ima pravo na svoje mišljenje i razumljivo je da želi svesti buku na području park-šume na najmanju moguću mjeru, a na gradskoj upravi je da procijenimo koliko dana godišnje je primjereno koristiti Sustipan za te svrhe i držimo se navedene odluke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 14:07