StoryEditor
SplitSlučaj uhićenog splitskog pomorca

Istražujemo: Furčić je nastradao zbog ranijih poslova gazda s Malte

20. veljače 2018. - 00:34
Furčić u libijskom zatvoru

Slučaj Ivana Furčića, splitskog pomorca uhićenog pred obalama Libije na malteškom brodu "Sovereign M", ušao je u 30. mjesec.

Nakon što je Furčić koncem prošle godine iz pritvora u Zawiji prebačen u onaj kod Tripolija, čini se da su se stvari nakon dvije i pol godine pat pozicije počele micati s mrtve točke. U akciju se, među ostalima, dalo i hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova. Na naš upit što se konkretno poduzima u slučaju uhićenog pomorca, ovoga tjedna sa Zrinjevca nam je dogovoreno sljedeće:

– Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je u kontinuiranoj komunikaciji s nadležnim libijskim institucijama, a predstavnik Ministarstva nedavno je posjetio libijsko Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne suradnje kako bi i u neposrednom kontaktu zatražio postupanje mjerodavnih libijskih tijela u ovom predmetu, a u cilju zaštite prava hrvatskog državljanina. MVEP je u stalnom kontaktu s obitelji hrvatskog državljanina i poduzima sve one radnje koje su na raspolaganju sukladno propisima međunarodnog prava i diplomatskoj praksi.

Napokon nazvao obitelj

Da se očito nešto "kuha" daleko od očiju javnosti, obitelj je mogla shvatiti kada ih je nedavno iz pritvora nazvao sam Ivan. Bio je to prvi njihov kontakt nakon više od godinu dana neizvjesnosti i iščekivanja, kao i svakakvih (polu)informacija koje su kroz to vrijeme stizale do njih službenim i neslužbenim kanalima, a za taj poziv najzaslužniji je bio lokalni suradnik MVEP-a.

Sada je pitanje svih pitanja kada će biti zakazano prvo ročište i šestorica članova posade na čelu s ukrajinskim zapovjednikom, četvoricom članova posade iz Azerbajdžana i našim državljaninom biti izvedeni pred sud. Najprije se čekao spis iz Zawije, a kada je on konačno stigao u siječnju, iskrsnuo je novi problem.

To nam je u telefonskom razgovoru u četvrtak potvrdio libijski odvjetnik Taher Shtewi, kojeg je obitelj angažirala na prijedlog Sindikata pomoraca Hrvatske i međunarodne sindikalne federacije – ITF. Inače, on još nije dobio dozvolu da posjeti svog branjenika iz Hrvatske.

– Sada bi trebao biti određen sudac, ali to se odugovlači i pojašnjava sigurnosnim razlozima. Postoje, inače, tri suca koji se bave ovakvim slučajevima i tek kada bude izabran jedan od njih, od njega i tužitelja ću dobiti suglasnost za posjet gospodinu Furčiću – kazao na je odvjetnik u telefonskom razgovoru, ostavši prilično iznenađen kada smo mu prenijeli informaciju da je suradnik MVEP-a uspio doći do njegovog branjenika i omogućiti kontakt s obitelji u Splitu.

 

Kolateralne žrtve

Slučajem Furčić ovoga tjedna bavili su se i mediteranski inspektori ITF-a na svom skupu u Casablanci. Potaknuo ih je njihov hrvatski kolega Romano Perić, da bi se u razmjeni informacija došlo do interesantnog otkrića.

Naime, brod koji su prije uhićenja i pritvaranja u Cadizu teglili hrvatski pomorci Nikola Tolja i Ernest Pekar, te brod na kojem je prije uhićenja plovio Ivan Furčić imali su istog vlasnika, odnosno unajmitelja. Radi se o malteškoj obitelji Mizzi, vlasnicima kompanije "Golden Fleet Limited".

– U razgovoru s inspektorom Paulom Falzonom s Malte pokušao sam doznati nešto više o brodu "Falkvaag" na kojemu su zaplijenjene cigarete u vrijednosti od 12 milijuna eura, a na čijem su tegljaču plovili i naši pomorci Tolja i Pekar. Saznao sam da je taj brod, kojemu je ovo zapravo bilo posljednje putovanje prije odlaska u rezalište, prije bio optužen za trgovanje i promet ljudima i izbjeglicama iz Libije i Sirije u Italiju, te da je vlasnik tog broda bio i u najmu broda “Sovereign M”, kojega su prije dvije i pol godine ispred libijske obale zaustavili pripadnici jedne od libijskih milicija. Svih šest članova posade Libijci su zatvorili i optužili za krijumčarenje nafte, a na njemu je bio i naš splitski pomorac u svojstvu prvoga časnika palube – pojašnjava Perić.

– Olakotna je okolnost to što je brod bio prazan, pa čak nije ni zaustavljen u libijskim teritorijalnim vodama, već izvan njih. Da su i htjeli obaviti ukrcaj ili iskrcaj bilo čega, jasno je da to nisu mogli učiniti u tom trenutku i na tom mjestu. Očito su pali kao kolateralne žrtve nekih ranijih poslova svog brodovlasnika, odnosno reputacije koju je imao – ističe hrvatski inspektor, pozivajući se i na razgovor s Falzonom.

Otpor službenika

I po njemu, najvažnije je da Furčić konačno bude izveden pred sud. Problem može biti što se dosad pokušavalo s više strana, pa čak i novcem ubrzati neke stvari. Prema informacijama kojima raspolažemo, pokušavao je to brodovlasnik, kao i obitelj zapovjednika broda.

– Očito je da su neki ljudi u Libiji nanjušili novac i stalno su im se povećavali apetiti, tražilo se još i još. Osim toga, na svaki prigovor o sporosti postupka kod službenika se javljao i još javlja otpor – veli Perić i uvjerava nas:

– Onoga trenutka kada se održi prvo ročište, Furčić će biti vrlo brzo na slobodi. Protiv njega nema dokaza, te on ne može biti ni za što odgovoran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. kolovoz 2021 20:09