StoryEditorOCM
Splitsalata od piletine

Inspektorat kaznio fast food u Splitu zbog povećanje cijena od 46 posto nakon uvođenja eura, sud ga oslobodio ‘krivnje‘

Piše Petra Klarić
16. siječnja 2024. - 19:18

Zanimljiv slučaj pokrenuo je početkom prošle godine Državni inspektorat, koji je nekoliko dana nakon uvođenja eura u jednom objektu brze prehrane u splitskom trgovačkom centru ‘City Center One‘ utvrdio povećanje cijena i do 46 posto. Radi se o objektu u vlasništvu tvrtke ‘Brilliant Wok‘ vlasnika Yun Honga, koja je zbog svega završila na Općinskom prekršajnom sudu u Splitu.

Tijekom inspekcijskog nadzora, provedenog 7. siječnja 2023. godine u restoranu Chinese Food, utvrđeno je značajno poskupljenje nekih proizvoda. Najviše je poskupjela salata od piletine, čija je cijena sa 17 kuna uvođenjem eura skočila na 3,30 eura, odnosno 24,86 kune. Bami zapečeni rezanci s jajima skočili su tako sa 4,78 na 5,30 eura, happy wok menu sa 9,29 na 12 eura, piletina s curryjem sa 7,43 na 8 eura... 

image

Zgrada Općinskog prekršajnog suda u Splitu

Jakov Prkić/Cropix

No, sud je u ovom slučaju donio oslobađajuću presudu jer, kako navode u presudi, u okolnostima konkretnog predmeta smatraju da povećanje cijena samo po sebi ne predstavlja nedopušten utjecaj na potrošača za koji je vjerojatno da će ga navesti da donese odluku o kupnji koju inače ne bi donio.  

image

City Center One

Bozidar Vukicevic/Cropix/Cropix

- Drugačije rečeno, prema shvaćanju suda, ne može se tvrditi da potrošač odluku o kupnji vjerojatno ne bi donio da nije bilo sporne poslovne prakse, tj. da ga je upravo povećanje cijena navelo da donese odluku o kupnji, što bi bilo jedno od razlikovnih obilježja agresivne poslovne prakse, u odnosu na onu dopuštenu, sve u smislu definicije iz članka 38. Zakona o zaštiti potrošača - stoji u presudi. 

image

Ilustracija

/Shutterstock

Kažu i da, prema shvaćanju suda, uvođenje eura nije ona ‘nesretna ili druga okolnost’ kakvu u vidu ima odredba članka 39. točke 3. Zakona o zaštiti potrošača, koja bi bila tolikog značenja da je mogla umanjiti sposobnost potrošača da razumno rasuđuje.  

- Naime, promjena službene valute, pored pripremnih radnji koje su obavljene prije uvođenja eura i na samom početku njegove uporabe, nije takva okolnost koja bi mogla umanjiti sposobnost prosječnog potrošača da razumno rasuđuje i da primijeti povećanje cijena, pogotovo kod obveze dvojnog iskazivanja cijena prije i nakon 1. siječnja 2023. - obrazlažu. 

- Neopravdano povećanje cijena i dovođenje potrošača u nepovoljniji financijski položaj predstavlja kršenje načela iz članka 7. stavka 2. i članka 8. Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, ali to nisu bitna obilježja nepoštene poslovne prakse u smislu članaka 34. do 40. Zakona o zaštiti potrošača - zaključili su na splitskom Općinskom prekršajnom sudu. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:19