StoryEditorOCM
Split'sanacija ide dalje'

Inspekcija podnijela kaznenu prijavu zbog sječe na Marjanu!; Opara: Ne bojim se kaznenog progona, nisam napravio ništa nezakonito

Piše A. Franić
12. studenog 2019. - 21:49

Problem potkornjaka na Marjanu i sječa šume glavne su vijesti u Splitu, a o njima je bilo govora danas i na Gradskom vijeću gdje je glavna tema bila koliko je ukupno stabala posjećeno.

Državni inspektorat je za Dnevnik Nove TV potvrdio kako je Inspekcija zaštite prirode nakon više provedenih nadzora zbog nezakonite sječe šume na Marjanu podnijela kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu.

U odgovoru za Dnevnik Nove TV su kazali kako se sječa obavljala na način da se uništavaju dobri stanišni uvjeti čime se dovodi u pitanje mogućnost oporavka šume nakon sanacije od potkornjaka.

I predsjednik splitskog SDP-a Goran Kotur podnio je danas protiv gradonačelnika kaznenu prijavu.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara gostujući u Dnevniku Nove TV ja kazao kako su postupali po Zakonu o sprječavanju elementarne nepogode koju je proglasila županija i da prema tome on ne smatra tu prijavu relevantnom jer je ova odluka iznad.

Kazao je kako se ne boji kaznenog progona jer nije napravio niša nezakonito. Kazao je kako su došle na naplatu godine nebrige o Marjanu, a tome je kumovao i Kotur koji je četiri godine bio u upravnom vijeću.

- Sanaciju ćemo nastaviti i onda ide sljedeće faza pošumljavanja, kazao je Opara.

Ružić o sječi borova na Marjanu: Nismo radili prema Zakonu o šumama

Odgovor inspektorata

"Inspekcije Državnog inspektorata, Inspekcija zaštite prirode i šumarska inspekcija više puta su postupale na području Park šume Marjan. Inspekcija zaštite prirode nakon više provedenih nadzora je podnijela kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu. Kaznena prijava je podnijeta zbog nezakonite sječe u Park šumi Marjan. Naime, sječa se vršila na način da se uništavaju dobri stanišni uvjeti čime se dovodi u pitanje mogućnost oporavka šume nakon sanacije od potkornjaka.Nadalje, šumarska inspekcija je također obavljala nadzor izvođenja radova na sanaciji površina zaraženih mediteranskim potkornjakom u Park šumi Marijan te Državni inspektorat u predmetu surađuje s Županijskim državnim odvjetništvom u Splitu u cilju utvrđivanja svih relevantnih činjenica a vezano uz povredu zakonskih propisa", poručuju iz Državnog inspektorata.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 21:09