StoryEditor
SplitNAMJERNA PROVOKACIJA

Investitor zbog kojeg se ruši igralište u Vrančićevoj: ‘Žao mi je što su građani kolateralne žrtve, zemljište je moje!‘ Pogledajte koje rješenje nudi

Piše Marijo Kavajin Merien Ilić
3. studenog 2020. - 15:55
Tom Dubravec/Cropix

Na sportskom igralištu južno od zgrada u Vrančićevoj ulici danas je bilo burno jer su ranim jutrom stigli radnici s bagerima kako bi izbušili rupe za stupove kojima Dalibor Ćorić, vlasnik "Sensa građenja" želi ograditi zemljište u vlasništvu njegove tvrtke smješteno istočno od Bušićeve ulice.

Bageri su stigli iznenada, bez najave, glasni i uporni da iskopaju rupe. Ozbiljan u svoj namjeri, vlasnik je čak angažirao zaštitare koji su osiguravali prostor na čuđenje stanara koji su izašli na balkone pitajući se što se događa.

Osim parkirališta, u povijest odlaze i igralište za nogomet i košarku. Košarkaško igralište je u cijelosti na njegovoj parceli, a ono za nogomet dijelom na njegovoj, a dijelom na susjednoj, manjoj parceli koja je u vlasništvu Klesarske škole Pučišća, Muškog đačkog doma i Graditeljsko – geodetske škole Split.

I tu dolazimo do razloga zašto se investitor odlučio na ovako drastičan potez. Kako nam je objasnio, on cijele dvije godine pokušava dogovoriti sastanak u Gradu Splitu, a od ovog ljeta i u Županiji kao osnivaču obrazovnih ustanova, kako bi ih upozorio na problem koji će nastati, nudeći istovremeno rješenje u vidu javno-privatnog partnerstva kojim bi i građani dobili parkiralište i mladost zadržala igrališta.

image
Tom Dubravec/Cropix

Njegov je prijedlog da u sklopu projekta u prizemlju ispod igrališta izgradi jednu etažu javnog parkirališta, dok bi igrališta uredio na terasi položenog poslovnog objekta.

Uvjet je da projekt obuhvati i tu susjednu česticu zemljišta u vlasništvu spomenutih škola. Ta čestica je, kaže, značajno manja i praktički neupotrebljiva ako se odvoji od njegove, veće parcele.

Sve što je Ćorić tražio, govori nam, je da ga se primi na razgovor. Župan Blaženko Boban ga je primio i saslušao, a nakon toga mu je, kaže Ćorić, uputio i dopis na koji mu nije odgovoreno. Iz Grada mu se nitko nikad nije niti javio niti odgovorio na dopis.

Očekivao je da će biti prozvan za uskraćivanje dječjeg igrališta i parkirališta. Učinio je to, pojašnjava, kako bi napokon dobio reakciju gradskih i županijskih vlasti, žaleći što će se građani naći kao kolateralne žrtve nebrige istih.

- Naime, to zemljište je već duže vremena vlasništvo moje tvrtke koje se isključivo mojom dobrom voljom besplatno koristi. O trenutnom problemu sam prije četiri mjeseca uputio službeni dopis županu Bobanu u čijoj je ingerenciji ovaj slučaj i osobno ga upoznao sa situacijom.

Ponudio sam jednostavno rješenje u kojem bi ja kao investitor sačuvao igralište i parkiralište te bi na obostrani interes građanima ustupio dio svog zemljišta, ali vjerovali ili ne, nisam uopće dobio njegov odgovor.

Isto tako sam prije dvije godine protokolarno i usmeno zatražio sastanak s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom te mu poslao jasan i slikovit dopis na koji ni on nije odgovorio. Toliko o brigi prije svega župana, a i gradonačelnika za djecu i građane ovog izrazito naseljenog dijela Splita.

Dosadašnji razvoj situacije i razina interesa nadležnih ne navodi me na optimizam da će se bilo što značajnije promjeniti po ovom pitanju, ali bez obzira na njihovu nezainteresiranost, projekt ide svojim tokom. Na kraju želim dodati da su kritike na mjestu, ali na pogrešnoj ste adresi – kazao nam je Ćorić.

Pokazao nam je i uredno protokolirane dopise upućene Gradu – posljednji, iz rujna ove godine - i Županiji, upućen u srpnju.

- Prema postojećem urbanističkom planu, na neizgrađenom građevinskom zemljištu koje je u našem vlasništvu, nalazi se zona M-1 (stambeno-poslovna) i R-2 (rekreacijska). Obavještavamo Vas da kao investitori na tom lokalitetu nismo zainteresirani za stambenu izgradnju unatoč njenoj trenutačnoj profitabilnosti, osim ako nam to ostane jedina opcija – stoji u samom uvodu dopisa te se nastavlja:

- Kako bi se potencijal ovog lokaliteta maksimalno iskoristio, a pritom ne volumenizirao prostor, naša namjera je izgraditi dvije etaže poslovnog sadržaja s ravnim krovom na kojem bi napravili dva igrališta – jedno dječje i jedno polivalentno igralište za košrarku i nogomet, zatim uz Ulicu Brune Bušića poslovni objekt – suvremenu zdravstvenu kliniku, te dvije etaže parkinga od kojih bi jedna etaža bila u javnoj upotrebi, s ukupno više od 250 parking mjesta.

image
dopis Gradu Splitu
PRIVATNI ALBUM

No, do sastanka oko parcele u vlasništvu obrazovnih ustanova, bez koje ovaj projekt nema smisla, nije došlo. Ćorić kaže kako stanove svakako ne planira graditi, a ako baš ne bude nikakvog sluha za njegovu inicijativu, zemljište može uvijek prodati. Sljedeći investitor će, kaže, na tom području sagraditi stanove i teško da će imati razumijevanja za potrebe građana.

- Znači, samo ograđujem svoje vlasništvo. Teren je u mojoj obitelji desetljećima, sad sam ovaj dio otkupio od svih i imam poštene namjere kao što sam i na Pjaci radio hotel po svim pravilima struke i konzervatorskim uputama. Dozvole za gradnju su u fazi ishođenja, a ja želim ponuditi rješenje koje će svih zadovoljiti - podvlači vlasnik

Svoje je argumente iznio i Martinu Mladenu Pauku, gradskom vijećniku koji je odmah ujutro došao u ime okolnih stanara jer i sam živi u Vrančićevoj.

- Jutros su počeli uklanjati rekvizite za dječju igru koji su lani postavljeni, pa i koševe dok smo mi spavali. Njihova je površina do pola igrališta, a dio je županijski, odnosno od MIOC-a, Građevinske i Grafičke škole.

Došao sam kao medijator s namjerom da osobno dogovorim sastanak u Banovini, ali kada sam krenuo put tamo čuo sam da su bageri počeli kopat rupe za ogradu.

Investitor želi da mu se ustupi pravo gradnje i na toj preostaloj čestici kako bi povećao gabarite, a zauzvrat bi napravio igralište. No, nama stanarima to ne odgovara jer se igralište uklanja odmah, a projekt investitora se može otegnut na tko zna koliko godina.

U međuvremenu bi dica ostala uskraćena za igru ispred zgrade - kaže nam Pauk.

image
Tom Dubravec/Cropix

Predlaže investitoru da ostavi igralište na miru dok ne ishodi sve dokumente i dozvole, a u slučaju gradnje da uzme u obzir najkraći mogući rok izvedbe za gradnju igrališta u interesu djece koja ovim ostaju bez košarkaškog, nogometnog igrališta, bez ljuljački i tobogana.

- Nažalost, investitor nije pokazao doblju volju nego je počeo kopati. Ne znam kako ovo rješiti - kaže Pauk nakon kojeg su na igralište stigli i komunalni redari koje je uputio Grad Split, a pozvana je i policija.

Nekoliko stanara stiglo je na igralište i nije moglo ostati ravnodušnim na buku pikamera.

- Ovo se može drukčije rješit, a ne priko leđa naše dice. Na svaku silu ima sila, bez obzira s čim mašete - dobacio je jedan stanar.

Drugi se slaže s njim i dodaje kako urbanistički, nikakva zgrada tu ne može stajati jer bi to bila prenapregnuta gradnja.

- Samo su nas jutros probudilio bageri, bez najave, bez natpisa, bez rasprave. Iznenadilo me.

Ovdje se može samo uredit parkiralište i igralište. Ništa drugo. Žalim ću se kao građanin. Ja tu živim i moje vlasništvo gleda na ovo igralište - rekao je jedan stanar.

U međuvremenu, na "okupirano" igralište stigla su i djeca čudeći se gdje su nestale ljulje i tobogani. Za dišpet pikameru, zaigrali su nogomet na polovici igrališta. Njima ništa ne može omesti igru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2021 04:50